Jeg letter på hatten – for en socialdemokrat…

Af Uffe Ellemann 71

Så gik Martin Schulz som formand for de tyske socialdemokrater SPD. Han bliver heller ikke udenrigsminister. Og han tabte valget – stort – efter at være båret frem som den store frelser af sit parti. En ordentlig nedtur.

Men jeg letter på hatten for Martin Schulz.

Han repræsenterer noget af det fornemste i tysk demokrati. For ved at drage den bitre konsekvens har han gjort det mere sandsynligt, at den nye/gamle ”store koalition” (GROKO) mellem SPD og de konservative CDU/CSU, som han så møjsommeligt forhandlede på plads med forbundskansler Merkel, bliver til virkelighed. Den nye partiformand Andrea Nahles får nu bedre muligheder for at samle flertal for regeringsdeltagelsen blandt sine splittede partimedlemmer.

Schulz viste sig ikke at være den store stemmesluger ved valget sidste efterår, men han viste sig at være en stærk forhandler for sit sønderbombede parti. Med både finans- og udenrigsministerposten får partiet en endnu stærkere placering i GROKO end før valget, da SPD var endnu stærkere.

Det giver til gengæld kansler Merkel problemer i egen lejr, hvor mange mener, at hun har strakt sig alt for langt. Hun har ganske rigtigt vist særdeles stor hensyntagen for en koalitionspartner, der havde det svært. Så hatten af også for fru Merkel for at have taget på sig at sikre den eneste mulighed, der efterhånden tegnede sig for stabilitet i tysk politik.

En mindretalsregering på forbundsplan vil tyskerne gøre meget for at undgå, og et nyvalg vil formentlig kun være til glæde for fløjpartierne, først og fremmest det uspiselige Alternative für Deutschland (AfD). Så da de liberale i FDP meldte sig ud af de ansvarlige partiers rækker ved at afvise deltagelse i den nok så besværlige ”Jamaica-koalition” med de grønne og de konservative var der ikke andet at gøre end at tage fat på endnu en omgang GROKO. Jag må indrømme, at jeg ikke har megen respekt for mine partifæller i FDP efter det show.

Og selv om de konservative mukker over, at finansminister Schäubles stol nu skal overtages af en socialdemokrat, så er det nu ikke helt galt, hvad der sker: Den kommende finansminister – Hamborgs borgmester Olaf Scholz – er ikke en af de socialdemokrater, der bar øser penge ud af statskassen. Han vil formentlig være lige så omhyggelig med at vogte over statsfinanserne som Schäuble. Og så vil Scholz nok være mere positiv end forgængeren, når det gælder reformer i Eurozonen og bidrag til stimulering af den europæiske økonomi. Så vi andre har ikke noget at være kede af i den forbindelse.

Vi kan så sidde og ryste på hovedet over den langvarige proces med at danne en ny regering – en proces der først er afsluttet, når der har været urafstemning blandt SPD’s medlemmer om regeringsdeltagelsen – og vi kan lade os underholde af de interne slagsmål i de to partilejre. Men tilbage står, at tysk demokrati endnu engang har demonstreret sin styrke.

Martin Schulz havde godt nok sagt efter valgnederlaget, at SPD under ingen omstændigheder ville indgå i en ny GROKO. Men han kravlede ikke så højt op i træet som sin liberale partilederkollega. Og det tager jeg hatten af for. Det demonstrerede den form for ansvarlighed, der er så vigtigt for politisk lederskab.

Schulz var blevet en god tysk udenrigsminister, tror jeg. Meget bedre end partifællen Sigmar Gabriel, der med sine skingre angreb var med til at fælde Schulz. Gabriel har haft alt for travlt med at fedte for Putin – han er citeret for at have været fortaler for en lempelse af de sanktioner mod Rusland, som fru Merkel har arbejdet så hårdt for at gøre troværdige – og her ville Schulz ikke være en ”Putin-versteher”. Han ville også med sin fortid i Europa-parlamentet, hvor han var en effektiv formand, har været en god partner for Frankrig i det arbejde, der nu forestår med at puste liv i EU.

