Hallo! Er der en voksen til stede?

Af Uffe Ellemann 100

Donald har udsendt en tweet. Nej, ikke dén Donald… Men Donald TUSK, formanden for Det Europæiske Råd, EU’s førstemand.

I sin tweet håner Donald den anden Donald, altså ham i Det Hvide Hus – i princippet den frie verdens førstemand – og igangsætteren af den beklagelige tendens, hvor stats- og regeringsledere bruger deres mobilos til at meddele sig til omverdenen.

Donald – altså vores Donald – skriver, at med venner som den anden Donald, ”hvem behøver så fjender”. Og han tilføjer med en sarkasme, som den anden Donald næppe vil forstå, at man i virkeligheden skylder ham stor tak, fordi han har fået europæerne til at indse, at ”hvis man har brug for en hjælpende hånd, så finder man den for enden af sin egen arm”.

Det er en fin tweet, vores Donald har begået, langt over det intellektuelle niveau, den anden Donald har lagt. Men, men, men – er der dog ikke nogen i EU-toppen, som kan gemme Donald Tusks mobilos et sted, hvor han ikke kan finde den? For det er dog en skrækkelig ting, at andre griber til det instrument, Donald Trump benytter sig af – og dermed forsimpler den internationale debat.

Det er efterhånden blevet tydeligt, at der ikke er mange voksne tilbage i Det Hvide Hus – men så skulle man gerne finde voksne hos USA’s venner og allierede. Først og fremmest i det EU, som Trump ønsker at splitte og svække.

Der er ikke noget at sige til, at EU’s ledere føler sig stærkt provokeret af Trumps retorik og trusler: Særtold på europæisk eksport til USA af stål og aluminium, opsigelse af klimaaftalen, afbrydelse af transatlantiske handelsforhandlinger, sanktioner mod europæiske virksomheder der fortsætter med at handle med Iran osv. osv.

Trump behandler europæerne som fjender, og det sker efter devisen: Er du ikke med mig, er du imod mig. Og hans foragt for internationale institutioner og aftaler undergraver hele det fundament, som EU og den atlantiske alliance bygger på.

Men Trump er ikke USA!

Der er et andet Amerika, som forhåbentlig kommer stærkere til orde efter at de amerikanske vælgere ved det kommende midtvejsvalg får mulighed for at reagere på Trumps undsigelse af USA’s internationale forpligtelser. Og dette ”andet USA” skal vi europæere ikke risikere at skabe afstand til ved at benytte samme metoder som Trump i tegningen af det atlantiske fællesskab. USA var den drivende kraft i den europæiske integration efter Anden Verdenskrig, som kulminerede med EU. Og Europas sikkerhed er fortsat uløseligt forbundet med den transatlantiske alliance. De forhold kan ikke ændres, fordi vi ved skæbnens ugunst har fået en historieløs amerikansk ejendomsspekulant sat ind i Det Hvide Hus.

Macron-modellen er at foretrække fremfor Tusk-modellen: Godt nok fik Macrons charmeoffensiv ikke Trump til at lytte, men til gengæld fik han lydhørhed i Kongressen, da han elegant fik forklaret, hvorfor Trumps udgave af ”America First” er til skade for amerikanerne selv.

I håndteringen af Trump’s USA gælder parolen: Slesk tale er bedre end buldrende tweets.

Derfor var det godt, at EU’s stats- og regeringschefer på deres møde i Sofia i denne uge enedes om at tilbyde USA forhandlinger om bedre markedsadgang. Der er stærke kræfter i USA, som ikke ønsker en handelskrig med Europa. Dem skal vi støtte ved at holde samtalen i gang.

Mens vi venter på efterårets valg, og krydser fingrene for, at ”det andet USA” vågner til dåd…

100 kommentarer RSS

 1. Af Helge Nørager

  -

  Så forleden i TV, Trump sammen med Stoltenberg.
  Han ville have vores militær udgifter fordoblet til mindst 4 %.
  Og han skældte igen ud på Europa.

  Og når Trump ødelægger normal samhandel, med toldmure.
  Skal der jo tjenes penge på noget andet f.eks våben produktion,
  Der er penge i krig, og mere krig er flere penge, og penge er altid gode.

 2. Af Bjørn Sørensen

  -

  I USA som i DK er universiteter, pressen, centaladministrationen styret af en elite som overvejende stemmer venstreorienteret, hvilket ikke stemmer overens med den brede befolkning. Så eliten representerer ikke befolkningen, men der imod deres særinteresser.
  Derfor ser vi at den brede befolkning stemmer anderledes, nu de føler konsekvenserne af den forfejlede politik
  Som Erhard Jacobsen sagde for 45 år siden: Det er ikke mig der har skiftet politik, men der imod socialdemokratiet.
  Ungdomsoprørerne valgte den offentlige sektor og foretog den lange vandring gennem departementerne, som fik lov til uhæmmet at ekspandere ved knobskydning, resulterende i ekstrem bureaukratisering.
  Tillige meldte vi os ind i EU, som ligeledes er en bureaukratisk jaggernaut.

  Hvad værre er at i hvert fald her i landet er flertallet offentligt for sørget, hvorfor der ingen interesse er i at reducere den offentlige sektor.
  Men den offentlige sektor er blevet en stat i staten, som har sin egen agenda uden hensyn til befolkningen.

  Er der nogen der er i tvivl om at der er behov for gennemgribende reformer?

  Hvilket Trump og andre har indset.

 3. Af Frk L. søre n seen

  -

  “Det er en fin tweet, vores Donald har begået, langt over det intellektuelle niveau, den anden Donald har lagt. Men, men, men – er der dog ikke nogen i EU-toppen, som kan gemme Donald Tusks mobilos et sted, hvor han ikke kan finde den? For det er dog en skrækkelig ting, at andre griber til det instrument, Donald Trump benytter sig af – og dermed forsimpler den internationale debat.”

  Alle politikere er mennesker, med en mening. Naturligvis skal de have lov til at ytre sig på sociale medier, ift. deres meninger. Problemet er vel nærmere at i DK gør den borgerlige elite aldrig dette, men manipulere blot? Det er jo venstrefløjen der er fri til at ytre deres meninger? Højrefløjen er topstyret. Ingen meninger udover industriens top 0.10% interesser får lov til at blive ytret?

