Nu bliver det rigtig farligt

Af Uffe Ellemann 129

Spændingerne mellem USA og dets nærmeste allierede er nu blevet så store, at der er grund til alvorlig bekymring. Det demonstreres til fulde ved denne weekends G7-topmøde i Canada, hvor præsident Trump demonstrativt kom sent og tager afsted, før mødet er slut…

I sidste uge var jeg i Estland til det årlige sikkerhedspolitiske møde – Lennart Meri Memorial Conference – i Tallinn. Gennem årene har det været et forum, hvor den vestlige alliance var omdrejningspunktet for at drøfte og styrke stabiliteten i Østersøregionen. Vores nærområde. Og gennem årene har USA været repræsenteret på højt niveau, med stærke amerikanske bidrag til diskussionen om, hvordan vi bedst kan få Rusland til at opføre sig i overensstemmelse med de spilleregler, øst og vest i fællesskab vedtog ved den kolde krigs afslutning.

I år var det bemærkelsesværdigt, så skarp tonen er blevet mellem amerikanere og europæere. Især konfrontationerne mellem tyske og amerikanske synspunkter slog gnister – som f.eks. når amerikanske debatindlæg hævdede, at europæerne (læs: Tyskland) havde haft masser af tid til at få en bedre aftale med Iran, før Trump ensidigt skrottede atom-aftalen.

Det var tydeligvis vanskeligt for de amerikanske deltagere at forsvare Trumps udenrigspolitik. Men man følger vel Stephen Decaturs hæderkronede princip: “Right or Wrong, My Country!” Også selv om flere af dem havde skrevet under på erklæringer hjemme om, at Trump er uegnet til at være præsident.

Omvendt måtte et par særligt skarpe europæiske debattører (fra Tyskland ig Frankrig) nikke, da de blev spurgt, om deres skarpe udfald mod amerikansk udenrigspolitik mon kan være farvet af, at de finder personen Trump så frastødende…

Men det var ikke kun Trump, som skabte røre:

Det havde vakt opsigt på mødet, at EU-kommissionens formand Jean-Claude Juncker i torsdags var ude med en udtalelse om, at nu må vi holde op med al den “Russia Bashing” – for Rusland er så stort et land, at det ikke kan betale sig at blive ved med at blokere for fuldt samarbejde. Flere – også jeg – reagerede harmfuldt ved at sige, at “Russia-bashing”, hvis man vil kalde sanktionerne det, skal fortsætte indtil Rusland opfører sig ordentligt over for sine naboer, og først og fremmest stopper sin krigsførelse og ulovlige besættelser i Ukraine. Og hvis man beynder at lette presset på Rusland, før der er leveret – f.eks. Ved at opfylde Minsk-aftalerne – vil Putin blot endnu engang få bekræftet, at han kan gøre som han vil, for på et eller andet tidspunkt vil vi andre blive trætte af at råbe efter ham, og han vil ende med at få sin vilje.

Hvad gik der af Juncker? Vi ved, at det ikke altid er ædruelige udtalelser, han får sendt ud i æteren – men som formand for EU-kommissionen er han Traktatens fornemste vogter. Og dermed er han vogter af de værdier, EU bygger på: Retsstaten, friheds- og menneskerettigheder! Det skal han ikke slå af på i håbet om at få en fedtet gevinst ud af Putin.

Men ak – få dage efter hører vi så Trump udtale, på vej til G7-topmøde i Canada, at han gerne vil have Rusland med igen, så G7 kan blive til G8.

Skal vi lige genopfriske historien: G7 er gruppen af verdens store industrilande – USA, Canada, Japan, Tyskland, UK, Frankrig og Italien – plus EU, der deltager med to personer: Ministerrådsformand Tusk og (suk) Kommissionsformand Juncker. På et tidspunkt i begyndelsen af dette århundrede blev Rusland – med en økonomi på størrelse med Hollands – lukket ind i kredsen, selv om det i økonomisk sammenhæng var en spurv i tranedans. Det var for at være venlige mod Putin, for da troede vi endnu på, at han ville leve op til de fælles spilleregler for international opførsel. Efter annekteringen af Krim blev Rusland smidt ud. Og nu vil Trump så lukke Putin ind igen, uden at der er leveret noget som helst i spørgsmålet om Ukraine-krigen. (´Tis for ´Tat? Vi venter utålmodigt på resultatet Mueller´s undersøgelser).

Det store stridsemne i Canada bliver Trumps ensidige angreb på det frie internationale handelssystem, hvor han smider straftold i hovedet på sine nærmeste allierede, især Canada og Tyskland. Og efter at have lukket en masse dårlig luft ud på mødet med USA´s venner og allierede, damper han til topmøde med Kim Jong-un – hvor vi alle vil være nervøse for, hvad han i sin indbildskhed kan finde på at lave af aftaler, som får ham til at ligne den store aftalemager.

