Behov for stærkere reaktioner mod Rusland

Af Uffe Ellemann 131

En række vestlige lande udviser omkring 100 russiske diplomater som en reaktion på giftattentatet i den sydengelske by Salisbury. Danmark udsender to, og ligger dermed i den “stærke” ende i reaktionsmønstret. Der hører vi også hjemme. Det var en korrekt – og uomgængelig – beslutning at tage. Og det er da rigtigt, som det siges, at det er et meget stærkt signal at sende til Kreml.

Men når det er sagt, kan man ærgre sig over, at der gribes til dette gammeldags våben. Russerne vil sandsynligvis gøre gengæld, og så oplever man det, der er sket så ofte før: Det er langt vanskeligere for et land som Danmark at finde kvalificerede folk at sende til Moskva, end det er for Rusland at sende kvalificerede folk til København.

Udvisning af diplomater var noget, vi gjorde under den kolde krig for engang imellem at få ryddet op i den hærskare af KGB- og GRU-spioner, som befolkede ambassaderne i vesten. Som regel var der en konkret anledning. Men for små lande med begrænsede kvalificerede ressourcer var det altid en besværlig sag.

Det er ærgerligt, at der ikke kan gribes til langt mere effektive midler til at markere den vestlige utilfredshed med Ruslands opførsel. For selv om den aktuelle anledning er giftangrebet i England, og de stærke formodninger om, at Rusland står bag kombineret med behovet for at demonstrere solidaritet med briterne – så er der også tale om en reaktion på lang tids ophobede frustration over, at regimet i Kreml ensidigt har brudt med alle de spilleregler, vi møjsommeligt forhandlede os frem til under den sidste fase af den kolde krig.

Det er de store lande, der skal gå i spidsen – så skal de små nok følge efter, selv om EU-lande som Østrig, Grækenland og Cypern forsøger at smyge sig uden om. Det bør de I øvrigt ikke slippe godt fra. Hvis det bare fejes ind under gulvtæppet, vil det være et pinligt signal om manglende sammenhold i vores lejr. Det skal naturligvis have sin pris at sætte sig udenfor.

Men vi savner udspil fra de store lande, som for alvor rammer Kreml der, hvor det gør ondt. De vestlige økonomiske sanktioner har ramt hårdt – og der findes allerede sanktioner, som er målrettet mod den personkreds, som har sanket magt og rigdom ved at udnytte situationen. Det svier, når de ikke kan besøge deres slotte ved Rivieraen eller deres børn på britiske kostskoler. Og de økonomiske sanktioner svier især, fordi der samtidig er sket et kraftigt fald i olieprisen. Men der er behov for mere endnu, og en samlet europæisk indførelse af de såkaldte Magnitsky-regler, som amerikanerne indførte sidste år, ville være et klart fremskridt.

Der er i det hele taget mange områder, hvor der kan gøres mere for at presse Putin-regimet end ved at udvise dets diplomater. For eksempel ville en periode med udelukkelse af russiske banker fra det internationale SWIFT-system kunne føles – og det samme vil truslen om udelukkelse af Rusland fra internationale organisationer, hvor Rusland høster stor prestige og fordel af at være medlem.

Men der skal handles i fællesskab i EU-kredsen. Det er f.eks. ikke hensigtsmæssigt, at en stor partner som Tyskland blokerer for etableringen af en fælles energipolitik, fordi tyske interesser beskytter store spillere som Gazprom og bygningen af Nordstream gasrørledningen i Østersøen. Det bør være en fælles EU-beslutning, om der skal gives de nødvendige tilladelser. Det er ikke rimeligt at lægge den byrde på en mindre partner som Danmark.

Hvis Putin har indtryk af, at han kan spille de enkelte lande ud mod hinanden, vil han fortsætte den kurs, han er slået ind på. Kun gennem fælles og håndfast handling kan vi gøre os håb om igen at få Rusland i tale. Det skal virkelig koste noget at bryde spillereglerne.

131 kommentarer RSS

 1. Af Jan Petersen

  -

  Bortset fra det, så blev fake russian dossier fabrikeret af tidligere britiske MI6 agent Christopher Steele. En anden af utallige MSM fake news historier.

 2. Af Poul Gottlieb Jacobsen

  -

  At laese disse kommentarer her paa bloggen UEJ, ja saa har De da helt klart en skare tilhaengere som er helt ude i hampen. Maa Putin snarest invadere Danmark og stoppe disse fjolser.
  Gud forbarme sig over Danskere som disse. God Paaske, hvis I ved hvad det hentyder til/er for noget.

