Nu bliver det rigtig farligt

Af Uffe Ellemann 129

Spændingerne mellem USA og dets nærmeste allierede er nu blevet så store, at der er grund til alvorlig bekymring. Det demonstreres til fulde ved denne weekends G7-topmøde i Canada, hvor præsident Trump demonstrativt kom sent og tager afsted, før mødet er slut…

I sidste uge var jeg i Estland til det årlige sikkerhedspolitiske møde – Lennart Meri Memorial Conference – i Tallinn. Gennem årene har det været et forum, hvor den vestlige alliance var omdrejningspunktet for at drøfte og styrke stabiliteten i Østersøregionen. Vores nærområde. Og gennem årene har USA været repræsenteret på højt niveau, med stærke amerikanske bidrag til diskussionen om, hvordan vi bedst kan få Rusland til at opføre sig i overensstemmelse med de spilleregler, øst og vest i fællesskab vedtog ved den kolde krigs afslutning.

I år var det bemærkelsesværdigt, så skarp tonen er blevet mellem amerikanere og europæere. Især konfrontationerne mellem tyske og amerikanske synspunkter slog gnister – som f.eks. når amerikanske debatindlæg hævdede, at europæerne (læs: Tyskland) havde haft masser af tid til at få en bedre aftale med Iran, før Trump ensidigt skrottede atom-aftalen.

Det var tydeligvis vanskeligt for de amerikanske deltagere at forsvare Trumps udenrigspolitik. Men man følger vel Stephen Decaturs hæderkronede princip: “Right or Wrong, My Country!” Også selv om flere af dem havde skrevet under på erklæringer hjemme om, at Trump er uegnet til at være præsident.

Omvendt måtte et par særligt skarpe europæiske debattører (fra Tyskland ig Frankrig) nikke, da de blev spurgt, om deres skarpe udfald mod amerikansk udenrigspolitik mon kan være farvet af, at de finder personen Trump så frastødende…

Men det var ikke kun Trump, som skabte røre:

Det havde vakt opsigt på mødet, at EU-kommissionens formand Jean-Claude Juncker i torsdags var ude med en udtalelse om, at nu må vi holde op med al den “Russia Bashing” – for Rusland er så stort et land, at det ikke kan betale sig at blive ved med at blokere for fuldt samarbejde. Flere – også jeg – reagerede harmfuldt ved at sige, at “Russia-bashing”, hvis man vil kalde sanktionerne det, skal fortsætte indtil Rusland opfører sig ordentligt over for sine naboer, og først og fremmest stopper sin krigsførelse og ulovlige besættelser i Ukraine. Og hvis man beynder at lette presset på Rusland, før der er leveret – f.eks. Ved at opfylde Minsk-aftalerne – vil Putin blot endnu engang få bekræftet, at han kan gøre som han vil, for på et eller andet tidspunkt vil vi andre blive trætte af at råbe efter ham, og han vil ende med at få sin vilje.

Hvad gik der af Juncker? Vi ved, at det ikke altid er ædruelige udtalelser, han får sendt ud i æteren – men som formand for EU-kommissionen er han Traktatens fornemste vogter. Og dermed er han vogter af de værdier, EU bygger på: Retsstaten, friheds- og menneskerettigheder! Det skal han ikke slå af på i håbet om at få en fedtet gevinst ud af Putin.

Men ak – få dage efter hører vi så Trump udtale, på vej til G7-topmøde i Canada, at han gerne vil have Rusland med igen, så G7 kan blive til G8.

Skal vi lige genopfriske historien: G7 er gruppen af verdens store industrilande – USA, Canada, Japan, Tyskland, UK, Frankrig og Italien – plus EU, der deltager med to personer: Ministerrådsformand Tusk og (suk) Kommissionsformand Juncker. På et tidspunkt i begyndelsen af dette århundrede blev Rusland – med en økonomi på størrelse med Hollands – lukket ind i kredsen, selv om det i økonomisk sammenhæng var en spurv i tranedans. Det var for at være venlige mod Putin, for da troede vi endnu på, at han ville leve op til de fælles spilleregler for international opførsel. Efter annekteringen af Krim blev Rusland smidt ud. Og nu vil Trump så lukke Putin ind igen, uden at der er leveret noget som helst i spørgsmålet om Ukraine-krigen. (´Tis for ´Tat? Vi venter utålmodigt på resultatet Mueller´s undersøgelser).

