Jeg letter på hatten – for en socialdemokrat…

Af Uffe Ellemann 71

Så gik Martin Schulz som formand for de tyske socialdemokrater SPD. Han bliver heller ikke udenrigsminister. Og han tabte valget – stort – efter at være båret frem som den store frelser af sit parti. En ordentlig nedtur.

Men jeg letter på hatten for Martin Schulz.

Han repræsenterer noget af det fornemste i tysk demokrati. For ved at drage den bitre konsekvens har han gjort det mere sandsynligt, at den nye/gamle ”store koalition” (GROKO) mellem SPD og de konservative CDU/CSU, som han så møjsommeligt forhandlede på plads med forbundskansler Merkel, bliver til virkelighed. Den nye partiformand Andrea Nahles får nu bedre muligheder for at samle flertal for regeringsdeltagelsen blandt sine splittede partimedlemmer.

Schulz viste sig ikke at være den store stemmesluger ved valget sidste efterår, men han viste sig at være en stærk forhandler for sit sønderbombede parti. Med både finans- og udenrigsministerposten får partiet en endnu stærkere placering i GROKO end før valget, da SPD var endnu stærkere.

Det giver til gengæld kansler Merkel problemer i egen lejr, hvor mange mener, at hun har strakt sig alt for langt. Hun har ganske rigtigt vist særdeles stor hensyntagen for en koalitionspartner, der havde det svært. Så hatten af også for fru Merkel for at have taget på sig at sikre den eneste mulighed, der efterhånden tegnede sig for stabilitet i tysk politik.

En mindretalsregering på forbundsplan vil tyskerne gøre meget for at undgå, og et nyvalg vil formentlig kun være til glæde for fløjpartierne, først og fremmest det uspiselige Alternative für Deutschland (AfD). Så da de liberale i FDP meldte sig ud af de ansvarlige partiers rækker ved at afvise deltagelse i den nok så besværlige ”Jamaica-koalition” med de grønne og de konservative var der ikke andet at gøre end at tage fat på endnu en omgang GROKO. Jag må indrømme, at jeg ikke har megen respekt for mine partifæller i FDP efter det show.

Og selv om de konservative mukker over, at finansminister Schäubles stol nu skal overtages af en socialdemokrat, så er det nu ikke helt galt, hvad der sker: Den kommende finansminister – Hamborgs borgmester Olaf Scholz – er ikke en af de socialdemokrater, der bar øser penge ud af statskassen. Han vil formentlig være lige så omhyggelig med at vogte over statsfinanserne som Schäuble. Og så vil Scholz nok være mere positiv end forgængeren, når det gælder reformer i Eurozonen og bidrag til stimulering af den europæiske økonomi. Så vi andre har ikke noget at være kede af i den forbindelse.

Vi kan så sidde og ryste på hovedet over den langvarige proces med at danne en ny regering – en proces der først er afsluttet, når der har været urafstemning blandt SPD’s medlemmer om regeringsdeltagelsen – og vi kan lade os underholde af de interne slagsmål i de to partilejre. Men tilbage står, at tysk demokrati endnu engang har demonstreret sin styrke.

Martin Schulz havde godt nok sagt efter valgnederlaget, at SPD under ingen omstændigheder ville indgå i en ny GROKO. Men han kravlede ikke så højt op i træet som sin liberale partilederkollega. Og det tager jeg hatten af for. Det demonstrerede den form for ansvarlighed, der er så vigtigt for politisk lederskab.

Schulz var blevet en god tysk udenrigsminister, tror jeg. Meget bedre end partifællen Sigmar Gabriel, der med sine skingre angreb var med til at fælde Schulz. Gabriel har haft alt for travlt med at fedte for Putin – han er citeret for at have været fortaler for en lempelse af de sanktioner mod Rusland, som fru Merkel har arbejdet så hårdt for at gøre troværdige – og her ville Schulz ikke være en ”Putin-versteher”. Han ville også med sin fortid i Europa-parlamentet, hvor han var en effektiv formand, har været en god partner for Frankrig i det arbejde, der nu forestår med at puste liv i EU.

Men hvem ved. Måske ser vi ham igen. Der skal jo på et tidspunkt findes en ny formand for EU-Kommissionen efter Jean-Claude Juncker…

71 kommentarer RSS

 1. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Det var ikke kun et farvel til Martin Schulz.

  Det var også de tyske socialdemokraters farvel til Martin Schulz planer om, at EU skulle blive til Europas Forenede Stater inden 2025. Farvel med ham, og med Europas Forenede Stater…

 2. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Jakob Schmidt-Rasmussen

  “Det var også de tyske socialdemokraters farvel til Martin Schulz planer om, at EU skulle blive til Europas Forenede Stater inden 2025. ”

  Selv om jeg er centrumvenstreorienteret, så er jeg er helt enig med Uffe Ellemanns betragtninger. i denne forbindelse.