Men hvem ved. Måske ser vi ham igen. Der skal jo på et tidspunkt findes en ny formand for EU-Kommissionen efter Jean-Claude Juncker…

71 kommentarer RSS

 1. Af Niels Juul Hansen

  -

  Linket ’smuttede vist.

  Donald Trump ser gerne at SA investerer 250 billion dollars i USA’s infrastruktur.

 2. Af kim na sung

  -


  Det, der gælder helt fundamentalt er, at det russiske marked kommer aldrig igen. Russerne får aldrig råd til de tyske varer – aldrig.”

  Naturligvis gør den det. Verdens mest mineralriget land med Canada og Afghanistan-brazilien.

  Problemet her er vestens interesse i kun at sælge værdier fra de selskaber de ejer i bananrepublikker hvor ledelsen er til salg.

 3. Af Gert Hansen

  -

  Kim Na Sung:

  ‘Ingen tvivl om at vesten ville have angrebet Rusland uden atomvåben. Og allerede i 50’erne’

  Hvilke fakta basserer du denne håndfaste påstand på?

 4. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Napoleon angreb Rusland, Adolf angreb Rusland og Nato gør klar til at angribe Rusland, og Tyskland er med – igen. Vesten ønsker “Lebensraum”. Visse ting ændrer sig aldrig. Hvorfor gør vi det? Er det ikke lidt dumt, eller er det det eneste, vi kan?

 5. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt apropos EU – lidt info fra igår:

  “Remarks by President Donald Tusk after his meeting with Austrian Federal Chancellor Sebastian Kurz”. Her et citat fra mødet (resten kan læses på nedennævnte link):

  “When it comes to managing illegal migration, Chancellor Kurz and I have discussed it many times already, and we have similar views. Migration will remain a challenge for many years to come, which is why we want to find a solution that makes sure that the EU – together with national states – can manage future migration flows efficiently and without creating new divisions in Europe. It is possible, but naturally all sides need to compromise. Above all, we must put an end to the destructive emotions surrounding the issue of relocation, as they continue to fuel populism and divide Europe. If this issue is not resolved by ministers within the next months, we will need to find a solution at the June European Council.”

  I det mindste er man holdt med at ævle om fake asylansøgere / flygtninge. Nu bruges korrekt betegnelse migranter, hvad det hele tiden har været. Tusk forudser store problemer fremover, incl et endnu mere splittet EU / befolkninger. Det er godt nok udtryk for en mærkværdig EU-ledelse, der kan se problemet, men ikke sætter et øjeblik stop for – at problemet fortsætter uformindsket!

  https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2018/02/13/remarks-by-president-donald-tusk-after-his-meeting-with-austrian-federal-chancellor-sebastian-kurz/

 6. Af Niels Larsen

  -

  NIELS JUUL HANSEN – 14. FEBRUAR 2018 18:32

  Det er skam ikke i EU-regi, hun har kvejet sig.

  Det er i dansk sammenhæng, hun har gjort ubodelig skade.

  GERT HANSEN – 14. FEBRUAR 2018 18:50

  Saudernes overklerikale gut har luftet tanker om at mændene ikke skal tvinge kvinderne til at bære sorte sække. Men jeg har intet hørt om reaktioner – måske har de allerede kappet knolden af ham? :-)

 7. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Niels Larsen

  “Det er skam ikke i EU-regi, hun har kvajet sig.
  Det er i dansk sammenhæng, hun har gjort ubodelig skade”.

  De mest indvandrerkritiske betragter 1983 som skæbneåret med store lempelser. Da var Margrethe Vestager 15 år gammel, så det det virker lidt malplaceret at give hende skylden (selv om hun formodentlig har været tilhænger af lempelserne).

  Hun var økonomiminister fra 2011-2014 og mange mener, at det var hendes stramme økonomiske politik, der i høj grad var medvirkende til at vi kom tilbage på sporet igen. Både S og SF følte, at hun havde for meget magt på dette område (øgenavn Margrethe III). Der blev også indført stramninger på udlændingeområdet i hendes ministerperiode.

  Selv om jeg aldrig har stemt på Radikale, så synes jeg at kalde hende ‘utyske’ aldeles upassende.