Det store stridsemne i Canada bliver Trumps ensidige angreb på det frie internationale handelssystem, hvor han smider straftold i hovedet på sine nærmeste allierede, især Canada og Tyskland. Og efter at have lukket en masse dårlig luft ud på mødet med USA´s venner og allierede, damper han til topmøde med Kim Jong-un – hvor vi alle vil være nervøse for, hvad han i sin indbildskhed kan finde på at lave af aftaler, som får ham til at ligne den store aftalemager.

Det virkeligt bekymrende – og farlige – er, at det internationale sikkerhedssystem, som først og fremmest er skabt af amerikanerne efter anden verdenskrig, er ved at gå op i limningen – på grund af en amerikansk præsident, der ikke blot er isolationalist men også har det som sit erklærede mål at bryde internationale systemer ned, fordi han mener, de ikke i tilstrækkelig grad er i USA´s inteesse.

Jeg bliver ved med at sige til mig selv: Der ER et andet USA! Der er det USA, der gav os Roosevelt, Truman, Reagan og alle de andre store skikkelser i amerikansk historie, som gjorde verden til et bedre sted at leve. En skønne dag er Trump historie. Indtil da gælder det om at holde fast i, hvad der er skabt gennem mere end et halvt århundredes møjsommelig indsats.

129 kommentarer RSS

 1. Af j. han..

  -

  AF J F1 FRED ERIKSEN – 10. JUNI 2018 13:41
  “JVM har stadig ikke forstået at kapitalismen ikke er en ideologi:

  For mange er det.
  Og kapitalismens redskaber er jo som bekendt ideologierne nazisme og fascisme.

  “Fascism is capitalism plus murder.”
  – Upton Sinclair

  “Fascism should more appropriately be called Corporatism because it is a merger of state and corporate power”
  – Benito Mussolini

 2. Af Niels Larsen

  -

  GLENN MADSEN: ““Humanismen er vor tids svøbe over Europa.”

  Jeg tror ikke, man her skal tænke på videnskaben humanismen tilbage til renæssancen med Erasmus af Rotterdam og alle de andre åndsfyrster op gennem tiden, men den humanisme der udfoldes i forbindelse med invandringen, multikultur osv., altså populært sagt pladderhumanismen eller tossegod-humanismen.”

  Ja, naturligvis. Den del af humanismen, som anvendes til at undergrave vore gode, vestlige samfund. En undergravning, som hovedparten af Vest-EUs elendige politikere og selvudnævnte eliter (det er de sjældent) deltager i.

  Jørgen Villy Madsen

  Tak. Du er altid god for et billigt grin. Marx er død og borte. Det samme er hans elendige ideologi stort set.

 3. Af Maria Due

  -

  Bjørn Sørensen – 9. juni 2018 22:59
  @ AF J.. HAN.
  “De fleste kan blive enige om, at Trump er en psykopat, slyngel. kvindemisbruger, krigsforbryder og løgnhals.”

  “Det er en kendt sag at folk som anklager andre for at være afvigere som regel lider af det de anklager andre for.
  Demokraterne har en meget blakket fortid, idet de var slaveejere og racister.
  KKK var en Demokratisk organisation i sydataterne. Jim Crow og de sortes undtagelse for adgang til understøttelse og racelovene blev støttet af Demokraterne.”

  Nej, det er ikke en kendt sag, at man som regel er afviger, hvis man er i stand til at spotte en afviger. Det er et spørgsmål om viden og erfaring.