 3. Af Bjørn Sørensen

  -

  Marxisten Mussolini var med til at skabe fascismen, fordi i følge marxistisk ideologi ville arbejderne indføre socialismen, men det hændte ikke hvorfor man udviklede den korporative model, som var en statslig kontrol af kapitalismen, den socialdemokratiske velfærdsmodel og EU bygger på de samme ideer.

  Ved den anden socialistiske internationale lagdes grunden til den nationale socialisme som socialdemokraterne tilsluttede sig, til forskel for den internationale socialisme som kommunisterne og marxisterne stod for.

  Rand advocated reason as the only means of acquiring knowledge and rejected faith and religion. She supported rational and ethical egoism and rejected altruism. In politics, she condemned the initiation of force as immoral and opposed collectivism and statism as well as anarchism, instead supporting laissez-faire capitalism, which she defined as the system based on recognizing individual rights, including property rights. Wikipedia

  Hvilket ikke har meget med socialisme at gøre.

 4. Af hr..j.. h..

  -

  https://edition.cnn.com/2018/03/29/politics/us-russia-nauert-expulsions/index.html

  Utroligt at USA og EU fortsat ikke fatter hvorfor, at deres aggresioner bliver gengældt.

 5. Af hr..j. hAn..

  -

  Man kan naturligvis ikke helt udelukkes, at russere har været involveret i gift overfaldet.
  Men Vestens politikere står med et kæmpestort problem.
  De har ingen troværdighed overhovedet.
  Det kan de takke sig selv for.
  Deres løgnhistorier i forbindelse med deres krige i Iraq, Libyen og Syrien vil aldrig blive glemt.

 6. Af hr..j. hAn..

  -

  Man kan naturligvis ikke helt udelukke, at russere har været involveret i gift overfaldet.
  Men Vestens politikere står med et kæmpestort problem.
  De har ingen troværdighed overhovedet.
  Det kan de takke sig selv for.
  Deres løgnhistorier i forbindelse med deres krige i Iraq, Libyen og Syrien vil aldrig blive glemt.

 7. Af R.H. Kristiansen

  -

  Ayn Rands budskab er fascisme, bundet i troen på, at vi ikke har brug for fællesskabet og at kun den stærke bør overleve. Lars Seier Chistensen er blot en nyrig mand, der ikke vil betale skat i Danmark. Han mener, at han har skabt alt selv, derfor mener han, at det er retfærdigt, at han ikke yder noget, men han går alligevel efter indflydelse i Danmark uden at yde. Ayn Rand var en tro støtte af præsident McCarthy i 50erne.
  Der var en glimrende udsendelse om Mussolinis kvinder på DRK eller DR2. Vi kan sammenligne Putin, Xi Jingping, Erdogan, Trump med Mussolini, Stalin og senere Hitler og vi kan nævne flere. De mener/mente alle, at deres nation ikke kan/kunne undvære deres genialitet og de nulevende forlænger deres mulighed for at sidde som præsidenter. De opfatter sig som store mænd. Interessant nok er og var de alle lavstammede mænd, der lider/led af megalomnia, undtagen Trump. Magt korrumperer. Nu vil Putin afholde missiløvelser imellem Bornholm og Øland. Lille mand stort land og Erdogan indvaderer Syrien. Det er aldeles ligegyldigt, om de nævnte mænd er kommunister, socialister eller kapitalister. De er magtsyge mænd med megalomania. De kommunistiske lande blev aldrig demokratier men endte som plutokratier. Derfor kan man spørge alle Putinstøtterne her, vil I af med demokratiet og indføre et plutokrati? I er nogle naive tøsedrenge.