  At Trump ikke forstår sark asme er der ingen tvivl om. Dette gør Amerikanere aldrig. Har levet der i flere år, og endnu flere år i Canada. I sidstnævnte land er det anderledes..De er mere Europæriske her, men selv der skal man være forsigtig. Og sark asme forstås langt mindre end i europa. Det er så afgjort en anderledes kultur men har med at gøre her. Man skal ting gøres på deres, vores eller midt imellem måde?
  ………………..l.au ville gerne besvare dine vrøvlerier….Men fiiiifleriet vil ikke vedkende dig…

  ….

 4. Af svend jensen

  -

  @NIELS LEMCHE – 18. MAJ 2018 18:16
  “…beskrives som den første svenske objektive skildring af Skåneland, som mistede sin historie efter den svenske overtagelse. Den blev bevidst udraderet en af de mest brutale undertrykkelseshistorier, man har set i Europa….”

  I de svenske gymnasier historieundervisning, poppede Skåne bare op af jorden i 1659 i en skabelsesakt, der blev gennemført fordi Frankrig ville belønne sin lille nordiske krigskøter.
  Analogt til dette bizarre forløb, forsøger EU kleresiet i dag at udradere medlemsstaternes nationale identitet for at nyskabe et ren europæisk national identitet. Skabelsesakten udformes i Berlin samt Paris og voldpresses ned over de stakkels europæere.
  Dansk identitet i Skåne blev voldeligt og imod alle fredstraktater udryddet i Skåne. Får EU’s arvtager, det neofrankiske kejserrige, sin vilje er det dybt godnat med dansk identitet overhovedet. Ligegyldigt hvad man skriver i traktaterne. Det viser Skånes historie os!

 5. Af kim thomsen

  -

  Det er rigtigt som BS skriver, at over halvdelen af befolkningen har betydelige indtægter fra staten. Men alligevel burde 98-99% af danskerne og svenskerne være interesseret i at landene kommer ind på en ny kurs, og få reduceret mængden af økonomiske og politiske tåbeligheder. For hvis de fortsætter, vil velfærden, sundheden og sikkerheden blive afskaffet, og samfundet vil ende som en jungle, en galeanstalt og et rædselskabinet. Det er rart når ens løn, pension eller bistandshjælp tikker ind hver den 1. i måneden. Men hvad hjælper det i længden, hvis man bliver syg, arbejdsløs, hjemløs, overfaldet, ramt af skilsmisse eller ulykke, og “systemet” så ikke hjælper eller kun gør tingene værre?! Eller ens indtægter falder og falder pga. inflation, nye afgifter, bøder, gebyrer, stramninger og “reformer”.

 6. Af Frk L. søre n seen

  -

  “Derfor var det godt, at EU’s stats- og regeringschefer på deres møde i Sofia i denne uge enedes om at tilbyde USA forhandlinger om bedre markedsadgang. Der er stærke kræfter i USA, som ikke ønsker en handelskrig med Europa. Dem skal vi støtte ved at holde samtalen i gang.”

  Problemet er at Trumps forretningsverden drejer sig om byggerier….Han har ingen forståelse for oprigtig økonomi. Alt han foretager sig, drejer sig om at manipulere aktiemarkedet for hans croonies der..Og derfor er resten af den amerikanske kommercielle verden imod Trump. De har set hans selektive interesser her, ift. til egen vindst kun. Kina tillader nu 200 milliarder i mindre underskud over for USA. Trump vil desvære se dette som en mulighed at få andre 2oo milliarder dollar ud af Europa nu. Og det er mit bud at en handelskrig mellem US-EU bliver fakta nu.

 7. Af Frk L. søre n seen

  -

  “I USA som i DK er universiteter, pressen, centaladministrationen styret af en elite som overvejende stemmer venstreorienteret, hvilket ikke stemmer overens med den brede befolkning”

  Centraladministrationen er borgerlig i sin store majoritet nu. Og har været dette i en generation. Universiteter er nok, da de er så lavt betalte..Pressen består af journalister..Journalister bliver generelt journalister fordi de bekymre sig om verden og sine medmennesker, og majoriteten af menige journalister er nok røde, men så afgjort ikke af lederne, da aviser er privatejet.

  BS viser blot her, at de mange mindrebegavet der har stemt på DF i årtier nu, intet har fået ud af det, Som da også viser løn og skatteudviklingen. Som har favoriseret de rigeste og firmaerne, på folkets regning.

 8. Af Frk L. søre n seen

  -

  “Uddrag fra”

  Sådan starter JanPetersen altid mange af hans kommentarer…Og er mit bud…..

 9. Af Niels Lemche

  -

  Det kræver en Kasper Støvring at få has på trolden. Nu har UEJs blog som sædvanlig og på bare et par timer udviklet sig til den sædvanlige svinesti, med trolden for fuld udblæsning og indlæg under falsk, stjålen identitet.

  Måske var det værd at forhøre sig hos politiet, om ikke Berlingeren kan holdes ansvarlig for det, der skrives påå dens blogs.

  Der er jo heller ingen redaktør at skrive til.

 10. Af Per Torbensen

  -

  Donald i det hvide hus er farlig,med en gæld på 21 triliarder dollars til resten af verdenen og fremtidige amerikanske præsidenter ligeså.
  Når Dollaren forsvinder som verdenens reserve valuta kan USA ikke opretholde sin militære og
  økonomiske dominans og det er det, vi er vidne til i de evindelige konflikter siden 1945.og De giver ikke op ,det vil fortsætte.
  Til USA vend nu hjem med Jeres 14 hangarskibe og genopbyg Jeres eget land ,det er i dybt forfald.

 11. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche:
  Nej, Nordkorea kører en anden vej!

  Det er kineserne, der er alt andet end begejstrede for, at de skal betale for Nordkorea og deres atomvåben gennem en af de sædvanlige skolelærer-smarte betragtninger (dvs. ubeskriveligt dumme).

  Bare rolig: Kineserne skal nok makke ret!

 12. Af Bjørn Sørensen

  -

  Undersøgelser af offentligt ansatte Djøffer viser at 80% stemmer venstreorienteret,
  Undersøgelser af journalister viser at 80% stemmer venstreorienteret,

  Jeg har lige læst den estimerede journalist Melanie Phillips seneste bog, hvor hun beskriver sin vandring fra at være venstreorienteret til almindelig sund fornuft (My journey from leftism to sanity). Efter over 20 år som journalist for The Guardian og The Observer måtte hun give op overfor bladenes vandring til eksponent for fake news. For hende var bladenes uærlighed og løgne blevet ubærlig.