  At udnævne USA’s Demokraterne til at bygge på en fortid som slaveejere og racister er også at forvrænge de historiske forhold groft og primitivt. . Det er sandt, at flere af de første præsidenter var plantage–og slaveejere, men de var også glødende republikanere og fanget i den fælde, at deres økonomi stod og faldt med slavernes arbejdskraft, som de var afhængige af. Disse forhold gjorde det nærliggende for dem at søge politisk indflydelse. Men man kan ikke sætte lighedstegn mellem datidens to store politiske partier og nutidens, de udviklede sig meget over tid, som også de danske partier har gjort det.

  Hvis vi skulle placere George Washington i et nutidigt parti, vil han pga. sine konservative indstilling og dyder komme i bås med Trump, og Washington var plantage- og slaveejer. Da han ikke havde direkte arvinger, skrev han og hans hustru Martha et testamente, hvori de frigav deres slaver. Det gjorde Jefferson fra den mere radikale politiske fraktion derimod ikke. for han havde en datter. For begge præsidenter gjaldt, at de som børn af oplysningstiden var fuldt bevidste om de enorme moralske problemer, som slaveriet indebar, og vort nutidige demokratiopfattelse betragtede de begge som vulgær.

 4. Af Helge Nørager

  -

  Det er helt rigtigt at hvis succes måles på hvor godt det går for de 0,1 % samt multinationale aktionærer, er Trump en succes.
  Hvis succes måles på at formindske den økonomiske ulighed, er han en taber,
  “https://www.reuters.com/article/us-usa-rights-un/americas-poor-becoming-more-destitute-under-trump-u-n-expert-idUSKCN1IY0C3”

  Jeg forstår godt at alle de Trump lykkelige ønsker mere økonomisk ulighed, de har deres på det tørre og vil skide på verdens fattige.
  Os andre ser til i forbløffelse over at en tag fra de fattige og giv til 0,1 % kan overbevise så mange om at det er fornuftigt.

  Det er ikke fornuftigt at fjerne sygeforsikringer fra folk, det er ikke fornuftigt at deregulere alle industrier.

  Og hvis nogen tror Trump er en helt, se på hvordan han pisser på Puerto Rico.

  Sandhed kommer sent frem, og han vil dreje det til andres korruption de døde, bare vent og se.
  Manden er uden skam og kun til gavn for de 0,1 %.

  Sørgeligt at læse hvor mange medløbere ala Bjørn, denne latterlige POTUS uden substans end andet end at ødelægge livet for millioner for at ganske få 2 til 3, pr million sendt ud i nød, kan spise kaviar.

  Føj
  Føj
  Føj

  Og Bjørn du læser økonomiske nøgletal som fanden læser biblen.

  Prøv dog at læs tal og så se om de lovede forbedringer pga skattelettelser er indtruffet.
  Du vil kunne se at virksomheder har tilbage købt for ca 1 trilliard egne aktier, ikke hævet løn.
  Ren bluff og fu.cking svindel den måde du læser tal.

 5. Af Bjørn Sørensen

  -

  @ Jens Jensen

  Du har da ret i at Milton Freidman kom til, men da havde man allerede opbygget et enormt bureaukrati som kontrollerer staten. Det sidste der kom til er Obama-care, og stærk kontrol af det finansielle system,
  Spion- systemet består af 17 forskellige bureauer.
  Så statskontrollen fungerer i højeste grad, hvilket er under angreb fra Trumps administration.
  Offentligt bureaukrati er kostbart og ineffektivt, og vi vil ikke have råd til det fremover i det omfang som det har i dag.
  Skattelettelser og deregulering er 2 vigtige elementer i den økonomiske vækst, som USA nu oplever.

 6. Af Niels Larsen

  -

  Til eftertanke: https://www.weekendavisen.dk/2018-23/samfund/populismens-tid

 7. Af Fr.. Lisbethh sørensen

  -

  “Så statskontrollen fungerer i højeste grad, hvilket er under angreb fra Trumps administration.
  Offentligt bureaukrati er kostbart og ineffektivt, og vi vil ikke have råd til det fremover i det omfang som det har i dag.
  Skattelettelser og deregulering er 2 vigtige elementer i den økonomiske vækst, som USA nu oplever.”