  Uffe Ellemann bliver stadig betragtet som koldkrigspolitiker, og jeg deler ikke altid hans holdninger, MEN vi har intet set fra Putins side, der skulle få os til at “sænke paraderne”over for Putins og Ruslands agressive nationalistiske fremfærd.

  Og du overså måske Uffe Ellemanns afsluttende kommentar:

  “Men hvem ved. Måske ser vi ham igen. Der skal jo på et tidspunkt findes en ny formand for EU-Kommissionen efter Jean-Claude Juncker…”.

 3. Af Niels Larsen

  -

  Som JAKOB SCHMIDT-RASMUSSEN er inde på er det en lykkelig dag for frihedselskende og nationalt sindede europæere.

  Drømmen om Europas forenede Stater dør forhåbentlig med Schulz’ lidet glorværdige ydmygelse. INGEN udenfor politikernes rækker ønsker den drøm virkeliggjort.

  Og meget få støtter det EU, som ledes af Merkel via marionetten Juncker (har nogen oplevet ham ædru?).

 4. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Niels Larsen

  “Og meget få støtter det EU, som ledes af Merkel via marionetten Juncker (har nogen oplevet ham ædru?).”

  Schultz virker nok mere ædru end Juncker – så måske har Uffe Ellemann ret.

  Han har betydelig større opbakning end nogen af de nationalistiske højrefløjsere i EU.

 5. Af Peter Mortensen

  -

  Medmindre man synes at ALLE politikere er “pampere” har jeg temmeligt svært ved at se hvorfor lige netop Schulz skulle kandidere særligt til den beskrivelse – dette er mest en bemærkning til en kommentar på Facebook. Tværtimod synes jeg, utvivlsomt ligesom Ellemann, at han i det store og hele altid har fremstået som en anstændig og dygtig politiker – selvom jeg ikke er socialdemokrat. Tilsvarende synes jeg at Merkel tager ansvar – selvom jeg bestemt ikke er konservativ og synes at hendes tilgang til flygtningestrømmen var lige lovligt – frisk?! I det store og hele synes jeg også at Uffe Ellemanns betragtninger er fine og ganske præcise – selvom jeg aldrig har stemt liberalt. Og jeg bryder mig meget lidt om Jean-Claude Juncker – og er alligevel helt uenig med Niels Larsen.

 6. Af j.. hans En.

  -

  Martin Schulz eller ej.
  EU har sikret fred i Europa i 70 år.
  Og udviklingen af EU vil fortsætte,
  Til gavn for Europa.
  Kun EU kan holde fascismen og nationalismen i ave. Nu da den igen stikker sit grimme fjæs frem.

 7. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Tja… Det vil nok resultere i en renovering af infrastrukturen fra Rotterdam til Tallinn, hvilket udelukkende kan være i dansk interesse. Det vil nemlig skabe den forbindelse mellem Sjælland og Jylland, som der er så god brug for – som reserve for Storebæltsforbindelsen.

  Den GROKO giver mening til så meget. Renoveringen af infrastrukturen, som CDU/CSU er så meget imod, fordi den kommer til at blive finansieret med tyske statsobligationer. Delstaterne Hamborg, Slesvig-Holsten og Mecklenburg-Vorpommern kan nemlig ikke udstede de obligationer til en fornuftig rente.

  Det giver også mening til den danske olie-/gasledning fra Thyrafeltet, som føres igennem til Polen. Den vil nemlig sikre et brud på det russiske monopol gennem Nord Stream 2 ledningen. Dvs. Tysk erhvervsliv ikke kan blive holdt som gidsler af landsforræderene Sigmar Gabriel og Gerhard Schröder.

  Vi har også set, hvordan gas-prisen er faldet ganske gevaldigt i februar måned. Så det går den rette vej.

  Vi får muligvis også at se, hvordan man knækker ryggen på Deutsche Bank, så Putin – helt personligt kommer til at betale for Donald Trumps fallit.

  Rent faktisk spekulerer jeg mest på, hvor længe det varer inden Putin befinder sig i en lille honnet revolution, der koster ham hovedet.

 8. Af Jesper Riisbro

  -

  Kære Uffe Elleman,
  Dejligt med Dine forklaringer, der er til at forstå, tak!

 9. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Peter Mortensen

  100% enig.

 10. Af Casper Pedersen

  -

  Der er en meget god grund til at han ikke blev udenrigsminister; han stod og sagde meget stift at han aldrig ville gå efter posten, hvor efter 2 uger senere han forsøgte at få posten.