  Hvorfor taler Trump om fake news, er det fiktion eller virkelighed, mon ikke det bunder i at pressen er blevet talerør for venstreorienterede meninger og fortielser som ikke repræsenterer virkeligheden.
  Den brede befolkning har for længst gennemskuet falskheden i pressens fordrejninger og løgne, for realiteterne forholder sig anderledes.

  Så når Trump angriber det falske billede, som pressen præsenterer.
  Er det så svært at forstå hvorfor han henvender sig direkte til folket med tweets, så hans budskab ikke bliver fordrejet og censureret af pressen.
  Den Vestlige verden har en masse selvskabte problemer, som følge af at den har været underlagt ideologier som ikke formår at løse selvskabte problemer.

  Så hvordan genskabes realistiske løsningsmodeller for fremtiden er det store spørgsmål.

  Trump er bare begyndelsen.

 13. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Nej, Lemche: Uffe har ret i, at man skal se på, hvordan folk tænker. De officiøse udmeldinger kan man for hovedparten godt ignorere; man skal se på ansigtsudtrykket på Lars Løkke, Merkel og Trump.

  Jeg husker Lars Løkkes smørrede grin.
  Jeg hæfter mig ved Trumps ansigtsudtryk, da Stoltenberg kørte ham op i et hjørne og lod ham komme ud igen.

  Det, der kommer til at ske er:

  1) USA fik vredet armen om på Qatar, så de bestilte 10 Globemaster (Kuweit 2). Dem har de intet at bruge til – absolut intet.

  2) Det vakte nogen opmærksomhed i fagkredse, at Qatar har bestilt en eskadrille Rafael og to eskadriller Taifun. Dem har Qatar ikke noget at bruge til.

  3) Jeg formoder at betalingen for de europæiske fly bliver et mageskifte med de komplet overfløde Globemaster – Qatar er da ligeglad.
  De Globemaster er udmærkede – og det er fly og en kapacitet, som Europa har så inderligt brug for.
  En løsning er, at Frankrig og Tyskland hver opstiller en strategisk transport eskadrille med de fly, de har købt for jagerfly.
  En anden mulighed er, at der laves en fransk/tysk eskadrille og en dansk eskadrille – betalt for med Nato infrastrukturpenge, hvor Frankrig og Tyskland kommer med et ekstraordinært bidrag.

  4) Resultatet bliver, at Canada får det 6. fly til deres Globemaster eskadrille, Storbritannien holder på sine 8 Frankrig/Tyskland/Danmark(?). kommer med 2 eskadriller
  Vi taler altså 4 eskadriller tilmeldt en fælles Nato-wing i den nye Transportkommando.
  Så begynder vi jo at tale masse i løftekapacitet.

 14. Af Maria Due

  -

  “24 sekunder til Armageddon”

  Meget præcist. Der kunne også skrives om overromantisk heltedyrkelse.

 15. Af B. Mortensen

  -

  Hr. Torbensen
  “,med en gæld på 21 triliarder dollars til resten af verdenen og fremtidige amerikanske præsidenter ligeså.”
  Hvis man stabler de 21 trilliarder i 1000 dollar sedler, ville de nå til månen. så jeg i et program, men uanset, et land med en så enorm gæld burde jo ikke eksisterer. Hvad ejer de enlig selv? burde man sige.

 16. Af Frk L. søre n seen

  -

  “Undersøgelser af offentligt ansatte Djøffer viser at 80% stemmer venstreorienteret,
  Undersøgelser af journalister viser at 80% stemmer venstreorienteret,”

  Uden links naturligvis..Fordi er rent fatamorgana. Men nok en majoritet trods alt, blandt menige ansatte, men ikke i ledelsen, da de er privatejet. Og disse bestemmer altså meningen? Ikke de menige?.

  Du har da ikke i sinde at sætte landmænd ind på deres jobpositioner? Dette ville kun koste endnu mere. Svare jo til at føre skat til Jylland, og lave dem der før høstet overtage jobbet?..En vis regering har forresten lige gjort dette! Meningen er naturligvis mindre kontrol..

  “Så når Trump angriber det falske billede, som pressen præsenterer.
  Er det så svært at forstå hvorfor han henvender sig direkte til folket med tweets, så hans budskab ikke bliver fordrejet og censureret af pressen.”

  Ja, fordi pressen er borgerlig! Selv NY times, som han angriber dagligt! Den er absolut systemsbevarende ,selvom man kan se læselige indlæg en gang imellem. Samme med Washington Post..Tilfældigvis de to aviser der ses “som venstreorienteret” i USA og som Trump angriber mest. ..De svare til B og Politiken, JP I DK…”New Yorker” er langt mere læseligt, folkeligt. I burde følge den.

  Altså, du promovere Trumpagendaen ud fra elitens synspunkt. Den ultraliberalistiske købte endda. . .Og ønsker at vinde stemmere til højrefløjen. Alt fra falske præmisser. Du burde ikke bruge udtrykket “folket”..Dette er forbeholdt Folket.

 17. Af Carl-Erik. Pedersen.

  -

  Som jeg har forstået den internationale politik, så vil president Trump starte en handelskrig mod EU og Kina fra den 1. Juni, ved pålæggelse af import afgifter, på stål og aluminium, samtidig som samme president kræver, at vi lyfter vores forsvarsudgifter til de aftalte 2% af bruttonational produktet, og yderligere gerne en fordobling til 4%!

  Ved pålæggelse af afgifter, ved handel med U.S.A. vil handelen blive formindsket, og derved sænke brutto nationalproduktet!
  Ved en sænkning af brutto nationalproduktet, bliver procentdelen af forsvarsudgifterne automatisk forhøjet, og derved bliver de muligt, at nå de ønskede 2%, som Trump taler om!

  Ja, ved tilstrækkelig sænkning af brutto nationalproduktet, bliver det enda muligt at nå Trumps ønskede 4% uden, at vi har betalt en krone!

  Princippet ligger i, at hvis du syntes, at du betaler for meget i skat, så skal du bare tjene mindre, og derved få din skat nedsat! (Elementært Watson)!

  Man må erkende, at verdens top politikere er en flok dårer, og burde tvangsindlægges på psykiatriske hospitaler!
  Mvh.