Det virkeligt bekymrende – og farlige – er, at det internationale sikkerhedssystem, som først og fremmest er skabt af amerikanerne efter anden verdenskrig, er ved at gå op i limningen – på grund af en amerikansk præsident, der ikke blot er isolationalist men også har det som sit erklærede mål at bryde internationale systemer ned, fordi han mener, de ikke i tilstrækkelig grad er i USA´s inteesse.

Jeg bliver ved med at sige til mig selv: Der ER et andet USA! Der er det USA, der gav os Roosevelt, Truman, Reagan og alle de andre store skikkelser i amerikansk historie, som gjorde verden til et bedre sted at leve. En skønne dag er Trump historie. Indtil da gælder det om at holde fast i, hvad der er skabt gennem mere end et halvt århundredes møjsommelig indsats.

129 kommentarer RSS

 1. Af Per Hirslund

  -

  Tak, Uffe Ellemann, fordi Du sætter Donald Trumps utroligheder i historisk sammenhæng, og tak fordi Du står fast på vores fælles værdier i forhold til selvsamme presidents utroligheder.

  Hvor længe vil amerikanerne se stiltiende til at have en president som opfører sig som en elefant i en glasbutik……….

 2. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Tak, USA og Trump. Jeg håber, at Europa benytter sig af denne enestående mulighed for omsider at kappe den atlantiske forbindelse, der har været en møllesten om europæernes hals så længe.

  Lad os gribe chancen med kyshånd og skabe et frit uafhængigt, selvstændigt Europa, der kan koncentrere sig om at løse europæiske udfordringer med europæiske metoder.

  Det amerikanske missildiplomati – tidligere kanonbådsdiplomatiet – er forældet – det duer ikke mere. Det skaber flere problemer end det løser – og flere krige end vi ønsker.

  Europa kan skabe en fredelig fremtid for Europa, hvis vi viser vilje til fred og satser på det samarbejde., som er fremmed for amerikansk tankegang. Europa skal frigøres nu, hvis vi skal bevare vor selvrespekt. Lad os vove at vise mod og tage kampen – det kan vare længe, før vi får en så stor chance igen.

 3. Af Thomas Borgsmidt

  -

  For nu at citere Churchill: “USA skal nok gøre det rigtige – efter alt andet har været prøvet.”

  Vi må se på, hvad det er, der er sket:

  – Trump har brugt sin magt som præsident til at lægge en 25% straftold på aluminium og stål fra Canada og Tyskland.
  – Trumps kampagneleder, Paul Manifort (mest beskæftiget i Ukraine under den tidligere ledelse dér), har fået sin kautionsløsladelse tilbagekaldt for forsøg på at påvirke vidner (ved at postulere, at han kun havde arbejdet i Europa) – nu får vi se hvad retten siger. Dommere plejer at blive sure over forsøg på at få folk til at vidne falsk.
  – Paul Manifort er personligt i gæld til Oleg Deripaska, som ejer verdens 2. største aluminiums virksomhed (beløb omkring 150 mio. kr. – så vidt, jeg har set.
  – Oleg Deripaska omtales som havende tætte personlige forbindelser til Putin.

  Så langt kan vi trække snoren fra Putin til aluminiums- og ståltold.
  Det Trump formentlig er nervøs for (med al sin snak om benådning osv.) er, at Manifort knytter forbindelsen endegyldigt og dokumenteret mellem Putin og Trump som Putins lille trækkerdreng.
  Hvis Manifort skal holde sin kæft, så skal han have Deripaska betalt, for Deripaska er så ubehagelig, at fængsel faktisk er et rart og trygt sted at opholde sig – men ikke sikkert. Det Manifort er bange for er, hvad de andre i fængslet ved gøre ved ham på opfordring fra Deripaska – den nervøsitet er nok mere end velbegrundet. Robert Mueller er det mindste af Maniforts problemer.

 4. Af J Frederiksen

  -

  JVM som iflg. sig selv er begejstret kommunist, ønsker naturligvis konflikt med det USA som reddede Europa fra både nazisterne og kommunisterne. Og i et indlæg fornylig mente JVM at det måske kunne være en god idé at få brændt hele Europa af, “så man kunne begynde på en frisk”. Men når man er glødende tilhænger af en rødfascistisk ideologi som har myrdet mindst 50 millioner mennesker på verdensplan, så er ens dømmekraft vel også næsten lig nul.