  Det var de alm. SPD medlemmer ikke så glade for – og han havde jo vendt på tallerkenen en gang ved at gå ind for GroKo selv om han på valg aftnen sagde det modsatte.

  Så det var derfor han blev nød til at gå … desvære.

 11. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt apropos – “Men hvem ved. Måske ser vi ham igen. Der skal jo på et tidspunkt findes en ny formand for EU-Kommissionen efter Jean-Claude Juncker…” Ja, hvem ved – måske ser vi Martin Schulz som ny formand for EU-kommissionen. Så kan vi vel kun håbe, at Martin er knap så pissefuld og på rulleskøjter som nuværende formand Juncker. Se denne korte video:

  Jean-Claude Juncker drunk and bitch slaps leaders
  https://www.youtube.com/watch?v=XPgiI46FCDU

  PS: Min kommentar – vor herrebevares . . . . !

 12. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Jan Petersen

  Enig. Juncker sælger ikke ret mange billetter, så for EU-tilhængere kan det ikke gå hurtigt nok at få ham udskiftet.

  EU-modstandere, derimod, vil nok foretrække en person, som IKKE sælger billetter.

  Det bliver enten en centrumvenstre, liberal eller konservativ EU-politiker som skal afløse, og Schultz har forudsætningerne for at bestride hvervet.

  Det bliver aldrig en ekstrem venstre- eller højreorienteret EU-modstander.

 13. Af Birthe Stentebjerg-Olesen

  -

  Det er vanskeligt ikke at være enig med Uffe E-J og Peter Mortensen. EU er et umådeligt vigtigt fredsprojekt. Og for landene i vores verdensdel vigtigt, hvis vi skal kunne klare os i globaliseringens tidsalder. – Ville se muligheder, ville dele privilegier, ville samarbejde, … Ville gå fremtiden i møde.

 14. Af Michael Kristiansen

  -

  Martin Schulz som kommissionsformand. I guder. Det kan man kun foreslå hvis man ikke vil EU det godt. EU har brug for en leder med folkelig appel. Ikke endnu en afdanket og udrangeret politiker

 15. Af sonny lund

  -

  det er en god ting at kende sin begrænsning og så er det stort at erkende det !

 16. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Det, der gælder helt fundamentalt er, at det russiske marked kommer aldrig igen. Russerne får aldrig råd til de tyske varer – aldrig.

  Det afgørende er, at det russiske energimonopol er brudt. Det kommer til at tage lidt tid inden oliepriserne kommer ned igen, hvor de hører hjemme; men for gas, så kommer det til at gå en hel del hurtigere.

  Problemet har været, at USA ikke har været så utilfreds endda med de høje oliepriser, fordi det holdt kineserne nogenlunde i check. Det har imidlertid skadet USA som nation.
  Der er klare historiske paralleller til 1938, hvor de amerikanske olieselskaber nægtede at hæve prisen på mexicansk olie. Det varede lige til præsident Roosevelt fik sig en “hyggelig” snak med olieselskaberne, hvorefter et bedre tilbud til mexicanerne overbeviste Mexico om, at sælge olie til Tyskland var en dårlig idé.

  Det, der er sket her siden 2014 er, at man har givet de amerikanske olieselskaber et marked for deres naturgas, som de ellers bare brændte af fra f.eks. Bakken-feldtet. Selvfølgelig ændrer klimaet sig – det har det nemlig altid gjort. Grønland var i middelalderen betydeligt varmere end det er i dag. Der er som sådan ikke nogen sammenhæng med energiforbruget.
  Der er ikke mangel på olie – tværtimod.
  Moderne udvindingsteknikker gør det meget billigere at udvinde olie.

  Rusland har reageret som enhver monopolist og forsøgt at gennemtvinge højere energipriser bl.a. ved hjælp af priskarteller. Problemet er bare, at karteller er en ustabil konstellation: Fristelsen til at snyde partnerne i kartellet er nemlig for stor.

  Endelig er olieprisen ikke steget målt i Euro. Målt i USD er prisen steget fra en 45 USD/brl. til en 52-53 USD/brl eller ca. 15 %; Det modsvarer så temmelig præcist faldet i USD gennem hele 2017 ifht. EUR. Nemlig fra 7 USD/DKK til 6 USD/DKK.

  Det hvor vandene så afgjort skilles er på naturgassen!

  Gasprisen målt i USD/MMBTU er nogenlunde konstant på ca. 2,7; men som før anført er USD faldet med en 15% det sidste års tid. Så målt i danske kroner er gasprisen faldet fra ca. 20 kr./mmBTU til 16-17 kr./mmBTU.