  Endnu en afvigere fra normen.
  Man det ved alle jo godt at BS er, som hans meninger, Blot endnu en nationalkonservativ trumpPutinYankeetrold..

  For det første har Trump ikke stoppet overvågningssamfundet, tværtimod støtter han det stærkt og ønsker at udvide det. Derfor giver han programmerne flere penge. Han er altid imod folket nemlig, og ønsker at kontrolere det.

  Skattelettelser giver ikke økonomisk vækst, hvilket er beviseligt. Muligvis under krisetider for firmaerne, men ikke når økonomien er stærk som nu. Så er det bare flere penge stjåldet fra de fattige arbejdere og folket, til eliten i top 1%–Første gruppe har tjent pengene til eliten via arbejdet. Man får lidt af kagen.

  Det eneste der vil ændre her, er at indføre socialismen. Denne politik vil gavne 90% plus af Danskerne, Problemet er at dette er gået op for de færreste Danskere.Såvel som at borgerligheden blot opfinder nye partier til at lyve og stjæle stemmer. Som senest set med partiet Nyeborgerlige…

  For naturligvis mangler det ultimative indvandrekritiske parti. ET socialistparti der ser helheden i indvandringen og stopper den hele. Uanset hvorfra. Og ikke blot kommer med løse floskler som borgerligheden..(Den har jo altid den mest løse indvandrepolitik, og rekord i antal af indvandrer, som danmarks statistik også beviser over historien.?

 8. Af niels peter lemche

  -

  MARIA DUE, der er så mange, der dømmer folk efter den standard, der gælder i vores egen tid. Efter de standarter, vi har, var der ikke mange af fortidens personligheder, der ville passere. Luther og antisemitisme, uha uhga, selv om det blev banket in d i ungerne i datidens katolske skoler. Washington og slaverne, uha dada. Og hvad med Napoleon, der svarede Metgternich, der foreholdt ham, at hans krige havde kostet fem millioner mennesker livet: Jeg er logeglad, om de skal koste fem millioner til (møde i Dresden i 1813). Hov, og så var jeg lige ved at glemme Shakespeare. Tænk, at han stadig kunne kåres til sit årtusines største forfatter efter at have skrevet Købmanden i Venedig! Uha uha!

  Hvad Larsen ikke forstår, er, at humanismen er et værktøj til at få bugt med den indre svinehund, som er i os alle. Humanismen er ikke en facitliste, men netop en værktøjskasse. Men der er nogle her, der har fået noget ud af vores tidligere diskussioner. Tænk at Pico di Mirandola ligefrem skulle blive populær i vor tid. Han stod ellers for noget af en cocktail: Krsten kabbalistik, hermetisme, nyplatonisme. Skål! siger jeg bare.

 9. Af Maria Due

  -

  Niels Peter Lemche;

  “der er så mange, der dømmer folk efter den standard, der gælder i vores egen tid”

  Sært nok for SÅ unge er de næppe. Når jeg af og til spørger mig selv om, hvordan i himlens navn jeg kunne begå mit livs dumheder, kommer jeg hver gang til den konklusion, at måske var det ikke verdens klogeste beslutninger, set i bagklogskabens lys nærmest idiotiske og uansvarlige, men de var nu meget forståelige under de givne omstændigheder, og ofte er det jo forbløffende nok gået godt. ;-) Derfor rev jeg mig også i håret og skrev en masse, da en Niels Poulsen type, cand,mag., publicerede nogle længere afhandlinger om John Locke og en anden af de tidlige liberale og dermed mente at bevise, at de var konservative. Det var umuligt at forklare hende, at i forhold til samtiden var de det ikke. Jeg vil nu nok mene, at “Købmanden i ‘Venedig” kan spilles på en måde, så at antisemitismen fylder mindre end den mest berømte replik.