 5. Af Hans Christian Andersen

  -

  Med Putin med i G7 (G8) kan man lægge større pres på ham direkte end hvis han sidder alene hjemme i Kreml #dkpol. Det er da logisk..
  D. J. Trump er ikke helt dum. Utroligt han tør foreslå det.
  Ros til D. J. Trump

 6. Af Hans Nielsen

  -

  Du nævner Ronald Regan som en af de store skikkelser i Amerikansk historie der gjorde verden til et bedre sted at leve.
  Ronald Regan der var ansvarlig for Iran – Contra skandalen i 1985.
  Oliver North der ulovligt solgte våbensystemer til Iran, for bagefter at bruge pengene til våben og støtte til terroistbevægelsen Anti-Sandinista også kaldet Contra i Nicaragua ( a’pro po blande sig i andre landes interne valg)
  Notater fra daværende Casper Weinberger afslører at Regan ikke blot var vidende, men dybt involveret i skandalen.
  En Ronal Regan, der mente det var tragisk, men forståeligt, da missilkrydseren USS Vincennes skød et civilt Iransk passengerfly ned og dræbte alle 290 ombord. I øvrigt mente Regan ikke at “hændelsen” gav anledning til nærmere undersøgelser eller ændringer i proceduren.
  Syntes godt nok du har nogle besynderlige opfattelser af personer der har gjort verden til et bedre sted at leve.
  Man siger moral er godt, spørgsmålet må så være, er dobbeltmoral dobbelt så godt?

 7. Af Niels Larsen

  -

  Hr. Ellemann!

  1. Rusland har erobret en del af Ukraine og har til hensigt at beholde området. Accepter det – det er cold hard facts.
  2. Rusland har erobret Krim og har til hensigt at beholde området. Accepter det – det er cold hard facts.
  3. Rusland er et vigtigt kommende marked. Accepter det – det er cold hard facts.
  4. Trump er præsident i USA og kæmper legitimt for sit lands interesser. Accepter det – det er cold hard facts.
  5. EU er en politisk dværg, som ingen regner for noget særligt i den store sammenhæng. Accepter det – det er cold hard facts.

  Man er så godt nok lidt forbavset over, at drukkenbolten i Brüssel er begyndt at vise lidt realpolitisk forståelse.

  Og nej. Jeg er ikke en putlik. Jeg er bare mere realistisk, mere kynisk, mindre pladderhumanistisk og mindre konventionstro end så mange andre.

 8. Af Jens Johansen

  -

  Præsidenten er intet og kan intet udrette, uden vælgernes opbakning.
  Hans fortsatte embede næres af den opbakning som desværre findes alle steder.

  – De fortabte, som mener verden kan blive den samme som tidligere, gennem
  protektionisme og nationalisme.

  – De opportunistiske, som ser økonomisk gevinst gennem volatilitet mens globale
  økonomiske og politiske strukturer destrueres.

  – Oppositionen til den vestlige verden og de strukturer vi har bygget op gennem generationer, på baggrund af erfaringer fra krig og nød.

  Ansvarets er de som gør denne destruktion mulig, og de som glemte at de var ledere for hele nationen og medansvarlige for en spirende usikkerhed i befolkningerne.
  Ansvaret bærer opportunisterne, de fortabte og de som vil påberåbe sig blot at være medløbere.

 9. Af Hans Christian Andersen

  -

  Hvis Rusland i fremtiden skulle besætte Danmark vil halvdelen af danskerne blive sendt til Sibirien og erstattet af russere. Det skete bl.a. i Krim, Estland, Letland og Lithauen. Har selv rejst i de Baltiske lande og det er dokumenteret.
  Sådan har russerne altid udvidet deres imperium.
  Den eneste nation Danmark kan stole på, at det ikke kommer så vidt er USA og for tiden Donald D. Trump.

 10. Af Søren Jensen

  -

  Tak, det var en skarp analyse. Og så må man ignorerer faktaresistente og putin elskende personer Niels Larsen. Alle lande har den slags t*sser, der elsker kaos og stærke men der truer den vestlige civiliserede verdensorden. De er ligeså hykleriske som muslimer der flygter herop, og så prøver at ændre vesten til det kaos de netop flygtede fra.

 11. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Trumps vrælen om at verden udnytter USA er nonsens så stupidt at Morten Messerschmidt kunne være kommet med det.

  USA’s handelsunderskud med EU kunne ordnes på et kvarter! Det mener jeg bogstaveligt.

  USA kan bare begynde at sælge olie til en rimelig pris. Det er ikke ret meget, der skal til. Ruslands – ganske betydelige markedsandel er bare klar til at blive samlet op. USA køber jo alligevel olien billigt af Canada, Den skal så bare videresælges – med fortjeneste. Sidst jeg hørte til det var prisen på canadisk olie 1/10 af “markedsprisen”.

  SVUP sagde det i skovbunden – og så var pigen forlovet.

  Det er ganske karakteristisk, at naturgas, som er et marked USA vil ind på: Der har prisen ikke bevæget sig i to år. Det på trods af, at prisen på LNG i USA rent faktisk er negativ.
  Nu sætter hverken USA eller Rusland prisen ned frivilligt, hvorfor man i Europa – ganske som man plejer – må effektivisere. Det skal også nok blive gjort.