  Det er derfor jeg er komplet fløjtende ligeglad med om Nord Stream 2 bliver bygget eller ej.
  Rusland skal nemlig nok blive ved med at eksportere gas; men til MEGET billigere pris.
  Dermed er det inderligt ligegyldigt om Sigmar Gabriel slesker for Putin.
  Gasprisen skal nok komme ned langt, langt ned. Hvor meget den skal falde med målt i USD er svært at sige. Tilstrækkeligt til, at Rusland ikke kan overleve.

 17. Af j.. hanSe n.

  -

  AF PER KRISTENS EN – 14. FEBRUAR 2018 1:07
  “NATO og kun NATO har sikret fred i EUROPA, alt andet er ønsketænkning.”

  Du kan jo ligeså vel anføre, at Sovjets atomvåben sikrede freden.
  Havde Sovjet ikke haft atomvåben, så ville USA og NATO have angrebet Sovjet.
  Kun stærke lande kan standse aggressorerne i USA.

 18. Af Carsten Christoffersen

  -

  Groko stemmer flertallet af SPD medlemmer nej til ved urafstemningen. Hvis Groko bliver en realitet, så vil det gå SPD ved næste valg som det er gået for Socialdemokraterne i næsten hele Europa.

  De delegerede sagde kun ja til Groko med en lille flertal og siden har SPD fået ca. 25000 nye unge nej sigere til Groko.

  Hvorfor siger de unge også nej, jo hvem gider at arbejde for et projekt der er dødsdømt.

  Når man ikke vil lytte til befolkningen, så kommer virkeligheden som en boomerang.

 19. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Per Christensen

  “EU har brug for en leder med folkelig appel.”

  Hvad er dit eget bud?

  Citat fra Berlingske:

  “Den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, er i løbet af sine første to år EU-kommissær blevet lidt af en darling i mange internationale medier for sine livtag med globale erhvervsgiganter på kant med europæisk lovgivning. Herhjemme synes hun mere populær end nogensinde.”

 20. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Der er en anden faktor, som vi skal være endog meget opmærksomme på:

  Nemlig at genoprustningen af Europa har hidtil gået den tyske industris næse forbi. Hollænderne, Nordmændene og Danskerne har været specielt aktive i omfordelingen af våbnene. Hollænderne har solgt ud af deres Leopard 2 til de grader, at de må låne til den brigade, de skal stille sammen med tyskerne.
  CV90’erne, som oprindeligt blev lavet af Hägglund i Sverrig er solgt til danskere, nordmænd og litauere – til mere end rimelige priser. De gamle chassiser af CV90 er solgt til Estland – højst skal transporten dækkes – og de er i prima stand.

  Danmark har f.eks. intet købt i Tyskland og kun F-35 i USA (hvilket bliver noget billigere, da USD er faldet). Den nye brigade, som Danmark skal opstille – og formentlig gå i division med Holland og Canada med: Den opstilles på Piranha 5 chassiser. De laves i Kreuzlingen i Schweiz – det samme med “Øglerne” (dvs. Eagle 5). De er ikke specielt billige; men de er ikke som de tyske Boxer. Nu er Boxer så også typisk tysk: Går til den absolutte vægtovergrænse og skal som sådan bruge ekstra motorkraft.

  Ikke nok med det, men man har også pillet MTU motoren ud af Piranha 5 og erstattet den med en Scania. Om det så er trænets forbandede lastbiler, så skulle det IKKE være Mercedes; men Scania.

  Vore fregatter er principielt samlesæt, som er bygget på polske og estiske værfter.

  Det har været meget, meget dyrt for SPD at være Putin-verstehere. Det har været meget, meget dyrt for Tyskland at lefle for Putin – og det bliver dyrere.

  Den idelige tyske sabotage af Nato-samarbejdet kommer til at stå Tyskland dyrt. Vi andre EU-lande kan nemlig godt finde ud af at køre udenom Tyskland.

 21. Af Niels Juul Hansen

  -

  Apropos ovenstående:

  “Emmanuel Macron vil ifølge flere kilder i Europa-Parlamentet have Margrethe Vestager som ny formand for Europa-Kommissionen, når Jean-Claude Juncker forlader posten i 2019.

  Det skriver Politico.

  Den franske præsident skulle ifølge en højtstående embedsmand i Parlamentet have fortalt om sit ønske til flere personer, inklusiv præsidenten for den store EPP-gruppe, Joseph Daul.

  Det bakkes op af det franske parlamentsmedlem, Pieyre-Alexandre Anglade, der er valgt for Macrons parti, En Marché:

  “Macrons interesse i Vestager er indlysende. Hun klarer sig fremragende og er den mest synlige pro-europæer. Hun er kvinde og har haft succes på områder, som Macron bekymrer sig om. Hun har på flere emner skabt røre i EU,” siger han til Politico.”