 10. Af Maria Due

  -

  Preben, Far Jensen alias J Frederiksen – 10. juni 2018 17:57

  Du reklamerer flere gange om dagen for Den korte avis, hvis grundlæggere hævder, at oplysningstiden opstod ud af dem blå luft. Det er en underlig gold betragtning, og den får du hverken Lemche eller mig med på. I det mindste kan vi blive enige om, at filosofi og videnskab har en lang kristen forhistorie i middelalderens europæiske kultur og naturligvis handler det ikke alene om at udfolde menneskets evner og energi men også om at dæmme op for de mindre heldige sider af vores opfindsomhed.

 11. Af FR lisbeth sørensen

  -

  “Det virkeligt bekymrende – og farlige – er, at det internationale sikkerhedssystem, som først og fremmest er skabt af amerikanerne efter anden verdenskrig, er ved at gå op i limningen – på grund af en amerikansk præsident, der ikke blot er isolationalist men også har det som sit erklærede mål at bryde internationale systemer ned, fordi han mener, de ikke i tilstrækkelig grad er i USA´s inteesse.”

  Uffe har naturligvis helt ret denne gang. Og håbet ligger i at EU endelig fjerner sig fra Amerikansk ledelse i verden. Som verdens største økonomi, og med den fantastiske historie EU har med krige og som opfinderen af politik, skal verdens løsning komme fra Europa. Europa ville være langt bedre til at lede verden, end det mindre økonomisk magtfulde USA..

  Det utrolige og sørgelige her, er at som ses, er det det største militær der stadigvæk bestemmer i verden, ikke den største økonomi. Og dette burde EU lærer af fra USA. Og straks forsøge at overgå det i militær magt, atomvåben mv. Via indførelsen af det fælles EU forsvar, nedlæggelsen af den amerikanske interesseorganisation NATO mv.

  Og det er vel det positive der er kommet ud af Trump? At dette er begyndt at gå op for selv de mest hårdkogte og uvidende borgerlige? Dog mange yankee TrumpRussiabots i denne blog.

  ” også sld løs efter dem og rfamte ingenting.” lemchenriet.

  Nogen der ved hvad dette frimurerkodesprog betyder? Man skal have phd og være fessor i kvaksalverreligion for at skrive så avanceret i kode, vist?

 12. Af Paul Bischoff

  -

  “Trump er igang med fredsforhandlinger med Kim Jong-un” – lad os nu se hvem der går tur med hvem, hunden eller manden.

 13. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt apropos bloggens emne – G7-topmøde i Canada – en god leder fra JP.dk:

  “Lige ved og næsten i G7
  G7-topmødet var opgivet af mange, men længe så det ud til, at man ville opnå en aftale. Men succes blev vendt til fiasko.”
  https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE10674928/lige-ved-og-naesten-i-g7/

  Her et citat fra lederen (læs selv resten på ovennævnte link):

  “Donald Trump er den første præsident i USA, der ikke har en baggrund som politiker eller general. Han er den første forretningsmand i Det Hvide Hus, og hans tilgang til politik er derfor væsensforskellig. Den tid er forbi, da nogen kan påstå sig overraskede over, hvad Trump agter at opnå i indeværende embedsperiode, og de virkemidler, han anvender i bestræbelserne på at nå sine mål.

  Trump lod sig overbevise om, at ordlyden i slutkommunikéet ville kunne afspejle USA’s standpunkter, og derfor valgte han at stille sig bag dokumentet. Forretningsmanden Trump havde indgået en aftale. Man kan derfor diskutere visdommen i, at topmødets vært, Canadas premierminister, Justin Trudeau, først henter en diplomatisk sejr ved at få skabt enighed om slutkommunikéet for derefter på en pressekonference at puste sig op foran sit hjemmepublikum, når det forstandige havde været at glæde sig over succesen.

  I forretningsverdenen taler man ikke nedsættende om de parter, som man netop har indgået en aftale med; da slet ikke om Donald Trump. Ved alligevel at gøre det måtte topmødeværten lide den tort, at præsident Trump fra Air Force One på vej til Singapore instruerede sin stab i Charlevoix om ikke at underskrive slutkommunikéet.

  Dermed blev G7 til G6 og succes vendt til fiasko.”