 8. Af Helge Nørager

  -

  Jeg har altid påstået og argumenteret for at der burde og kunne forske i at finde en genetisk fælles nævner for alle disse meget fysisk små diktatorer.
  Alexander den store, var vist også ret klejn af statur.
  Det er desværre en markant genetisk markør som gør dem alle så små.
  Og måske fostervands prøver der testede for dette, kunne så rådgive kommende forældre i den øgede risiko for at deres barn ville udvikle sig til en historisk markant diktator eller visionær statsleder.
  God påske, og efter sigende var Jesus vist heller ikke så stor af statur, men efterlod dog et stort aftryk på historien. :)

 9. Af R.H. Kristiansen

  -

  Jeg ville sige, at de var lavstammede undtagen Trump, men alle lider de af/led af storhedsvandvid. Trump er tåkrummende pinligt menneske. Jeg hjalp engang en ung mand i et frivilligt arbejde. Han havde ADHD. Han havde ADHD på et meget højt niveau. Han var ikke dygtig til at regne, fordi han havde ekstremt svært ved at tage imod vejledning og havde stort koncentrationsbesvær. Inderst inde var dette unge menneske en usikker sød ung dreng. Han var lysrødhåret som Trump og han kunne ikke forstå hvorfor vi skulle lytte til andre end ham, ingen var mere lækker end ham, ingen og ingen bare ingen var dygtigere end ham. Det er som om det minder en om Trump, især når vi ved at præsidenten havde problemer i skolen. Hvis man går ud fra, at andre altid er dummere end en selv, så kan livet blive svært.

 10. Af Helge Nørager

  -

  “Hvis man går ud fra, at andre altid er dummere end en selv, så kan livet blive svært.”

  Det er virkeligt en dyb sandhed, anse aldrig andre for at være dette…………………

 11. Af R.H. Kristiansen

  -

  Helge Nørager
  Jeg tror nu ikke, at alle små mænd er fascister og diktatorer, men en lille magtsyg gut kan nu godt kompensere for højden med snuhed og magt. Min far var ikke særlig høj og ingen af delene, men en klog lille gut, dog lidt af en gummitarzan. Han døde desværre af kræft for få år siden. Jeg savner ham og hans humoristiske sans. Han ville have haft fødselsdag først i april.
  God påske. Jeg er på vej ud i det skønne vejr, sammen med min lille familie.

 12. Af j nielsen

  -

  “Alexander den store, var vist også ret klejn af statur.”

  1m49

 13. Af gerald wiltek

  -

  Og jeg som troede at sund sands og retfaerdighed ville vaere nok.
  UEH, du er for langt ude, og helt uforbedrelig. Det er folk som dig der har bragt os til randen.
  Fy foej!

 14. Af Mehmet Sami Gür

  -

  Hetz kampagne mod ikke vestlige verdensledere i vesten

  Først har vesten beskyldt Putin for at være bagmanden bag nervegift mordene på russiske eks-spioner på britisk jord. Dernæst har vesten dæmoniseret Nordkoreas leder. Denne negative propaganda fortsatte så med Kinas statsleder.

  Og nu fortsætter denne omfattende hetz kampagne mod Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan.

  En af vestens førende hetz-ridder er Adam Holm, som hævder og påstår, at Erdogan skulle have organiserede gangstere i Europa, herunder i Danmark (berlingske – 30-03-18, kl. 10:00).

  Vesten er selvfølgelig bekymret, bange og rasende over at være vidne til, at kontrollen, og magten og dermed den nye verdensorden smuldrer fra sig (vesten) til andre lande i østen, bl.a. til Rusland, Tyrkiet, Kina, Iran osv.
  Og vesten vil gøre alt for ikke at miste verdensherredømmet, bl.a ser vesten ikke nogle problemer i at samarbejde med verdensterroristerne og massedrab af uskyldige mennesker i den muslimske verden.

  Jeg vil anbefale og opfordre Adam Holm og andre journalister og politikere i Danmark, Europa og m.m. om at forholde til fakta og den kritiske, undersøgende, reflekterende, observerende og analyserende journalistik. For I får ikke noget ud af løgne nyheder og historier. Løgnen vil blive spottet på et eller andet tidspunkt. Verdensbefolkningen har rige muligheder for og er faktisk virkelig gode til at adskille fakta/fiktion og sandheden/falskheden.

 15. Af kiM olS en

  -

  I Sverige er har staten lige udgivet en folder til borgere, som er gift med børn.
  Igen viser det humane, rummelige og dialogsøgende Sverige vejen.
  Med forståelse og accept af os pædofile.
  I stedet for stigmatisering, forhånelse og isolation.
  Og tvinge os til at rejse til Thailand hele tiden.

 16. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt en artikel på RokokoPosten der i god fed sort humor sagtens kan måle sig Uffe blog indlæg:

  Danmark udviser Marie Krarup efter russisk nervegasangreb
  http://rokokoposten.dk/2018/03/30/danmark-udviser-marie-krarup-efter-russisk-nervegasangreb/

 17. Af Niels Lemche

  -

  AF J NIELSEN – 30. MARTS 2018 12:27
  “Alexander den store, var vist også ret klejn af statur.”