 22. Af Finn Bjerrehave

  -

  Schulz har 100% ret, EU skal blive forenet som USA, ellers får vi aldrig styr på flygtninge handel forsvar som fremtidens krav stiller, og vores foragt for samarbejde må stoppe
  Samarbejde DF,s fjende, men EU,s fremtid.
  EU til døden os skiller. Finn Vig.

 23. Af Jonas Viking

  -

  Schulz har 100% uret, EU skal aldrig blive forenet som USA, ellers får vi aldrig styr på flygtninge, handel og forsvar som fremtidens krav stiller, og vores foragt for tysk-fransk ejerskab af EU må forstærkes.
  Ligeværdigt samarbejde efter DF’s model, men EU’s fremtid skal hurtigst muligt kules ned i det dybeste og sorteste hul, hvor det hører hjemme.
  EU er folkedrab på og udslettelse af de små europæiske lande. EU = død, små lande = liv.

 24. Af carsten høi

  -

  Som konsulent i tysk har jeg fulgt tysk politik tæt i 25 år.
  Elleman lever stadig i den gamle tid med koldkrig og kompromiser.
  Det tyske socialdemokrati er ved at blive udraderet, og de ville ikke kunne
  holde til et valg til med ca 20% af stemmerne. Pga Merkels uansvarlige politik
  de sidste 3 år ville Afd være stormet ind og måske endda blive Tysklands største
  parti.
  Schultz er en sød mand, men har slet ikke format og dygtighed til Udenrigsminister-
  posten. En dygtig EU-bureaukrat. En af landets absolut bedste standup-komikere Dieter
  Nuhr kaldte ham “Et retorisk geni”, hvilket er utroligt morsomt, hvis man har set Schultz
  ytre sig.

 25. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Merkel har ikke andre muligheder end at imødekomme SPD’s ønsker – med eller uden Schulz. Alternativet var nyvalg. Tanken alene giver alle ansvarlige politikere kuldegysninger. Merkel frygter ikke indvandrerne. Dem klarer Tyskland sagtens. Hun frygter kun den – nye eller gamle – nationalisme der med indvandringen som påskud atter plager tyskerne.

  GroKo er den eneste realistiske mulighed for at hindre en gentagelse fra dengang. De partier der har vist ansvarlighed gennem en årrække går nu sammen om at gennemføre den politik, der kan stoppe AfD. Tyskerne lærte noget dengang. Der er kræfter, der ikke må få snor.

  Danskerne burde også tage ved lære og danne en koalition mellem ansvarlige partier, som V og S, der vil have styrke til at modsatte sig de kræfter, som bl.a. dansk folkeparti står for med samme uacceptable begrundelser som AfD.

  Kun en svækkelse af nationalismen vil gøre det muligt at løse problemerne omkring indvandringen på en ansvarlig måde. Det bør stå klart for danske vælgere før næste valg, at der er et alternativ til dansk folkeparti, der kan og vil løse de problemer, som dansk folkeparti skaber.

 26. Af Hans Lembøl

  -

  Det undrer mig ikke, at Uffe Ellemann letter på hatten for en pamper og EU-fanatiker som Martin Schultz, der havde satset på at blive tysk kansler efter Angela Merkel. Som politiker og genrejser af det tyske socialdemokrati, duede han ikke. Efter valget i september 2017 erklærede han, at han (og dermed SPD) ikke ville indgå i en ny stor koalition med unionspartierne CDU og CSU. Desuden proklamerede han, at han aldrig ville være minister under Merkel. Begge løfter løb han fra, da lejligheden til at få en ministerpost viste sig. Han stak en kniv i ryggen på den nuværende, fungerende udenrigsminister, Sigmar Gabriel, for selv at få posten.
  Og så fik de tyske socialdemokrater endelig nok af denne usympatiske Martin Schultz og tvang ham til at opgive udenrigsministerposten og posten som forman for SPD .
  At det er sådan en politiker, Uffe Ellemann tager hatten af for, siger ikke så lidt om Uffe Ellemann.

 27. Af kim na sung

  -

  Vestager bliver ny kommissionsformand. Både Tyskland , Frankrig og Skandinavien ønsker hende .