 14. Af niels peter lemche

  -

  J FREDERIKSEN, det er det samme om igen. Du pådutter andre, hvad du tror, at de har sagt. Og som så mange propagandister har du ikke læst grunddigt på lektien.

  Men det er selvfølgelig ligegyldiogt i dit “trumpeskeW” forhold til sandheden. Men at gøre sort til hvidt og hvidt til sort, ja, det var, hvad man i det gam le Athen anklagede Sokrates for. Har du læst Aristofanes’ Skyerne? Nå det var dumt at spørge .

  Larsen er dog i stand til at se, hvad der er på færde — en gang imellem.

 15. Af Fr.Lisbeth Sørensen

  -

  .” Og hvis man beynder at lette presset på Rusland, før der er leveret – f.eks. Ved at opfylde Minsk-aftalerne – vil Putin blot endnu engang få bekræftet, at han kan gøre som han vil, for på et eller andet tidspunkt vil vi andre blive trætte af at råbe efter ham, og han vil ende med at få sin vilje.”

  Præcist. Samme teknik Trump bruger. Løgn på løgn og til sidst opgiver #TheResistence -som den hedder på twitter. Er officielt medlem.. ?

  De samkører så åbenbart teknikken her #TrumpRussia. Ledes af Putins troldefabrikker der har tusindvis af ansatte. Som Russerbotjan, BS , gottleibh , jensjensen mv..

 16. Af Fr.Lisbeth Sørensen

  -

  .” Og hvis man beynder at lette presset på Rusland, før der er leveret – f.eks. Ved at opfylde Minsk-aftalerne – vil Putin blot endnu engang få bekræftet, at han kan gøre som han vil, for på et eller andet tidspunkt vil vi andre blive trætte af at råbe efter ham, og han vil ende med at få sin vilje.”

  Præcist. Samme teknik Trump bruger. Løgn på løgn og til sidst opgiver #TheResistence -som den hedder på twitter. Er officielt medlem.. ?

  De samkører så åbenbart teknikken her #TrumpRussia. Ledes af Putins troldefabrikker der har tusindvis af ansatte. Som Russerbotjan, BS , gottleibh , jensjensen mv..

 17. Af J Frederiksen

  -

  Hvorfor opdele debatten i ældre, ældre, ældre, ældre og nyere indlæg? Er det hensigtsmæssigt? Det er ihvertfald besværligt at gå tilbage i debatten, og selv spritnye indlæg risikerer at blive gemt af vejen efter få sekunder.. Der er jo også debatter hvor man bare lader kommentarerne stå på en lodret linje. En fordel for både læsere og bloggere, hvis de vil se tidligere tekster. .

 18. Af Fru. Lisbeth Sørensen

  -

  “Det var tydeligvis vanskeligt for de amerikanske deltagere at forsvare Trumps udenrigspolitik. Men man følger vel Stephen Decaturs hæderkronede princip: “Right or Wrong, My Country!” Også selv om flere af dem havde skrevet under på erklæringer hjemme om, at Trump er uegnet til at være præsident.”

  Steve Mccain har lige udmeldt på twitter en undskyldning over for Europa og verden. I den påpeger han at…

  “To our allies: bipartisan majorities of Americans remain pro-free trade, pro-globalization & supportive of alliances based on 70 years of shared values. Americans stand with you, even if our president doesn’t.” Steve McCain

  Han er naturligvis også den mest stuerene af alle republikanere. Er få der set over et. Men de fleste støtter faktisk ikke Trumps politik, mht. told mv. De ved udmærket godt at den ikke vil gavne USA i længden.

  Såvel som at Trump blot køre den for egen forretningsskyld, som er byggebranchen og hans croonies der. En yderst korrupt industri, som vi også kender fra Danmark, og diverse spillere her.

  Forresten et godt system med ældre kommentarer, således at de gode og saglige kan komme først. For at skabe ny og saglig debat. Mindre plads til trolde altså.

 19. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Det, der er sagen i det foreliggende er:
  Trump benytter sin position som amerikansk præsident til at begunstige sine kreditorer, som aldrig ser de penge, de har bestukket Trump med, igen.