 18. Af Jacob Fiil

  -

  En voksen? Med blå sokker med gule stjerner, ikke sandt…

 19. Af Ulf Timmermann

  -

  I må pænt og værdigt bære Jeres piner og plager lidt endnu, indtil russerne kommer og udfrier Jer af dem.

 20. Af R.H. Kristiansen

  -

  Bjørn Sørensen
  Jeg beklager at skulle sige det, men enøjede mennesker som dig, er farlige for demokratiet og dine udsagn er usande.

  Donald Tusks udsagn var ironiske og ligefrem sjove, men ikke synderligt begavede. Donald Trump er en meget konfrontatorisk person, han spiller hasard med vedensfreden. Sjovt nok har han levet af hasard, inden han blev præsident. Og jeg vil minde de herrer her om, at han er gået konkurs med byggeogaver flere gange. Han har ladet sine investorer tage skraldet. Han blev faktisk sat under administration på et tidspunkt. I sin politik spiller han legen chicken. Den går ud på, at to biler kører i en høj fart mod hinanden og den, der viger for at undgå sammenstød, er en chicken. Hele hans ageren i sagen om Nordkorea, viser denne kyllingeleg. Trusler omkring Iransagen, hvor han udtrykker, at han vil straffe de lande, der har samhandel med Iran, viser med al tydelighed hans manglende evner for dialog og USA’s arrogance overfor EU. Lad os få et fælles forsvar i EU og lad os selv fremstille det isenkram, der skal til, uafhængigt af USA.

 21. Af R.H. Kristiansen

  -

  Rettelse
  byggeopgaver

 22. Af Niels Lemche

  -

  R.H. KRISTIANSEN, skal vi ikke bare håbe, at han efter midtvejsvalget i november sidder tilbage i det hvide hus som “a lame duck”?

  Og så håbe, at vi alle er her om to år, når der skal vælges ny præsident.

  Man kan ikke sige, at tiden er lystig. Den er nærmest ved at blive kulsort. Men naturligvis kommer der den slags perioder.

  Reculer pour mieux sauter!

 23. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Det karakteristiske ved Trump er, at han aner ikke, hvad det er han fumler med – og han er inderligt ligeglad. Patologisk selvhævdende, underbegavet og ondskabsfuld. En rigtig skolelærer.

  Tusk gør så det rigtige (delvis): Gå op imod idioten! Man må ALDRIG tale pænt til en skolelærer – det kommer der kun fortræd ud af.

  Det fantastiske er så lidt indflydelse Trump har i det hele taget.

  Mht. Iran, så fortsætter Trump reelt den amerikanske politik, som er blevet institutionaliseret gennem siden 2. verdenskrig:

  Nemlig, at omverdenen aldrig må få et teknologisk forspring ifht. USA – specielt må avanceret teknologi ikke falde i hænderne på fjenden.

  Atomvåbene kom i russernes hænder p.gr.a. forræderi.
  Nene-motoren blev foræret til russerne af en Labour-regering, der led af den vrangforestilling, at russere også var mennesker.
  Osv.

  Det er en tankegang og filosofi, der har sine fordele og sine ulemper.

  Fordelen er, at USA aldrig igen bliver taget med bukserne nede, som ved udbruddet af 2. verdenskrig. Alene tanken om, at angribe USA er vanvittig! At nogle håndklædehoveder til skolelærere så gør det – det er jo egentlig ikke nogen overraskelse – det bliver en smertelig kendsgerning – for skolelærerne.

  Ulempen er, at USA så bliver bundet op på mk. 1. Det vil sige, at man har noget, der ikke er færdigudviklet – og meget af det. De har blandt andet smarte detaljer, som nok er smarte; men som i praksis er overdrevne. Eksemplerne er mange:

  F-15 Eagle er et udmærket fly, som ikke er blevet besejret i luftkamp.
  Problemet er, at den europæiske Typhoon/Taifun er 20-30 år yngre og dermed 10-15% mindre (og mere effektiv) end Eagle – fordi alle forbedringerne har kunnet indbygges i detaljerne.
  Noget tilsvarende med F-16 og Rafale.

  Det væsentlige fra et dansk perspektiv er her at forstå, at Danmarks rolle er fundamentalt ændret fra den kolde krig. Det er vel kun skolelærere, der mener at deres hash-tågede fantasier er relevante. Den kolde krigs verden kommer IKKE tilbage.

  Det værste er næsten, at debatten er lukket for analyse af perspektiverne!

  Hvad sker der, når (ikke hvis) Rusland endegyldigt forsvinder fra verdenskortet? For selvfølgelig kan Rusland ikke bestå: Rusland har allerede kørt sig selv ud i økonomisk irrelevans. Der er ikke noget perspektiv i at handle med Rusland.
  Det praktiske spørgsmål er: Hvordan kommer dødskampen til at se ud?

  1) En krig med Rusland, hvor Rusland i selvmordets filosofi angriber? Ikke umuligt; men ikke videre sandsynligt. Det betyder ikke, at vi ikke skal gardere mod den mulighed. Specielt fordi det er så billigt. Der har været meget ævlet om de 2% af BNP. Det skal vi nok ende med at bruge; men på et meget større ansvarsområde!
  At vi så også får henvist Sverrig til sin rette rolle som en uheldig misdannet klumpfodsnote i verdenshistorien – det kan da kun kaldes et fremskridt!

  2) En blodig borgerkrig i Rusland er nok det mest sandsynlige, fordi det er sket så mange gange før – og Rusland er statisk i sin selvopfattelse.
  På et tidspunkt bliver hæren træt af at blive ydmyget i umulige imperiekrige i de alt for lange grænser. De vil så vende bøsserne den anden vej og slagte “eliten” – det vil FSB naturligvis bekæmpe; men formentlig med det sædvanlige mådelige resultat.

 24. Af Carl-Erik. Pedersen.

  -

  Når man nu i EU leder efter effektive toldsatser over for den Amerikanske industri, var det så ikke en god ide, at pålægge den amerikanske militære våben industri nogle kraftige toldsatser, da Trumps bagtanke med krav om, at EU skal yderligere opruste, selvfølgeligt bunder sig i hans tanker om at støtte våbenindustrien i U.S.A.
  Mvh.