 28. Af kim na sung

  -

  Den nye koalition S-df rummer store perspektiver for et bedre Danmark med stram indvandring..Og skal afprøves. Helst med ø som støtteparti. Partiet må slugedegode karameller om flygtninge også…

 29. Af M. Christiansen

  -

  @Hans Lembøl.
  Fremragende indlæg. Du kom mig i forkøbet.
  @Kristoffer Hansen.
  Selvom jeg grundlæggende er enig med dig, så er dine sproglige blomster bedre egnet til Ekstrabladets Nationen.
  @Finn Vig.
  Du mener, at EU skal forenes for at få styr på flygtninge. Flygtninge er et forkert udtryk.
  Folkevandring er det rette. Dublin og Schengen er sat ud af drift, og hvem? Af EU med Merkel, Macron og Juncker i spidsen. Træk i snoren på din klaphat, så har du en mulighed for at se realiteterne, selvom du føler ubehag ved dette. Du er DF en god mand, bliv endelig ved.
  @Jørgen Villy Madsen.
  Du er også DF en god mand. Som gammelkommunist har du svært ved se, at vindene blæser andre veje, men du har ikke evnen (måske viljen) til indse hvorfor.
  @J. Hansen.
  Din lirekasse er træt og trænger til at blive smurt. Land og Folk, førerbunkeren i Dr. Tværgade er borte. Borte med blæsten – som blæser den rigtige vej.

 30. Af Jan Sørensen

  -

  Atter en gang synger Ellemann sin gode gamle EU hymne. Et stærkt forenet Europa med masser af rekrutter og raketter mod det væmmelige Rusland.

  Sjovt som EU efterhånden fra at være et fornuftigt handelsforbund nu er blevet et klart politisk socialistisk projekt.
  Og sjovt, som liberalister i dag har det med at konvertere til radikalisme/socialisme på deres gamle dage.

  Men det er fuldstændig rigtigt, at Schulz vil være selvskreven som næste formand for sangforeningen EU.
  Da man jo i Bruxelles har hang til at vælge morsomme underholdende mandspersoner.

  Men mon ikke man efterhånden er demokralistisk nødt til at vælge en kvinde næste gang. – Gerne een fra den vidunderlige #meetoo bevægelse. Disse kvinder med røde numser og såret snotforvirret sind.

 31. Af Martin Krogh

  -

  Uffe Ellemann skriver: “Det uspiselige Alternative für Deutschland”.

  Husk nu at Fru Merkel selv har skabt det parti, som hun så inderligt foragter. Husk tillige at ca. 6-8 millioner tyske vælgere har stemt på AfD, så med sin beskrivelse af partiet kravler Uffe ned på samme niveau som Poul Nyrup.

  AfD er kommet for at blive, så Uffe skal nok vende tilbage til sit gamle ordsprog som udenrigsminister:” If you can’t beat them, join them”. ja, ja, jeg ved godt, at han sagde det omvendte, men alligevel.

 32. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Jan Petersen

  “Sjovt som EU efterhånden fra at være et fornuftigt handelsforbund nu er blevet et klart politisk socialistisk projekt.”

  Hvor mange EU-lande (inklusive Storbritannien) har socialistisk ledede regeringer?

  Eksisterer der konspirationsteorier (din spidskompetence) om at alle de borgerlige politikere i Europa rent faktisk er kommunistisk femtekolonne, der kun er ude på at øge den tidligere KGB-chef, Putins magt?

  “Men mon ikke man efterhånden er demokralistisk nødt til at vælge en kvinde næste gang”

  Jo, se ovenstående om Margrethe Vestager plus:

  https://www.b.dk/nationalt/margrethe-vestager-er-aarets-dansker-2016

  fra det kommunistiske revolutionstidsskrift ‘Tante Berlingeren’.

  Jeg har ikke fantasi til at forestille mig Pia Kjærsgaard eller Pernille Vermund som mulige kandidater.

 33. Af Gert Hansen

  -

  ‘Men hvem ved. Måske ser vi ham igen. Der skal jo på et tidspunkt findes en ny formand for EU-Kommissionen efter Jean-Claude Juncker…’

  Gå aldrig tilbage til en fuser. Så det ville ligne EU toppen at gøre netop det.

  Schultz er en venstreorienteret urealistisk drømmer og teknkókrat, hvis politik var/er en pind til Europas ligkiste, så han vil være den rette mand for EU toppen. Jeg ved ikke, om Schultz har mere pli end flaben Juncker, men Schultz er uden tvivl i besiddelse af de manglende kompetencer der skal til for køre Europa i sænk.

 34. Af Gert Hansen

  -

  Jan Petersen:

  Jeg har lige set dit link til video med Juncker.

  Min kommentar: Vor herrebevares.

 35. Af Gert Hansen

  -

  Flere kommentatorer ovenfor udtrykker forståeligt nok skepsis over nogle af UEJ’s meninger. Det gøre jeg også.

  I går så jeg for eksempel i TV dk4, at UEJ udtrykte den fejlagtige slutning, at Saudi Arabiens diktatorer (mit ordvalg) har givet saudiske kvinder lov til at køre bil, fordi diktatorerne var blevet mere liberale. Det er absolut ikke tilfældet at det skyldes liberalisme i synet på kvinder. Men saudiske kvinder har indtil nu benyttet ca. 1,5 millioner østasiater som private chauffører, og deres lønninger ønsker maghaverne at spare, ved at lade kvinderne selv styre bilerne, og sende østasiaterne hjem naturligvis, nu da oliepriserne i nogle år har været lave, og fået den saudiske økonomi til at stramme til.