  Lad være med at tillægge Trump nogen dybere mening eller filosofi.

  Det er præcis det motivsæt, der fik Jared Kushner til at afpresse Qatar endnu en gang.

  Trump sidder på pengene i det republikanske parti, fordi det er reelt sorte russiske penge der bliver ledet gennem våbenlobby’en som opretholder den udbredte anvendelse af skydevåben på de amerikanske gader.

  På den måde er Trump under pres fra flere sider:

  1) Mafia’en i New York – repræsenteret ved den tidligere borgmester i New York: Rudi Guiliani.
  Det Guiliani blev berømt på var, at han fik bekæmpet narko-salget i New York: Det gjorde han ved at rette politiindsatsen mod narkohandel. Det fik mafia’en til at koncentrere sig om andre “forretningsområder”. I de stærkt overvurderede erhvervsejendomme i New York ligger der jo betydelige bestikkelser til mafia’en.
  Ingen i mafia’en er interesseret i et priskollaps på fast ejendom i New York.

  Når mafia’en bliver sur over, at man ikke overholder sine aftaler, så får man tæsk: At de slår folk ihjel er den sidste udvej, fordi man vil have pengene og ikke et økonomisk tab.
  Det betyder imidlertid ikke, at man ikke vil likvidere hvis man må afskrive pengene.
  Problemet er, at Trump har INGEN penge og han tjener heller ikke nogen.

  Det er en meget nærliggende mulighed, at Trump skal have et nakkeskud. De sikkerhedsforanstaltninger som livvagten kan – de hindrer IKKE en kompetent lejemorder. Derfor er Trump meget forsigtig med, hvad han spiser – og han tør ikke bruge køkkenet i det Hvide Hus. Ikke med mindre han får andre til at smage på menu’en først.

  2) Putin har investeret betydelige beløb i Trump, som han vil have noget for.
  Attentatet på Skripal var nok så meget et signal til Trump om, at man så udmærket kan trænge igennem sikkerhedsforanstaltningerne og forgive ham. På samme måde som Stalin kunne få slået Trotsky ihjel i Mexico.
  Det kan i hvert fald forklare, hvorfor Trump er så leflende og følgagtig overfor Putin.
  Trump er dybt kriminel og derfor kan han ikke søge beskyttelse hos politiet, som han gør alt for at spænde ben for.

  Jeg tror handlingsmønstret bliver meget mere forudsigeligt, hvis man arbejder ud fra noget helt primitivt.

  Det man skal hæfte sig ved er Merkel, der er ved at være grundigt træt af Trumps barnagtigheder. Hun er farlig for Trump, fordi hun kan få Deutsche Bank til at hjemkalde lånene i Trumps ejendomme – og gøre garantien gældende overfor indskyderne: Dvs. Putin et alia. Macrón er tilsyneladende med på den idé. Det er så kun italienerne, der for øjeblikket har en populistisk regering, som givetvis bliver holdt oppe af kreditter fra Rusland.
  Hvorfor skulle det være anderledes denne gang?

 20. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: At Jean-Claude Juncker udviser forståelse for Putin har vel nok så meget at gøre med, at Juncker er fra Luxembourg (som er et gennemgangsland for skattesvig og rigtigt sorte penge).

 21. Af Poul Gottleib Jacobsen

  -

  Fru Soerensen, nej nu maa De ligge ned og slappe af. Han hedder JOHN McCain, og har er desvaerre doedelig syg og ventes ikke at leve meget laengere. Angaaende den Amerikanske President’s udenrigs politik, lad os nu se hvordan det gaar. Ja er han anderledes en de gamle slags i udenrigs politik, som UEJ etc. Ja det er han helt sikkert. Om det gaar godt ved vi ikke, og lad os nu se hvad der sker i Singapore. Det der sker paa onsdag Singapore time, har aldrig foer vaeret proevet. Ingen foer den meget maerkelig person Trump har proevet dette.

  Nu maa I i lille Danmark tage det lidt med ro, og lad os se hvad der sker.