  Det er mig lidt svært at tro på, at den amerikanske olieindustri ikke skulle være interesseret i en honnet fortjeneste. Det er så ikke de mest begavede, de har i ledelsen; men det er jo så almindeligt. Nationaløkonomi går ud fra at folk er idioter – og den forudsætning er til de grader opfyldt til alle tider.

  Vi har jo allerede set på rustningsområdet, hvordan USA’s selvovervurderende og primitive verdensopfattelse er kommet dem til skade.
  Bortset fra F-35 er ordrerne de senere år gået til europæiske firmaet – i og udenfor EU.

  Man skal også passe på med at overvurdere problemerne. Politikere har det med at tage sig selv rigeligt højtidelige.

  De 30 kampbataljoner som Stoltenberg fabler om er jo småting: Vi taler om 30.000 mand. Det er et tal som Danmark ALENE KUNNE klare, hvis det skulle være. Man har i de sidste 10 år halveret antallet af banksvin fra 40 til 20.000 uden nogen har lagt mærke til det.
  30.000 er ca. det antal skolelærere, der skal fyres – hverken banksvin eller skolelærere har gjort andet end skade.

 12. Af Hans Christian Andersen

  -

  Hr. Uffe Ellemann du siger “Jeg bliver ved med at sige til mig selv: Der ER et andet USA! Der er det USA, der gav os Roosevelt, Truman, Reagan og alle de andre store skikkelser i amerikansk historie, som gjorde verden til et bedre sted at leve.”

  Ja, dit “andet” USA valgte ikke Donald J. Trump til præsident – de tabte valget, det må du respektere hvis du går ind for demokrati og det tror jeg du gør.
  Du maler “fanden” på væggen så vi skal blive bange for Donald. J. Trump. Det er der ingen grund til, synes jeg.

 13. Af Jens Jensen

  -

  Trupperioden er et billede på den kulturløse del af det amerikanske samfund, det uoplyste og overforbrugende USA. Et land, hvis industri er gået i stå, undtagen IT industrien. USA er ikke et land med lang kulturhistorie, men har sin styrke i de meget forskellige indvandreres medbragte kultur og flid. Gælden til Kina og Trumpfamiliens mulighed for at lave privat handel med Kina gør, at de lige pludselig skiftede kurs i forhold til Kina. Samtidigt kan Trump bruge Kina til at få lidt stråleglans i forbindelse med Nordkorea, hvis missionen lykkes. Trump bruger EU’s angst for krig og USA’s militærmagt som en kæp på de vestlige samarbejdspartnere og nu trues Vesten med handelsforhindringer. Den tyske bilindustri skærer ham i øjnene. Hvis EU svarer, hvorfor skulle EU sætte told på cowboybukser. Lad os sætte skatter og afgifter på Google, Twitter, Microsoft, Apple og de andre store IT selskaber, samt vin og spiritus. Det ville gøre ondt. Selvom USA lader seddelpressen gå, så skylder de gevaldigt til Kina og til Tyskland. Tiden i Rusland kan til dels minde om Stalins fasciststyre og USA mest om forbudstiden med Al Capone. I Rusland er de ved at fjerne minder om Stalin, i håb om at historien enten glemmes, eller ændres.

 14. Af J Frederiksen

  -

  Det som er meget trist, er at over halvdelen af menneskeheden ikke interesserer sig for at lære af dyrekøbte historiske erfaringer med manglende demokrati og ytringsfrihed. Derfor har demokratier det med at smuldre væk, fordi “almindelige” mennesker ikke bakker dem op i tide, eller forsømmer at følge grundigt med i hvad der foregår i samfundene, både på og under overfladen. Derfor endte demokratiet i Tyskland i trediverne i diktatur, krig og blodige katastrofer. Det samme kan ske igen, og meget tyder på at det VIL ske igen, fordi både politikere og vælgere ikke tager ved lære. Se Sverige. Eller se f.eks. mik kel and erson som udelukker enhver debat på forhånd. På det punkt er Elle mann jo en langt bedre demokrat. Hvor mik kel scorer nul point pga. sine sære og arrogante holdninger til ytringsfrihed, er Elle mann jo langt højere oppe på skalaen.

 15. Af Jens Jensen

  -

  Rettelse
  Trumpperioden

 16. Af Fritz Wolder

  -

  Efter Sveriges ja til Nordstrøm 2 må verden da bryde sammen.

 17. Af Hans Christian Andersen

  -

  Hr. Jens Jensen – du er ligesom Hillary Clinton, bare kald dem “deplorable” , en uforskammethed uden lige.
  Det tabte hun valget på, så dum kan man ikke være hvis man vil være præsident.