  At en tidligere dansk udenrigsminister er så dårligt internationalt orienteret kan nok undre.

 36. Af B. Mortensen

  -

  ” Gabriel har haft alt for travlt med at fedte for Putin – han er citeret for at have været fortaler for en lempelse af de sanktioner mod Rusland, som fru Merkel har arbejdet så hårdt for at gøre troværdige – og her ville Schulz ikke være en ”Putin-versteher”.”

  At fedte for Putin??
  Kan det mon skyldes en udtalelse som denne der sætter ham i dårlig lys der jo ikke just fedte for USA, men beder dem om at passe sig selv a.n.g Europas energipolitik?

  “I juni 2017 kritiserede Gabriel udkastet til nye amerikanske sanktioner mod Rusland, der tager sigte på energiprojekter mellem EU og Rusland, herunder Nord Stream 2 -gasledningen. I en fælles erklæring sagde Gabriel og Østrigs kansler Christian Kern , at “Europas energiforsyning er et spørgsmål for Europa og ikke for USA.” [46] De sagde også: “For at true virksomheder fra Tyskland, Østrig og andre europæiske stater med sanktioner på det amerikanske marked, hvis de deltager i naturgasprojekter som Nord Stream 2 med Rusland eller finansierer dem, introducerer en helt ny og meget negativ kvalitet ind i europæisk-amerikanske relationer. ”

  Min egen opfattelse er, at ved at fastholde sanktionerne støtter man jo Putin inddirekte og de nationalistiske kræfter der styre Rusland i den forkerte retning. Giv ikke de kræfter vind i sejlene så de kan pege finger og sige, at vesten vil være Rusland’s fjende.. Jo mere vi kan samarbejde jo svære vil det være for personer som Putin, at få magt og holde folket for nar.
  Uffe råber op om russerne kommer og Putin råber op om vesten kommer. Galskab for viderekommende….

 37. Af Niels Juul Hansen

  -

  @B. Mortensen

  Fint med sanktioner mod Putin, hvis de virker.

  Har USA prøvet sanktioner mod diktaturstaten Saudi Arabien – bare til en afveksling?

  Sidst Trump var dernede deltog han i “Vild med sværddans”!

 38. Af niels peter lemche

  -

  KIM NA SUNG, Gud bevare Danmark …. Gud bevare Europa! En radikal som leder i Europa!

 39. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Niels Peter Lemche

  “En radikal som leder i Europa!”.

  En leder skal være i stand til at indgå kompromisser -. Vi har ikke brug for en Putin eller Trumptype i EU. Socialliberale er vel dem der befinder sig længst væk fra både højre- og venstreekstremister. Og du må da gerne oplyse, hvilke kæmpe fejltagelser Margrethe Vestager har begået i kommissionen til dato.

 40. Af Kim na sung

  -

  Vestager bliver en formidabel kommsionsformand, med hendes skattetogt imod firmaerne og enkeltpersoner i eliten, der ikke betaler sine skatter..Men meget er det er hykleri. Ville naturligvis være bedre med en socialist på posten. Men en umulighed som EU ser ud nu. Så en radikal er nok bedste løsning, da end ikke en socialdemokrat kunne få jobbet i EU mere. Kun højre. Så midten er nok bedste løsning nu.

 41. Af Jan Petersen

  -

  @ Niels Juul Hansen

  “Eksisterer der konspirationsteorier (din spidskompetence) om at alle de borgerlige politikere i Europa rent faktisk er kommunistisk femtekolonne, der kun er ude på at øge den tidligere KGB-chef, Putins magt?”

  Et godt spørgsmål at stille sig selv er – hvordan bar en tidligere DDR kommunist Angela Merkel sig ad med at blive et forenet Tysklands forbundskansler? Så er vi vist allerede dybt inde i diverse mulige konspirationer (politisk blackmail formentlig). Det er ikke just nogen hemmelighed, at der var masser af lyssky politiske kontakter mellem det tidligere delte Tyskland.

  Med en tidligere KGB officer Putin til at varetage gamle russiske KBG arkiver og en tidligere DDR kommunist Merkel til at varetage gamle Stasi arkiver – er ballet ligesom åbnet for enhver form for konspiration.

 42. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Jan Petersen

  Merkel bliver på hjemmefronten kritiseret for at føre en alt for lempelig indvandrerpolitik, især i det tidligere DDR – og at hun har taget æren for den socialdemokratiske velfærdspolitik.