 25. Af Niels Lemche

  -

  CARL-ERIK. PEDERSEN, man kunne jo starte med at skrotte købet af F-35 og i stedet investere i europæiske fly. Det var da en begyndelse. Kampvogne, hvis man vil have dem: Hvad kan amerikanerne byde på, som ikke også laves i Europa? Jeg så forleden en analyse af Gripan, som Borgsmidt nok ikke vil værfe begejstret over. Amerikanerne kører rundt i deres gamle Abrams, mens vi herovre foretrækker Leoparder i stadig nye opdateringer. Alle analyser — undtagen naturligvis de amerikanske — sætter Leoerne først. Franskmændenes Leclerc er vist heller ikke helt ringe endda.

  Skibene bygger vi selv, og der har været flere, der har ment, at eksporten af f.eks. vore frigatter skulle gå til USA; men i hvert fald er det, vi har, fuldt på højde, og vi skal jo ikke investere i gigantiske fladtoppe. å er der missilskjold. Jo, det bedst afprøvede kan man købe i Israel, eller lave noget selv.

  Trumps USA er som halen, der vil logre med hunden.

 26. Af Helge Nørager

  -

  Carl, hvad som var mest beskæmmende var Stoltensbergs nikken og takken for krav om flere penge til militære udgifter.

  At Trumps brug af Twitter er smittet til andre politikere som EU toppens, fortæller blot meget tydeligt at storpolitik er trukket ned i rendestenen af denne POTUS.
  Det mest triste er det dårlige eksempel der smitter som en luftbåren sygdom med inkubationstid på 60 sekunder på et overfyldt fodbold station til WM.

 27. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Carl-Erik Pedersen: Det kan Du have meget ret i, at:
  “….Trumps bagtanke med krav om, at EU skal yderligere opruste, selvfølgeligt bunder sig i hans tanker om at støtte våbenindustrien i U.S.A.”

  Jeg kunne her blive mere specifik: Støtte til Boeing! Sandheden er jo, at Boeing er blevet lammetævet af den europæiske flyindustri. Airbus-fly er ikke billige – slet ikke sammenlignet med Boeing. De er bare meget billigere i drift!

  I en situation, hvor kapital er mere end gratis (læg mærke til den lave rente), så er kapitalomkostningerne af underordnet betydning. Det, der betyder noget er om forbruget af reservedele er mindre:

  Dels ved at undgå, at flyene skal efterses så meget.
  Dels ved gøre reservedelene billigere (reservedele er altid afskyeligt dyre).

  Helt typisk ved Trent-motoren. Den er vanvittig kompliceret og meget driftssikker. Til gengæld skal den stort set aldrig til stort eftersyn.

  Problemet for Trumps politik er at andre muligvis har gennemskuet den!
  Det er det vi ser i forbindelse med Qatar!
  Trump (og ikke alene ham, men også de foregående regeringer) har afpresset Qatar for nogle af de alt for mange penge, som de har skrabet til sig ved den afsindigt høje oliepris.
  Qatar har købt 10 Boeing C-17 Globemaster III, som de ikke har noget at bruge til – ikke det fjerneste.

  Fidusen er nu, at Europa HAR brug for Globemaster III! At købe dem direkte fra producenten er ikke nogen god idé, fordi så roder man sig ind i alt mulig valutasvindel og hvad véd jeg…..
  I stedet henvender man sig til Qatar og spørger dem; hvor mange Rafael og Typhoon skal I have for de Globemaster?
  Det er et spørgsmål om mageskifte! Dvs. der er slet ikke involveret valuta!
  Ingen tvivl om, at Qatar er blevet snydt så gevaldigt med overpris på Globemaster, at et begrænset antal europæiske fly kan klare den handel.

  Hvis nogle skulle have en elementær uddannelse indenfor nationaløkonomi: Så er det et spørgsmål om bytteforhold.

  Den amerikanske “holdning” overfor Qatar skyldes jo, at Trumps svigersøn skal have bestikkelse til sin håbløse ejendom 666 5th avenue i New York. Det kan Qatar da godt gå med til; men det sender Trump og svigersøn i fængsel.

  Det er et spørgsmål om at smide taber på taber.
  Nu får vi se, hvordan det går?
  Der er i hele dette spil en grænseløs overvurdering af egen intelligens! Trump er en skolelærer på amfetamin!

  Hele diskussionen afslører den udbredte inkompetence indenfor national-, drifts-økonomi og finansiering.

  Købet af F-35 stod i Finansloven til 20 mia. kr. – et latterligt lille beløb. Det bliver det selvfølgelig IKKE! Selvfølgelig gør det ikke det.
  Nationalbanken har jo allerede på indeværende tidspunkt låst betalingen i USD. På et tidspunkt, da USD stod lavt. Man har da købt amerikanske statsobligationer – billigt – og når betalingen skal falde, så indfries de statsobligationer – eller fabrikanten får obligationerne.

  Den offentlige debat er ikke noget værd – uanset tone. Jeg har lejlighedsvis fulgt Rasmus Jarlovs emotionelle sludder. Lejlighedsvis, fordi han er så snot stupid, at tårerne triller ned ad kinderne. Det er direkte en krænkelse af gennemsnitligt begavedes menneskerettigheder, at den tåbe render rundt med en meeeening.
  At man skal være hjernedød for at stemme på Dansk Folkeparti – det er fastslået, at det er et ufravigeligt krav. Men…..

 28. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Så længe europæerne klynger sig til den fantastiske drøm, at Europa er beskyttet af og i onkel Sams skørter – og under hans atomparaply – er ingen indflydelsesrig europæer åbenbart voksen nok til at optræde som voksen og afbryde den kvælende transatlantiske alliance.

  Trump behandler europæerne som små søde børn, fordi vi opfører os som små søde børn, og det er da sødt – ikke mindst i barnets århundrede, men skal det fortsætte – for evigt? Hvornår bliver Europa modent til selvstændighed – aldrig? Hvornår vil vi selv afgøre Europas skæbne?

  USA’s imperium er hele verdens fjende, og USA ved det. Derfor er det rustet til tænderne. Det er alle imperiers lod. Den øvrige verden har så meget at hævne, at USA ikke vover at nedruste. Konsekvenserne bliver frygtelige for USA og dets håndlangere – som Danmark.

  Lad os trække os ud af det globaliserede militaristiske vanvid og Nato – og håbe. Lad Danmark være rollemodel for noget positivt. Det kunne smitte.