 8. Af Gert Hansen

  -

  Jørgen Villy Madsen:

  Med dine noget outrerede spørgsmål ovenfor, må man stille dig det spørgsmål, hvilke Vestlige ledere du har kendskab til der er så psykotiske, at de skulle ønske at begå selvmord i et atom-ragnarok?

 9. Af Emil Eiberg-Jensen

  -

  Der er trængsel på de bonede gulve om at karakterisere de guldrandede partiledere og rivaler, på de store industrilandes fine bonede gulve i international politik.

  Samtidig er det de fattige og fuldstændigt anonyme befolkninger Mellemøsten, Oceanien og Afrika, som i 30 år har født de største globale udfordringer i historisk tid.

  Det de fattige anonyme befolkninger syd og øst for middelhavet har født, er de flere hundrede millioner flere mennesker, som deres samfund og regeringer ikke længere kan give job, indkomst, husly, mad vand og sikkerhed.

  Derfor kastes deres samfund og stater ud i konflikter og borgerkrige, som udfordrer hele den vestlige verden, med et stadigt stigende antal af millioner af flygtninge.

  Alligevel kan Ritzau/AP og samtlige danske medier, ikke finde ud af at beskrive og adressere overbefolknings problemerne med samfundsvidenskabelige redskaber.

  I stedet underholder Ritzau/AP og samtlige danske medier, som her, med en fuldstændig overflødig og betydningsløs historie om nogle kustoder i EU…

 10. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Niels Larsen

  Utyske og nu forræder?

  Du begynder at minde om Donald Trump, der kaldte de politiske modstandere, som ikke klappede af hans ‘tale til nationen’ for forrædere.

  Kan du oplyse nærmere om, hvad vi kan forvente, hvis I en dag skulle få magt som agt. Hvad skal der ske med dem, du kalder forrædere?

 11. Af Per Torbensen

  -

  Merkel og Hendes parti og SPD forstår ganske enkelt ikke Europa i dag.De er begge på
  kamikaze kurs-det handler ikke kun om politikker personer som skal overleve og promovere sig selv,i den ulidelige narcisisme og selv fedme .Den som kommer forsent og ikke forstår tiden og historien går under og sådan må det være.

 12. Af Niels Larsen

  -

  NIELS JUUL HANSEN

  Hvilken betegnelse vil du ellers bruge om folk, som uden at spørge om lov udsuger befolkningen for at give penge til en mængde mennesker, som befolkningen aldrig har ønsket at have i sin midte?

 13. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Hvis ikke tyskerne viser vejen og går foran i en indsats for at samle Europa til en enhed, vil Europa fortsætte sin dødskurs, som en samling visionsløse små, uselvstændige nationalstater. GroKo kunne og må være begyndelsen på nytænkning og opstart af en ny tid for Europa.

  Bliver det ikke til noget, vil vi fortsat blive plastret til med amerikanske militærbaser, islamiske moskeer, asiatiske atomkraftværker og afrikanske flygtningelejre.

  Det er en form for vanvid at bygge og forstærke grænseværnene mellem europæere og samtidig lade Europas ydre grænser stå vidtåbne. Enhver kan sige sig selv, at det burde være omvendt. Et samlet stærkt Europa er den eneste mulighed for en fredelig fremtid.

  Et Europa splittet i småstater vil være en fortsættelse af fortidens ufredelige elendighed. Europa er værd at bevare og beskytte mod ueuropæisk virksomhed.

 14. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Niels Larsen

  Du har det åbenbart ligesom de storkøbenhavnske kommuner, der synes, at det er vanvittigt at københavnere sender milliarder af kroner til jyder, som har et større rådighedsbeløb end dem selv og samtidig brokker sig over København.

  Hvem spurgte københavnerne om lov?

  Personligt mener jeg, at vi på demokratisk vis stemmer politikere ind, og at det er deres job at sørge for en fordelingspolitikken. Det er nok meget sjældent, at man er enig i alt hvad ens skattekroner går til. Nogen vil have kultur – andre et ekstra F35 fly. Nogen vil hjælpe flygtninge – andre skider højt og flot på flygtninge.

  Du kan ikke altid få det, ligesom du selv vil, Niels Larsen.