  Kan du ikke uddybe, hvilken politik hun har stået for i sin tid som forbundskansler, som trækker spor tilbage til hendes fortid i DDR?

  Ellers giver dit indlæg ingen mening. Så er det bare Fox News om igen.

 43. Af Gert Hansen

  -

  Jan Sørensen:

  ‘Sjovt som EU efterhånden fra at være et fornuftigt handelsforbund nu er blevet et klart politisk socialistisk projekt.’

  Det er da vist længe siden, at EU var et ‘fornuftigt handelforbund’.

  Vi husker hvordan den danske socialdemokratiske top, Anker Jørgensen, Ritt Bjerregaard, Sven Auken m.fl., i sin tid var glødende EF modstandere, og beskyldte det for at være en kapitalistisk sammensværgelse. Indtil de fandt ud af, at det egentlig var en bevægelse efter bedste Sovjet mønster, med central ikke-folkevalgt styring, og uanede fremtidige job- og karriere-muligheder for ‘vennerne’. Siden da har de, naturligvis, været glødende EF/EU tilhængere, sammen med såkaldte ‘liberale’ politikere. Og har fået arrangeret at al politisk magt er flyttet til et ikke-folkevalgt bureaukrati i Bruxelles, og et Mickey Mouse parlament i Strasbourg ingen regner med, og hvor de folkevalgte eksempelvis kan få en masse tid på at diskutere noget så ligegyldigt som ’sommertid’, for det kan vi stort set alle (de folkevalgte) forstå og tage stilling til, medens vigtige politiske afgørelser, såsom indvandring, er forbeholdt ikke-folkevalgte bureaukrater i hovedkvarteret.

  Det er kun de mest rabiate socialister på venstrefløjen der stadig ikke har set lyset.

 44. Af Jan Petersen

  -

  Brug hjernen selv – det er altid et godt udgangspunkt. Hvis ellers nogen interesse for emnet – så Google selv videre. Der findes masser af interessante sites på nettet – i dette tilfælde, navnlig tyske sites. God fornøjelse . . . .!

 45. Af Niels Larsen

  -

  NIELS JUUL HANSEN: “Jeg har ikke fantasi til at forestille mig Pia Kjærsgaard eller Pernille Vermund som mulige kandidater.”

  Naturligvis ikke. Det ville være politisk ukorrekt.

  At det ville være mere passende end at udnævne det radikale utyske er en anden sag.

  GERT HANSEN: “Gå aldrig tilbage til en fuser. Så det ville ligne EU toppen at gøre netop det.”

  Præcis. De kunne være tåbelige nok til det; de valgte jo Juncker og de ønsker jo det føderale makværk ligesom Schulz.

  Du har ganske givet ret mht. Saudi. Jeg har arbejdet der og der var godt nok mange slav.. øøøh asiater i husholdningerne. Men det økonomiske strammer jo til og krigen i Yemen er nok heller ikke billig.

  NIELS PETER LEMCHE – 14. FEBRUAR 2018 16:49

  Ja. Det kunne nok få koldsveden frem. På den anden side kunne det måske initiere det nødvendige, folkelige åbne oprør.

 46. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Gert Hansen

  “Det er kun de mest rabiate socialister på venstrefløjen der stadig ikke har set lyset.”

  Ja, og de mest rabiate nationalister på højrefløjen.

 47. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Niels Larsen

  Jeg synes, at du bør være mere konkret.

  Hvad er det, at Margrethe Vestager har foretaget sig som EU-kommissær, som gør hende fortjent til at blive kaldt ‘utyske’?

 48. Af Gert Hansen

  -

  Niels Larsen:

  Det er bemærkelsesværdigt, om end ikke underligt, at tilladelse til kvinders kørsel ikke er fulgt op af andre liberaliseringer overfor kvinder i Saudi Arabien.

  S.A. planlægger i øvrigt på nogle øer i Rødehavet nogle sharia-frie turist centre (resorts). Igen fordi den nye saudiske ledelser indsér, at olien ikke varer evigt. Om det vil betyde at alkohol også vil være forbudt dér, ved jeg ikke. Men uden kan de vist vinke farvel til turister fra Vesten, Rusland og Østen, andet end muslimer. Det er måske de sidste de satser på.

 49. Af kim na sung

  -

  J. Hansen,

  Ingen tvivl om at vesten ville have angrebet Rusland uden atomvåben. Og allerede i 50’erne.

 50. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Gert Hansen

  Jeg tror, at Saudi Arabien først og fremmest il fortsætte med de mange investeringer i selskaber og ejendomsprojekter i Vesten. Det er vand på Donald Trumps mølle

  http://www.ft.com/content/78ae1a96-0963-11e7-97d1-5e720a26771b

Kommentarer er lukket.