  1m49,

  check dine kilder: 165.-170, den gennemsnitlige højde for grækere på hans tid.

 18. Af Bjørn Sørensen

  -

  @ R.H. Kristiansen
  “Ayn Rands budskab er fascisme, bundet i troen på, at vi ikke har brug for fællesskabet og at kun den stærke bør overleve.”

  Dine faktaresistente udtalelser viser at du er totalt uvidende om fascismens natur.
  Den er udviklet af marxister og især Giovanni Gentile formulerede den.
  Forenet er vi stærkere er fundamentet i den kollektive model.
  Staten og samfundet kontrolleres gennem den korporative model.

  Stik imod Ayn Rands individualisme

  Dagens DK og EU er kontrolleret af den korporative model.

 19. Af Jan Petersen

  -

  Her i øvrigt hvad alt det storpolitiske diplomatiske spil for galleriet er baseret på basis af. Fra en TV2 artikel i dag følgende citat:

  “Den britiske premierminister, Theresa May, har sagt, at man betragter Rusland som skyldig i hændelsen i Salisbury, hvis ikke russerne kan modbevise dette.”

  Minder det til forveksling om tidligere tiders iscenesatte hekseprocesser?!

 20. Af j nielsen

  -

  “check dine kilder: ”

  Time Bandits….

 21. Af Niels Larsen

  -

  MEHMET SAMI GÜR

  Adam Holm satte den rette betegnelse på de tyrkiske bøller, som overfaldt de fredelige kurdiske demonstranter: “Erdogans gangstere”.

  De udviste naturligvis uciviliseret optræden – de kender jo ikke til andet.

 22. Af georg christensen

  -

  Når Ellemann klokken ringer, kan altid alle andre udenfor, fra min side få det modsatte.

  Jeg ønsker at ændre et enkelt “ord” i hans overskrift´s sætning, nemlig : Ordet “mod” bliver erstattet med “med”, det er kun et ord , med et “O”, som udskiftet med et “E”.

  NB: Det ville være rart for mig, hvis “trykkernissen” næste gang forvekslede,, og så selvfølgelig , dagen efter forklarede forvekslingen, mellem “O” og “E”, i mod og med konstellationen.

  Jeg ser overskriften med et “E” og overser gerne trykkernissens “O”, som et forsøg på forvirring.

 23. Af georg christensen

  -

  Når Ellemann klokken ringer, kan altid alle andre udenfor, fra min side, få det modsatte i hovedet..

  Jeg ønsker at ændre et enkelt “ord” i hans overskrift´s sætning, nemlig : Ordet “mod” bliver erstattet med “med”, det er kun et ord , med et “O”, som er udskiftet med et “E”.

  NB: Det ville være rart for mig, hvis “trykkernissen” næste gang forvekslede,, og så selvfølgelig , dagen efter forklarede forvekslingen, mellem “O” og “E”, i mod og med konstellationen.

  Jeg ser overskriften med et “E” og overser gerne trykkernissens “O”, som et forsøg på forvirring.

 24. Af georg christensen

  -

  Når Ellemann klokken ringer, kan altid alle andre udenfor, fra min side, få det modsatte i hovedet..

  Jeg er enig med ham, denne gang og ønsker kun at ændre et enkelt “ord” i hans overskrift´s sætning, nemlig : Ordet “mod” bliver erstattet med “med”, det er kun et ord , med et “O”, som er udskiftet med et “E”.

  NB: Det ville være rart for mig, hvis “trykkernissen” næste gang forvekslede,, og så selvfølgelig , dagen efter forklarede forvekslingen, mellem “O” og “E”, i mod og med konstellationen.

  Jeg ser overskriften med et “E” og overser gerne trykkernissens “O”, som et forsøg på forvirring.

 25. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Pryglestraffen er afskaffet i hjem og skole, men ikke blandt nationer. Tværtimod. De gamle koldkrigere vil prygle Putin, til han falder om og beder om nåde. Det er sikkert ikke engang nok.

  Han vil nok også blive afkrævet store erstatninger for arbejdet med at prygle ham, som han har påtvunget os, selvom det er os inderligt imod. Hvorfor lystrer han ikke bare Vesten, så ville alt jo blive idyl.