  Det gælder kun for curlingbørn.

 15. Af Niels Larsen

  -

  NIELS JUUL HANSEN

  Måske det vil være dig bekendt, at selv et flertal af politikerne er ved at have fået nok af utaknemlige og kriminelle kulturfjender?

 16. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Niels Larsen

  Jeg tror ikke, at der er nogen danske politikere, der ønsker kriminelle flygtninge/indvandrere.

  Hvis vi ikke vil have så mange flygtninge til Danmark, så kommer det til at betyde øgede summer i bistand i udlandet. Meget mere end i dag. Ikke kun i Danmark, men i hele den vestlige verden.

  Så et kommer til at koste – uanset hvilken vej, du vender og drejer dig.

  Ingen gratis frokost – heller ikke i dag.

 17. Af Niels Larsen

  -

  NIELS JUUL HANSEN

  Enten standser vi asylgivning eller også ender Europa atter i krig. Denne gang borgerkrig. Ingen europæer vil til evig tid affinde sig med at blive flået for værdier at nogle utaknemlige skarn, som europæerne ikke har det fjerneste ansvar for!

  Og vi skal aldeles ikke yde hjælp til de overskudsbefolknings producerende lande. Tværtimod skal de have lov til selv at mærke følgerne af deres hovedløse optræden i form af sult og nød. Ellers lærer de ikke at sætte tæring efter næring!

 18. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Jeg letter også på hatten både for Martin Schulz. og for Angela Merkel. De kan klare flygtninge- og indvandrerproblemet, når de arbejder sammen. Det samme kunne Danmark, hvis Venstre og socialdemokraterne gik sammen imod dansk folkeparti og deres støtter.

  Det egentlige problem i Tyskland, Danmark og det øvrige Europa er ikke de fremmede, men de højreradikale, halvfascistiske sammenrend, der efterhånden er en plage overalt. Vi kender dem efterhånden alt for godt, AfD i Tyskland, DF i Danmark, Front national i Frankrig, Sverigesdemokraterne osv.

  Det vil kræve langt større ressourcer at uskadeliggøre de sidstnævnte end de førstnævnte, men det skal bare gøres. Alt andet er ødelæggende for fred, frihed og demokrati i Europa. Når så forskellige politiske holdninger i Tyskland kan samarbejde, må resten af Europa kunne gøre det samme.

  Lad os følge det gode eksempel. At vedligeholde konflikterne er ødelæggende – for alle.

 19. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Niels Larsen

  Så må du krydse fingre for, at Nye Borgerlige en dag kryber over spærregrænsen herhjemme. Det er ikke helt urealistisk.

  Om de så kan skaffe et flertal for deres politik, det er så en helt anden sag.

  Jeg tror, at det har meget lange udsigter.

  Heldigvis,

 20. Af M. Christiansen

  -

  Jørgen Villy Madsen letter på hatten for Merkel. Din hat er givetvis en klaphat, så når du letter den, så lad være med at tage den på igen, så har du også mulighed at få et tiltrængt klarsyn. Da det i 2015 væltede ind i Europa med bundskrab fra den tredje verden, var Merkels budskab: “Wir schaffen das”. Hvordan synes du selv, at det er gået? Hvad er det, at hun skal roses for siden, at du mener, at hendes lederskab kan løse de problemer, som hun – om nogen – er hovedansvarlig for.
  Skulle du få lidt tid tilovers og lidt ekstra klarsyn, så prøv at reflektere lidt over hvorfor der i Europa på rekordtid er etableret en række partier, som falder i din unåde. Men skynd dig inden klaphatten falder ned over øjnene igen.

 21. Af Bjørn Sørensen

  -

  Den katolske Martin Schulz vil sikkert have en fremtid i det katolsk prægede EU.
  Før Schulz forlod sin EU post var de 6 top positioner alle besat af katolikker.

  EU er et katolsk project som blev startet af katolske politikere og i øvrigt klarer katolske lande sig ikke særligt godt økonomisk for de er alle sammen på kanten af økonomisk ruin.

  Hvor længe skal vi finde os i at blive ledet af dette katolske makværk.

Kommentarer er lukket.