 18. Af Hans Christian Andersen

  -

  Jeg sidder her med “OM KRISEN ELLER KRIGET KOMMER” på 20 sider som netop er husstandsomdelt i hele Sverige. Udgivet af “Myndigheten för samhällsskyd och beredskap”. Rusland er ikke nævnt med eet ord.

  Og så godkender Riksdagen i Stockholm Nordström 2 gennem svensk farvand. Enten er de bange for Rusland eller de får penge af Rusland.

 19. Af Jens Jensen

  -

  H.C.Andersen
  Har du været i USA? Jeg ser skam ikke ned på mindre bemidlede, men de har ladet sig forføre af Trumps sludder. Manden gør kun det, der gavner de rige. Skattelettelserne, som Trump gav nationen, blev for de fattige 400 kr. danske i året. Sikke en gavmildhed. De rige fik mange penge i skattelettelser. Det ligner sådan set også Løkkes “skattelettelser”.

 20. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Donald Trump har ganske enkelt ret i, at det er afgørende nødvendigt for verdensfreden, at forhindre, at Iran udvikler atomvåben – men det er endu vigtigere, at forhindre at atomvåbenkapløb i mellemøsten, og det er tilsyneladende undervejs.

  Iran har flere gange erklæret, at atom-nationen, Israel, skal udslettes, og den shia-muslimske, “væbnede milits”, Hizbollah, som er Irans forlængede arm, har allerede angrebet Israel med missiler flere gange, og forsøger at opbygge hærstyrker i Syrien, meget tæt på´den israelske grænse.

  Problemet, som Trump forsøger at løse, er altså meget reelt – det er ikke Trump, der er “skør”.

  Men situationen bliver først for alvor farlig, hvis Saudi Arabien også får atomvåben, og det kan ske ret hurtigt, for S.A. kan få hjælp til, at opbygge et atomvåbenarsenal fra den sunni-muslimske nation, Pakistan, der allerede har atomvåben.

  Saudi Arabien er efter bekymrede eksperters mening allerede ved, at forberede opbyggelsen af et atomarsenal, hvilket danske medier og politikere har overset.

  Uddrag fra “Saudi Arabia’s controversial quest for nuclear power, explained” af Zeeshan Aleem, Vox 26. marts 2018:

  “…Saudi Arabia has little to worry about when it comes to generating energy.

  But the Gulf nation is now angling to make one of the biggest investments in nuclear energy the world has seen. Saudi Arabia plans to spend more than $80 billion to build 16 nuclear reactors over the next quarter century. ”

  “… nuclear proliferation experts and US lawmakers from both parties are deeply worried about the deal.

  They’re concerned that Riyadh could try to use the technology to start a nuclear weapons program and make one of most volatile regions in the world even more unstable.

  In fact, some skeptics think the whole energy argument coming out of Riyadh is merely a cover for its military ambitions.”

 21. Af Jens Jensen

  -

  H. C . Andersen
  Når jeg mener de kulturløse, tænker jeg på Trumpsegmentet. De er vel ikke de fattige. Rige kan sagtens være uoplyste. Jeg vil gerne frabede mig din forkerte fortolkning af min tekst.

 22. Af Jens. Jensen

  -

  H C A ndersen
  Jeg tænkte på Trumpsegmentet, da je skrev uoplyste. De rige kan sagtens være uoplyste. Du burde måske ikke fejlfortolke andre deltageres indput.

 23. Af Maria Due

  -

  Når det gælder Trump kan jeg kun anbefale at nøjes med så lidt engagement og læsning som muligt uden helt at stå af den politiske udvikling. Vær i stedet opmærksom på,, hvad der rent faktisk sker, for når det kommer til stykket, er dette fænomen af en enfant terrible jo trods alt ikke ene om at bestemme, og det er vores lidet ædruelige formand for EU-kommissionen jo heller ikke.

  Jeg ser, at Anders Fogh Rasmussen, som jeg – gud bedre det – selv var med til at stemme til magten – nu også blander sig med advarsler og forargelse, og det må mest have noget at gøre med den ulyksalige kendiseffekt, der hærger den vestlige verden, for hans egne meritter i samarbejde med de svage amerikanske præsidenter Bush og Obama var bestemt ikke noget at prale af, så ham gider jeg ikke mere lytte til. Det bekymrer mig derimod, at der dagligt dukker en trold op i mig selv og fortæller, at nu får Europa nogle tæsk, som vi længe har fortjent til de grader. Og hver gang kommer jeg til at tænke på, hvad de første udvandrere til Amerika fortalte hinanden om at vende ryggen til den gamle, prostituerede verden og begynde på en frisk. Men nissen følger altid med og har allerede en stor familie i EU’s indre gemakker. Alle siger, at Juncker drikker, men ingen spørger, hvorfor.