  Da man afskaffede pryglene, var det fordi ungerne ikke blev bedre – de blev værre – meget værre, og der er al mulig grund til at tro, at for hver eneste slag, som man tildeler Putin, gør opbakningen til ham stærkere. Sådan fungerer tærsk.

  Er det for at gøre ham stærk nok til, at han bliver en trussel og finder på at slå igen, at vi tæver ham? Forsøger vi at gøre ham så stærk, at vi kan slå til med alt, hvad vi har. Er det formålet? Kan der være andre? Ønsker vi den totale krig?

 26. Af R.H. Kristiansen

  -

  Ja Bjørn Sørensen jeg kender godt fascismens billeder og ide. Jeg er godt klar over at hun dyrkede individualismen. Ikke desto mindre er hendes litteratur og teorier fascistoide. Jeg har læst alle hendes bøger, ikke fordi hun er dygtig, men på grund af, at hun fascinerer de superrige og deres inhumane verdensbillede.
  Ayn Rand dyrkede det stærke menneskes magt. Ironisk nok døde hun på bistand, hjulpet af humane mennesker.
  Og G u r, Nordkores leder lod sin bror forgifte, hvis du har glemt det. Hvad med at få job på Tyrkiets ambassade i Nordkorea. Det er nok bedre end Danmark i dine øjne.

 27. Af Poul Gottlieb Jacobsen

  -

  UEJ, saa kom der jo en interessant paa bloggen. Hr. R.H. Kristiansen godt skrevet om disse forskellige saa kaldte ledere og dem der stoetter dem.

  til Kim Ols en, haaber blot at Deres indlaeg er en spoeg og naesten Aprilsnar. Ellers skulle de anholdes straks og straffes.

 28. Af Niels Lemche

  -

  BJØRN SØRENSEN, når du taler om udviklingen af fascismen, skulle du være mere præcis. Gentile var inspireret af en række tyske filosoffer, Marx var bare en af dem. Hegel og Fichte var andre. Og vi taler her om den italienske fascisme.

  Hvis du checker Gentiles historie, så er det ironisk, at han blev likvideret af antifascister på vej fra politistationen i Firenxe, hvor han havde plæderet for frigielsen af antifascistiske intellektuelle.

 29. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt forstå jeg ikke, hvorfor stort set ingen har lyst til at debattere bloggens emne – og navnlig basis for bloggens emne – der er følgende:

  “Den britiske premierminister, Theresa May, har sagt, at man betragter Rusland som skyldig i hændelsen i Salisbury, hvis ikke russerne kan modbevise dette.”

  Er det en rimelig afbalanceret “ansvarlig” måde at drive storpolitisk?

 30. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Hmm…. det væsentlige er nok, at den russiske import er faldet voldsomt det sidste års tid. For eksporten har Rusland måttet acceptere en betydelig betaling i guld.

  Der har også været et fald i den russiske olieproduktion, hvor USA stiger ret så meget; mens Venezuela fortsætter i hullet. Det har så også betydet en forholdsvis stabil oliepris.
  Men det er gasprisen, jeg kikker efter. Den skal nok falde, fordi reelt er det kun det Europæiske marked, hvor gas betyder noget.

  Det væsentlige er, at Rusland har store problemer med at importere. Guldreserven steg i sidste kvartal mindre end jeg havde troet.

  Men Uffe har ret: Vi må gå mere efter Putins Personlige Penge.

  Der kan blive tale om skærpede sanktioner overfor Rusland; men det er nok ikke særlig nødvendigt. Med den stigende EUR, så vil Rusland ikke have råd til importen.

 31. Af Erik Pedersen

  -

  Giftattentatet er angiveligt foretaget med en gift udviklet i Sovjetunionen for 40-50 år siden. Derfor konkluderer man i England, at Rusland står bag. Samuelsen siger, at det er så kompliceret, at en stat må stå bag. Samme gift er undersøgt på University of California og fremstillet og karakteriseret af en Iransk kemiker, altså kan giften fremstilles andet sted end i Rusland. I 1996 foretog en religiøs sekt i Japan et giftgasangreb i Tokyos undergrundsbane, ergo kan et sådant angreb foregå uden statslig opbakning. Theresa May har bedt Rusland bevise de ikke stod bag. Omvendt bevisførelse, hvor man ikke har adgang til vidner eller den anvendte gift. Rusland kan have stået bag, men de beviser, der foreligger offentligt, understøtter det ikke.

Kommentarer er lukket.