 29. Af Bjørn Sørensen

  -

  @R.H. Kristiansen
  Du skrev for leden at du er socialist.
  Hvordan kan man være socialist i 2018 når alle socialistiske tiltag er mislykkedes.
  Og Vestens eksperimentering med galskaben har medført massearbejdsløshed og dundrende underskud, pga. økonomisk galskab.
  Marx erklærede mål var at indføre proletariatets diktatur. Vi har allerede set at det medførte masseslagteri i lande som USSR, Tyskland, Kina, Cambodia og Cuba.
  Er det den slags galskab du lærer dine børn.
  Socialisme er ligesom alkymisternes drøm, total nonsens, men naive sjæle falder pladask for den slags fantasterier.

  “Jeg er farlig for demokratiet og mine udsagn er usande.”

  Jeg er bange for at din drømmeverden som altid ender i elendighed, så hold dig fra fake news og fake science, og ikke mindst sæt dig ind i realiteterne, som du åbenbart har svært ved at håndtere.

 30. Af Carl-Erik. Pedersen.

  -

  Personligt går jeg absolut ind for en oprustning af Europa for, at beskytte os mod Russisk aggression!
  Men vores oprustning skal ske gennem den Europæiske våbenindustri, og ikke den Amerikanske!
  Vi har noget af den bedste våben expertise i verden, i England, Frankrig, Tyskland, Sverige, og Tjekkoslovakiet, samt Italien, (Ikke at forglemme Schweitz) så en boykot af den Amerikanske våben industri, på nær reservedel til vore eksisterende Amerikanske våben, er ønskelig, set med Europæiske øjne!
  Så jeg syntes, at vi burde give den Amerikanske president en lille huskekage med hans handelskrig, altså råt for usødet!
  Så vidt jeg er orienteret, så er Europas befolknings mængde større end U.S.A.s. Altså et større konsumentations grundlag!
  Mvh.

 31. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Årh… vi overlever såmænd nok!

  Men alt peger på, at sagerne mod Trump er timet, så han og Mike Pence fjernes efter midtvejsvalget.

 32. Af Bjørn Sørensen

  -

  Nu har jeg i 40 år hørt amerikanerne beklage sig over at europæerne ikke betaler for den tryghed som deres militære magt giver os.
  USA´s underskud på $20 trillion(20.000 milliarder) har Trump og en masse økonomer indset er en uholdbar situation. Så, som den handlingens mand han er vil han gøre noget ved det for at redde landet fra bankerotten, som vil få alvorlige konsekvenser for verdensøkonomien.
  USA har ikke råd til deres enorme militær og oppustede bureaukrati.
  Obama fordoblede underskuddet, som gjorde kineserne, europæerne og mange andre glade, for hvem vil ikke have stegte duer ind ad vinduet.
  Men Trump er en realist og ikke en drømmer som hans modstandere.
  Takket være Trump´s twitterier for at omgå fake news løgnerier er realismen på vej igen, efter årtiers fordrejninger.
  I Kongens Nye Klæder er løgnen beskrevet, som åbenbart gentages i det uendelige, for folk vil bedrages.

 33. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Berlingskes debatredaktør, Pierre Collignon, har fuldstændigt ret i, at det er katastrofalt, hvis journalister dropper idealet, om at tilstræbe objektivitet i nyhedsformidlingen, så vidt muligt.

  Men, hvem var det nu, der førte an i dén udvikling, mod mere ensidig, propagandistisk, politisk journalistik?

  Den negative udvikling begyndte, da de amerikanske politikere fjernede kravet om, at de store, landsdækkende, amerikanske tv-stationers dækning, af den politiske debat i USA, skulle være “fair and balanced”.

  Efter, at kravet om, at den politiske journalistik skulle være “fair and balanced”, blev fjernet, er den politiske jounalistik i mange tilfælde degenereret til ren propaganda, garneret med løgnagtige personangreb.

  TV-stationen Fox har ført an i dén udvikling.

  Det var f.eks. Fox der lod Trump gentage sin løgn om, at Obama ikke var født i USA, igen og igen og igen, indtil de fleste amerikanere troede på dén løgn.

  Før dén løgnekampagne, var Trump en obskur outsider, der ikke havde en chance for, at blive valgt.

 34. Af Maria Due

  -

  “Berlingskes debatredaktør, Pierre Collignon, har fuldstændigt ret i, at det er katastrofalt, hvis journalister dropper idealet, om at tilstræbe objektivitet i nyhedsformidlingen, så vidt muligt.”

  Ja, og han har længe været savnet på JP. Det var meget trist, da Collignon og Jørn Mikkelsen forsvandt, men Mikkelsen er jo heldigvis tilbage som JP-korrespondent, og jeg anser ham for at være en pålidelig kilde.

  “Det var f.eks. Fox der lod Trump gentage sin løgn om, at Obama ikke var født i USA, igen og igen og igen, indtil de fleste amerikanere troede på dén løgn.”

  Det var en mangeårig modbydelig kampagne, hvor Robert Spencer og Pamela Geller blev gageret for at føre an for et jødisk fonds midler.. Det er trist, at især Spencer er blevet så ukritisk behandlet af islamkritiske danske bloggere m.fl., og det gavner ikke dem selv, for det er jo ikke alle. der er tilstrækkeligt dumme til at sluge løgnene. Spencer har også været nøgleperson i propaganda for private amerikaneres køb af våben, og her tror jeg desværre, at han går et israelsk ærinde. “Fjordman” er desværre samme surdej og har ikke gjort andet end skade, men mest af alt skadet sig selv, og ligner de sygelige incel mænd, der har ødelagt umådelig med i den danske blogdebat. At nogen har behandlet dette forskruede menneske som en helt, har hverken gavnet dem eller ham. Jeg tror, at John le Carré skelede til Pamela Geller, da han skrev “En skrøbelig sandhed”, der udkom i 2013 og handler om de skader en paramilitær gruppe, finansieret af en amerikansk dame, forvolder. Der er nogle forfærdelige fremtidsaspekter i den historie.

 35. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lad os lige holde én ting på det rene:

  USA (og det er bestemt ikke alene Trump) forsøger at tvære deres egne rustningsomkostninger af på Europa (og Canada). Det er der argumenter for; meeeen…… der er også en lænen sig op ad at få klaveret til at spille lidt bedre end de 88 tangenter burde tillade.

  Man kan også konstatere, at bortset fra F-35 er der ikke gået større ordrer til USA:
  a) Ordren på nye PMV er gået til et schweizisk firma: Mowag.
  b) 900 lastbiler er vundet af Scania, som er svensk.
  c) Artillerisystemet CAESAR er fransk.
  d) Søværnet er eksperter i at få foldet stål – i Polen og andre steder.
  e) Patruljeflyene er canadiske.