  Jens Jensen – 9. juni 2018 12:41
  “Trumperioden er et billede på den kulturløse del af det amerikanske samfund, det uoplyste og overforbrugende USA”

  Nej, ikke kulturløs men heller ikke overbebyrdet med uddannelse og finkultur og for en stor dels vedkommende for hårdtarbejdende og småt kørende til at kunne have et overforbrug. Taler du med dem, vil ud opdage, at de er alvorligt trætte af at betale for, at alle ringer til Washington efter hjælp, når der er noget galt et sted i verden. De har også svært ved at se meningen i at få deres børn hjem i ligposer fra et land, som de tidligere ikke vidste eksisterede. Jeg forstår dem godt, men desværre hænger Roosevelts type ikke på træerne og derfor fik de en enfant terrible og “America first”.

 24. Af r. vangkilde

  -

  EXIT NATO OG TRUMP, – EU har brug for sin egen forsvarsalliance, der skal genskabe
  tilliden og demokrati fællesskabet i Europa. USA er nødlidende økonomisk, og nu vil Trump malke sit elskede sociale fællesskab i Europa med nye sanktioner og straffe ELLER, hvorfor opstår Brexit, der søger mod ny handlefrihed og selvstændighed, hvor
  den globale konkurrence er den vækstmotor med lavest omkostninger til løn og
  produktion, Asien, Indien og Kina har taget den gule førertrøje på i selvforsørgelse 1/10.-, og minimal skat på arbejde.

 25. Af Maria Due

  -

  indlæg i filteret.

 26. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Der er kun et USA – der er kun en stor sump. Skole- og kirkeskydninger, de racistiske overgreb og valget af Trump beviser det. Kun en sump kunne gøre den mand til præsident. Hvis Europa vil en fredelig fremtid skal vi trække os ud.

  Europa bør samle sig om at samle Europa – hvad ellers. Amerikanerne arbejder som altid intensivt på at splitte Europa i manipulerbare småstater. Så længe det lykkes er USA supermagten.

  Den dag det mislykkes, bliver Europa en formidabel modstander af USA i kampen for fred og demokrati i verden. Der ingen anden vej væk fra United Swamp of America end sprængning af alle atlantiske lænker.

 27. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  “Enten er de bange for Rusland eller de får penge af Rusland.”

  Du lever i fortiden. Rusland er ikke en reel, militær trussel mere. Sovjetunionen brød netop sammen, fordi regimet ikke kunne finansiere våbenkapløbet.

  Rusland er et meget stort, og meget fattigt land, der ikke ville have råd til, at føre rigtig krig mod NATO i mere end en uges tid, før kassen var tom.

  Det er ironisk nok Putin, der har mest glæde af den nye kolde krig, for han har brug for en ydre trussel, for at få folkelig opbakning til at opretholde sit halvdiktatur…

  Måske er Rusland ikke den største trussel mod verdensfreden længere.

  De fleste af de terrorister, der angreb USA den 11/9 2001 kom fra Saudi Arabien, og ifølge Berlingskes Poul Høi, så havde terroristerne direkte forbindelse til det saudiarabiske ministerium for islamiske anliggender.

  Derfor lovede Trump sine vælgere før valget, at han ville tillade ofrene for terroattentaterne den 11/9 2001, at ligge sag an mod Saudi Arabien for medvirken til terror – men han overvejede rent faktisk også, om han ikke skulle sælge atomvåben-teknologi til Saudi Arabien…

  Såvidt jeg ved, så er der ingen shia-muslimske terrororganisationer, der har angrebet vestlige mål, udover Israel. Alene derfor er sunni-muslimsk atom-terror en langt større trussel for vesten – minus Israel – end shia-muslimsk atomterror er.

 28. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Der er kun et USA – der er kun en stor sump. Skole- og kirkeskydninger, racistiske overgreb og valget af Trump beviser det. Kun en samlet sump kunne gøre den mand til præsident. Hvis Europa vil en fredelig fremtid skal vi trække os ud.

  Europa bør samle sig om at samle Europa – hvad ellers. Amerikanerne arbejder som altid intensivt på at splitte Europa i manipulerbare småstater. Så længe det lykkes er USA supermagten.

  Den dag splittelsen mislykkes, bliver Europa en formidabel modstander af USA i kampen for fred og demokrati i verden. Der ingen anden vej væk fra the United Swamp of America end at bryde den atlantiske lænke.

 29. Af Flemming Lau

  -

  Den “Farligste” periode var under den kolde krig i midtfirserne jf Hillingsø’s Trusselsbilledet! Hold op hvor var Danmark infiltreret af 5 kolonne kommunister!
  Så kom Euforien efter Murens fald. Nu har vi en demografisk infiltration, barnevogne!
  Idag er vesten svækket, kulturelt, demokratisk, demografisk, millitært og økonomisk.
  USA bærer vesten på sine skuldre, alt imens at Europa søger at lave et barn på landet, økonomisk og millitært, med den ulige handel og manglende millitære investeringer.