 22. Af Poul Gottleib Jacobsen

  -

  Kaere UEJ, nu maa De da hellere lukke denne blok, der er da gaet helt guk i den hos de fleste der skriver. De taler jo slet ikke om emnet.

  Hilsen fra USA

 23. Af A.B.K Pedersen

  -

  Hmm, så længe vi lefler for Kina, er det i princippet ok at lette trykket på Rusland, der er ikke meget forskel på de to lande mht undertrykkelse af egenbefolkning og invasion af nabolande. Vel er Trump noget ejendommelig, men på den anden side set er det nok meget sundt for Tyskland at blive sagt imod, for længe har die Kanslerin været vandt til at når hun sagde hop sagde alle andre “how high”, det er nok sundt nok at tysk diktat ikke længere er universel lov – man kan sige at vi var lidt for hurtige til at forkaste Neo-Realismen som forklarings model på staters ageren på den internationale arena, og nu står og kan ikke forstå hvorfor Globalisme teorien ikke forslår. Må jeg anbefale at (gen)læse Kenneth N. Waltz.

 24. Af Zeki Laurent Sadic

  -

  Heldigvis for Trump skal han snart holde møde med ´én der nok bedre kan forstå ham: Kim Jong-un.

 25. Af F1 j..

  -

  AF POUL GOTTLEIB JAC OBSEN – 11. JUNI 2018 3:19

  Enig.
  Når danske nazister bosat i USA blander sig, så skal debatten standses.
  Så går der “guk” i den.

 26. Af niels peter lemche

  -

  Men det blivere lettere og lettere at forstå, hvad Putin ville med Trump. Jeg håber, at de europæiske ledere sammen med lande som Canada m.v. har en plan B. De næste 2½ år bliver en overlevelseskamp for den verden, vi kender.

  Man er i hvert fald nødt til at have et svar på alt, hvad den store putlik i Det Hvide Hus kan finde på næste gang.

  Og så droppe den der med de 2 procent til forsvaret. Vi skal ikke betale for amerikanske hangarskibe i Det Indiske Ocean. Vi skal betale for forsvaret af Europa. Hvor meget skal der til? 1%? 1½% Russerne har ikke meget at gøre godt med, og deres økonomiske problemer har medført — for at nævne noget nærmest symbolsk — at Armata’en ikke er implementeret i 2020, hvilket var planen, men tidligst bliver det i 2025.

  Måske var det på tide at spørge, om Canada vil med i EU.

 27. Af Ejnar Jensen

  -

  Når Thrump udtrykker ønske om igen at få Rusland med i G7-gruppen, så må jeg sige, at det forekommer at være noget af det mest uovervejede, han har sagt – det er ellers ikke så lidt – for den udtalelse kan rimeligt let opfattes som en gentjeneste for den hjælp, som Rusland tilsyneladende ydede Thrump i hans valgkamp.

 28. Af niels peter lemche

  -

  EJNAR JENSEN, Trump e r Putins mand i Det Hvide Hus. Det var det, jeg mente med mit, at det bliver tydeligere og tydeligere, hvad det her handler om.

 29. Af Bjørn Sørensen

  -

  Trump er en meget talentfuld mand, som har skiftet karriere adskillige gange med succes.

  Hans første store job i en alder af 28 år, var at renovere Commodore hotellet i NY med 1300 værelser. Det forhandlede han på plads og samtidigt byggede han Trump Tower.
  Han ejede the Miss Universe and Miss USA beauty pageants fra 1996 to 2015, og han producerede og presenterede the game show The Apprentice fra 2003 to 2015.

  Og nu er han president efter at have slået , uden at have haft en tidligere politisk karriere, 16 velkvalificerede republikanske kandidater og endeligt Hillary Clinton.

  Man må kalde hans CV repræsentererer en meget kvalificeret person.

  Nu er han i gang med at reformere landet og dets relationer til omverdenen, som har været påkrævet de sidste 30 år.

  En skønne dag er Trump historie, men vil være værdsat for hans indsats for at reformere landet.

Kommentarer er lukket.