  Våbenproduktion er som at sælge elastik i metermål.

  Det giver i Nato en mere uens flåde-/vognpark: Helt sikkert; men det er konkurrencens vilkår!
  Hvis vi tager Stryker, som PMV (med diverse varianter), så er den såmænd udmærket; men den er for klein og bygget fortrinsvis til at smække numse på håndklædehoveder. Vi er faktisk kommet lidt længere – og så kan man spørge: Hvor dyrt er det egentlig at folde blik?

  Det, der er “Hjortens” problem er: Hvordan skal han dog få udgifterne til at slå til?

  Den anden store faktor er: Det sikkerhedsproblem, som er på vej for USA er Kina. Det kræver forbindelse over Stillehavet og det er – sandt for dyden kostbart, fordi der er så få allierede ude midt i Stillehavet: Der er der nemlig INGENTING – altså overhovedet INGENTING.
  Ingen tvivl om, at hovedparten af USA’s fremadrettede driftsomkostninger går til Stillehavet; mens udviklingsomkostningerne går på Rusland. Her er man så fanget i et indre skænderi mellem tjenestegrenene.

  Problemet med Trump er ikke, at han er korrupt (hvad han er), det er ikke, at han har “synspunkter” (hvad han ikke har), det er ikke at han er kriminel (man kan ikke være entreprenør i New York uden at have en “forståelse” med mafia’en) …. nej, det er, at Trump er så ukvalificeret. Nu skal vi ikke hovere alt for meget, for vi har både Dansk Folkeparti og SF/Enhedslisten).
  Trump er ganske enkelt: Dum.

  Vi har før haft ledere, der bestemt ikke havde tændt lyset inden de gik ind i kontoret. Det gik endda – fordi vi har muligheden for at smide dem væk.

  Det giver problemer: Selvfølgelig gør det det!

  Hverken Putin eller Xi forekommer at være helt så ubegavede; men stadig ikke nogen, der kan siges at tænde på et rimeligt antal cylindre.

 36. Af gerald wiltek

  -

  Europaeerne faar nu med samme boerste som de har brugt imod Rusland. Og gud hvor jeg under dem det.
  EU har rendt efter amerikanerne og kritikloest bakket vanvittige sanktioner imod russerne og blaastemplet direkte loegne gang paa gang.
  Englaenderne ser ogsaa ud til at skyde sig selv i foden med May’s fuldstaendigt latterlige forsoeg paa at drage Rusland ind i lokal politik.
  I fortjener det amerikanerner disker ud.
  Maaske laerer i noget.
  Aerlighed er en dyd, — selv i politik.!
  Men det er sikkert at smide perler for svin.

 37. Af Maria Due

  -

  Flemming Lau. Du er nødt til at tage i betragtning, at “Snaphanen” har levet det meste af sit liv i et venstreorienteret kunstnermiljø og aldrig begivet sig højere op i Sverige end til Småland, hvis han overhovedet nåede ind i det len.

  Sverige er et stort land, og du skal ikke undervurdere svenskerne, de kan ligesom deres naboer på den skandinaviske halvø virke utåleligt politisk korrekte, men når vildskaben griber dem, er de ikke nemme at bide skeer med. Vi er med vores få kvadratkilometer med god grund forfærdede over nogle af de meldinger vi får fra Sverige, men vi gør ikke svenskerne en tjeneste ved at tilslutte os dommedagsprædikanten. Der er i øvrigt også oplagte grunde til, at Norge har haft borgerlige regeringer siden Breivik. Under retssagen blev det jo demonstreret i hvor høj grad Arbeiderpartiet sidder på magten indenfor det offentlige og herunder embedsmandsværket. Politiet kunne ikke holde på de fortrolige oplysninger, politiet stod og krøb samme få meter fra Breivik, fordi de ikke måtte bære våben, dommerne virkede ikke neutrale, det var i virkeligheden dem, der afgjorde hvilken af to diagnoser, der var “den rigtige”, statsministeren havde meddelt alle sine partikammerater, hvilken diagnoser han helst så som “den rigtige”, journalisterne var stensikre på, hvilken diagnose, der “den rigtige” osv. Ofrene og deres efterladte har ikke fået fred, de skændes stadig.

 38. Af Niels Lemche

  -

  MARIA DUE, sneste SIFO-måling i Sverige viser 18.4% til SD. Man kan ikke hævde, at de ikke er ved at få mæle. Så enig med dine betragtninger.

  Der er meget langt fra Rosengården i Malmö til Huaröd.

 39. Af lissebeth s

  -

  ” o bama fordoblede underskuddet”

  Naturligvis falskt. Dette var bush jr. gæld. Og alt i hans første måned. Han ødelagde økonomien via skattelettelser. Altid demokrater-røde der må rydde op i økonomien efter “BorgerligesSkattelettelserForDeRigeste”.

  Trumphen har skabt en trilliard dollar i gæld i hans første år. Ny rekord. Vil blive til 10 trilliarder hvis han holder i 8 år. Eller 50% mere Amerikansk gæld.

 40. Af j... han..

  -

  AF ANG. EN FALSK KOMMENTAR – 19. MAJ 2018 15:33

  Nar.
  Den eneste som skriver i et utal af navne er vist F1.

 41. Af j.. han..

  -

  Nu er verden jo ikke ved at bryde sammen, bare fordi der sidder en åbenlys psykopat, voldtægtsmand og forbryder i det Hvide Hus.
  Dem har der været mange af.
  Men de plejer at gå lidt mere stille med dørene end Trump.
  Det giver de bedste resultater.

 42. Af Maria Due

  -

  Som du da kan sige det. :-)

 43. Af b jensen

  -

  Ang. de cho keren de og meget u-hyggelige tilstande i det “humanistiske” S ve rige, se 24nyt.dk, snaphanen og den korte.

 44. Af Jan Petersen

  -

  Det eneste – jeg lige hæfter mig ved på denne mærkværdige trolde-blog . . . . er overskriften “Hallo! Er der en voksen til stede?” . . . . . . !

 45. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Jeg tror også, at der er en ting, Du skal være opmærksom på, Uffe: Det er at Trump ikke kan læse – han gør det i hvert fald ikke! Tusk har benyttet den kommunikationsform, som politikere i USA har lært sig.