  Kina’s enorme handelsoverskud med USA og resten af verden, bruges på massiv millitær opbygning i Asien. På strategiske investeringer i Afrika og dets mineraler. Og på en ny Silkevej til Rusland og Europa. De har også Grønland på kornet! Kina er nu for alvor vendt tilbage til det kommunistiske diktatur. Rusland og Tyrkiet er blot bølle stater som skal holdes militært i ave. Og det bliver de. Men forskellen på Rusland og Tyrkiet er at Tyrkiet har sendt 1.5 mio svært integrerbare illegale immigranter, til Europa. Det har Rusland ikke…!

  Det tjener hverken USA eller på lang sigt, Europa, at handlen er i ubalance. Det er bare det Trump og det andet USA søger at gøre klart!

 30. Af Erik Bang-Jensen Bang-Jensen

  -

  Donald Trump får mange knubbede ord på vejen. Men uanset om vi hader eller elsker ham, er han i dag USA´s præsident. Det skal vi forholde os til. Hvis det f.eks. skulle komme til væbnet konflikt, vil DT trække “America” First kortet og i øvrigt, ligesom i verdenskrig 1 og 2, først lade USA indtræde i konflikten, hvis der er risiko for USA´s interesser. EU har forpasset sin chance: Da der virkelig viste sig en udfordring – en fælles løsning af flygtningekrisen – trak hvert land sit “mit land først” kortet, Og EU har endnu ikke forstået, at kun ved en fælles entydig udenrigspolitik, kan Europa blive en forhandlingspartner, der kan blive respekteret i omverdenen. Og en sådan fælles udenrigspolitik har lange udsigter.

 31. Af Uffe Ellemann

  -

  Nu blev Trump jo valgt, selv om et flertal af vælgerne stemte imod ham. Men sådan er det amerikanske valgsystem. Naturligvis respekterer jeg det amerikanske demokrati, og dermed valget af Trump. Nu venter jeg så på midtvejsvalget til efteråret, som forhåbentlig kan stive Kongressen af, så mit “andet USA” kommer stærkere til orde.

 32. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  “Det tjener hverken USA eller på lang sigt, Europa, at handlen er i ubalance. ”

  Det er ikke Europas skyld, at de fattigste amerikanere er havnet i nød og elendighed, og at unge amerikanere må se frem til, gennemsnitligt set, at blive fattigere, end forældre-genrationen var, for første gang i USA’s historie, mens resten af amerikanere er blevet rigere.

  Nøden og fattigdommen blandty de fattigste amerikanere er et direkte resultat af indenrigspolitiske beslutninger i USA, truffet af amerikanske politikere, som mange af de fattigste amerikanere selv har stemt på – herunder Trump.

  Grådige amerikanske kapitalister opkøbte de virksomheder, hvor de fattigste amerikanere tidligere arbejdede, tømte dem for værdier, og lukkede dem – under mottoet “Greed is good”: Ud med de gamle og svage, og ind med de unge og friske.

  De svage medarbejdere skulle fyres, og ineffektive firmaer skulle lukkes, for at øge virksomhedernes samlede effektivittet, men de virksomheder, der lukkede, blev ikke erstattet af nye virksomheder, der kunne ansætte de fyrede medarbejdere, for det var billigere at flytte den form for produktion til kommunist-Kina…

 33. Af Flemming Lau

  -

  Jakob Smidt-Rasmussen.
  Du glemmer Hitzbollahs SMB 23 okt 1983 Beirut mod FN. 17 marts ’92 AMIA’s terror I Argentina. 18 Juli 1994 samme. Og Bulgarien for nylig!

 34. Af Hans Christian Andersen

  -

  Hr. Uffe Ellemann, De kommer nok til at vente forgæves på Deres “andet USA”.

  Donald J. Trump’s popularitet er vedblivende stigende og når han begynder sine “rallies” i de 8 stater for at støtte sine kandidater vil han få succes som i 2016.

 35. Af B. Mortensen

  -

  Hr. Rasmussen
  “Rusland er et meget stort, og meget fattigt land, der ikke ville have råd til, at føre rigtig krig mod NATO i mere end en uges tid, før kassen var tom.
  Det er ironisk nok Putin, der har mest glæde af den nye kolde krig, for han har brug for en ydre trussel, for at få folkelig opbakning til at opretholde sit halvdiktatur…”

  Ja det første fik vi bekræftet under operation able Archer i 1983
  https://da.wikipedia.org/wiki/Able_Archer_83

  Om Putin kan jeg kun være enig. Han lever af den ydre trussel som får folk til at se den anden vej frem for, at smide ham på porten og vælge en leder som vil det bedste for Rusland. Der er magt i frygten og en masse kontanter til visse dele af industrien og den gavner ikke Rusland, overhovedet.