  Møder og briefinger giver intet resultat, fordi Trump ikke kan koncentrere sig.
  Han skriver ikke e-mails, fordi det efterlader et revisionsspor. Når ens forretningsverden er en rimelig kriminel entreprenørbranche, så skal man ikke have noget af at have dokumenter, der nedfælder en aftale el. lignende.
  Det er som den grønlandske politik: Intet skrives ned! – ikke hvis man på nogen måde kan undgå det. Alt er højst lokumsaftaler.

  Jeg tror det, Tusk har gjort er rent praktisk at bruge den kommunikationsmåde, som er åben for ham.

  Det med at snakke med Trump? Opgiv det! Reelt taler Trump ikke med andre end den nære familie – lejlighedsvis. Vi har også i de forskellige europæiske lande fra tid til anden haft regenter og politikere, der af forskellige grunde har været ude af stand til at kommunikere.
  George III af England var i perioder sindssyg. Christian d. 7 var afsindig. Harald Blåtand havde så sin egen form for notatteknik – de fleste runesten siger ikke ret meget og er opsat som mindesmærker. Det er også derfor, at etruskisk er os en gåde – ikke fordi de ikke satte mindesmærker.
  Tilsvarende kunne man bryde Linear B skriften: Det var nemlig administrative detaljer: Lageropgørelser af militært materiel.

  Jeg tror rent faktisk, at Trumps læse og skrivefærdighed er på niveau med en dansk folkeskolelærer: Ubeskrivelig (bogstavelig talt) og uanstændig ringe. På niveau med Carl den 2. af Spanien, der var så misdannet og indavlet, at det stadig vækker forundring, at han overhovedet levede.

  Man er derfor nødt til at henvende sig til senatorer.

  Som sagt: Jeg mener rent faktisk, at forklaringen er den helt simple: Trump er vitterlig så primitiv, uvidende og uinteresseret, at han i praksis er inkommunikado.

 46. Af Carl-Erik. Pedersen.

  -

  Det med, at udnytte den Europæiske våbenindustri maksimalt, lyder for mig meget fornuftigt, da vi er meget avanceret indenfor alle våbentyper, og så vidt jeg har forstået, kan den Amerikanske våben industri ikke hamle op med den Europæiske med hensyn til kvalitet innovation samt avanceret teknisk udvikling hvor vi er milevidt frem for U.S.A!
  Men det kræver selvfølgeligt at alle EUs lande arbejder sammen så vi kan lægge samlede ordrer på store indkøb fra industrien, og vi derved selvfølgeligt, får det billigere, samtidigt som vi gavner beskæftigelse!
  Som politisk idé burde man virkeligt beskæftige sig men dette, da vi samtidigt giver president Trump en på tuden, hvilket så absolut bør indgå i overvejelserne!
  Den store fordel er, at vi med samme våbensystemer i hele Europa, vil have meget lettere ved, at kordinere kommende militære indsatser i Europa, og World Wide!
  Mvh.
  Mvh.

 47. Af Carl-Erik. Pedersen

  -

  Niels Lemche.
  I et af dine forrige indlæg glemte du at nævne Bofors, som nok i dag har verdens mest avancerede artilleri system i deres 155 mm. Howitzer, hvor en enkelt kanon kan lægge 5 granat, som alle rammer målet samtidigt!
  Alt er automatiseret, og det eneste, der skal gøres er, at taste ind koordinaterne på målet!
  Dette kan Amerikanerne ikke hamle op med!
  Det foregår ved, at kanonens første skud er med høj elevation, og derefter sænkes for hvert skud, alt sammen computer styret!
  Mvh.

 48. Af Niels Lemche

  -

  MARIA DUE, NOVUS målingen, der offentliggjores idag siger 19.2% til Sverigesdemokraterne. I aftes var der partilederdebat om indvandringen. Den sendes i morgen aften.

  Uanset al ævlet om Sverige i opløsning, så har svenskerne lavet en kovending. Den politiske korrekthed er virkelig på vej ud, ikke af bagdøren, men af fordøren.

 49. Af Niels Lemche

  -

  Borgsmidt kan have ret i, at man i USA ser, om ikke midtvejsvalget er enden på Trumps hærgen, og at han allerede idag er ved at være denne lamme and. Jeg går også ud fra, at det amerikanske erhvervsliv er i fuld gang med at se på, hvordan man kan modvirke Trumps sindsyge ideer om verdenshandelen.

  Ser man på statistikken om den gennemsnitlige indtægt per capita, ligger USA langt højere end dandre; men det som statistikkerne ikke fortæller, handler om fordelingen af pengene. Det hjælper jo ikke meget at have en ultravelgavende overklasse, hvis menigmand ikke længere har råd til noget. Det amerikanske system har jo været siden 1980erne hele tiden at styrke overklassens greb om landet på alle leder og kanter. Derfor betales der f.eks. uhyre summer for tuition på de gode skoler og universiteter. Men kan denne fåtallige overklasse holde et forbrug oppe, der kompenserreer for de manges manglende købeevne?

  Som sædvanlig: Trump spiller poker, man kunne også sige kvit eller dobbelt. Egentlig sagde den anden Donald bare: Vi vil se dine kort.

 50. Af Niels Lemche

  -

  THOMAS BORGSMIDT, har du tænkt på, at Ruslands opløsning måske ikke kommer indefra. Det kan godt være, at en kinesisk krigskano padlede rundt i Østersøen for nylig. Officelt på jount venture med russiske enheder.

  Hvis jeg var russer, ville jeg være mere end nervøs for at se skibet der. På sigt er Sibirien vel egentlig kinesernes hovedmål. Og hvad er alternativet til den kinesiske indklamring? Den muslimske befolkning i Rusland, som er den mest bevægelige af alle muslimske befolkninger, vil, hvis den holder op med at deltage i det kollektive russiske selvmord funderet på druk, kunne puffe de såkaldt rigtige russere til side. Men mest troligt er det, at Rusland på sigt bliver en kinesisk nikkedukke. KIneserne er jeg ikke så bange for. Deres styre er oplyst enevælde. Kinas naturlige fjender er ikke os, men først og fremmest Indien, og så de muslimske stater i Sydøstasien.

  Lige nu kunne det måske være en begyndelse på ændringerne i Østersøområdet at give Königsbergs befolkning et tilbud, den ikke kan sige nej til. Køb dem!

Kommentarer er lukket.