 36. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Per Hirslund:

  For igen at citere Churchill (som citeret af Ronald Reagan), der sagde om en politisk modstander: “Han er den eneste elefant, jeg kender, der medbringer sin egen glasbutik.”

  Uffe Ellermann:
  Midtvejsvalget er en mulighed; men nu er demokratier sådan indrettet, at valgene kommer; men udfaldet er usikkert. Diktaturer har et sikkert udfald af valget; men om de bliver afholdt er usikkert.

  Det vi ser er, at EU’s kontrasanktioner specielt rettes mod de stater, der har støttet Trump.

  Det er den ene mulighed; men vi skal også være opmærksom på, at Trumps personlige hovedkreditor er Deutsche Bank.
  Deutsche Bank har formentlig sikret sig garantier fra indlånerne (dvs. Putin), så i tilfælde af at debitor (Trump) ikke kan indfri lånet, så gøres regres for tab til indlåneren. Dvs. det bliver Putin personligt, der kommer til at dække tabet ved at Trumps forretninger går konkurs.

  Trump bliver det ikke, fordi han har været i samme situation før! Derfor ejer Trump kun driftsselskabet. Her er problemet så, at hvem ønsker at bo på et Trump hotel?
  Trump er jo ikke nogen dygtig forretningsmand: Han er konkursrytter.

 37. Af Flemming Lau

  -

  Jakob Smidt-Rasmussen.
  Ja men det var elitens Amerika, det første Amerika der med Clintons udtalelser “Nu er det alle mod alle” efter den kolde krig, der åbnede op for det. Globalismen skulle sikre billig arbejdskraft og Multikulturalismen skulle sikre mangfoldighedens. Obama har udtalt ovenpå Trumf’s sejr: “Gik (vi) for vidt….?” Ja mon ikke! Man havde alt for travlt med at udviske div grænser, kultur og identitet. Libaks essay “Forstå Populismen” giver et godt indblik på udviklingen til idag. Per Stigs “De 4 bjerge” har også fokus på nationernes svækkede middelklassestand. Det gælder for magthaverne, at have tungen lige i munden. Sovjets ufrhed blev en fiasko i ’89 og USA’s totale frihed og grådighed blev en fiasko i ’08!

 38. Af svend jensen

  -

  “Nu bliver det rigtig farligt”

  Det bliver først rigtig farligt hvis Clinton klanen kommer til fadet/Merkel ikke kommer for en rigsret/NATO ikke vil slutte fred med Rusland/Iran får lavet sin bombe/Erdogan bliver en kold tyrker.

 39. Af Flemming Lau

  -

  Jakob Smidt-Rasmussen.
  Hvis du mener at ca 250 amerikanske Marinere og fremmedlegionærere ikke er “vestlige mål” har du da ret. Og hvis jøder ikke er vestlige mål…? 17/3 92 med 29 dræbte og 243 sårede, ikke alle var jøder. 18/3 ’92 Panamaniansk fly med 21 dræbte og 18/7 ’94 med 85 dræbte og hundredvis sårede, der ikke alle var jøder. Så har ret.

  Og du har ret i at vesten beholder Assad og Shiaerne i Syrien for at blokkere for de aggressive sunnier. Indtil videre…!

 40. Af Niels O

  -

  Helt enig, Ellemann.

  Vi lever i disse år med en række lande, der flirter med den primitive nationalisme, som man ellers burde vide bedre om via verdenshistorien.
  Ikke mindst i USA.

  howlonguntiltrumpleaves.com/
  trumpgolfcount.com/

 41. Af Steen Piper

  -

  Uffe Ellemann var så venlig at deltage i Marie Krarup og Forlaget Hovedlands konference på Vartov i anledning af Karups bog Ny kold krig. På konferencen var der ikke den store lydhørhed overfor Ellemann Jensens ubesindige koldkrigssynspunkter, som dog til lejligheden fremstod mere spiselige end i dag.. Tværtimod blev de i det store og hele imødegået af konferencens øvrige deltagere selvfølgelig minus Hjort Frederiksen. Blandt deltagerne på konferencen var økonomiprofessor Gaponenko fra Riga, der er det russiske mindretals repræsentant i Letland. Gaponenko blev et par og tyvende april fængslet for at repræsentere det russiske mindretals kultur, samme fremgangsmåde iøvrigt som de ukrainske kupmagere har anvendt i Ukraine, og som udløste borgerkrigen og den påfølgende løsrivelse af Krim. Ellemann Jensen ved naturligvis godt, hvordan tingene hænger sammen, vi andre (nogle af os) ved til gengæld også, at Ellemann Jensen synes at varetage interesser, som i dag truer Europas frihed og fremtid.

 42. Af Niels Larsen

  -

  Maria Due: “Taler du med dem, vil ud opdage, at de er alvorligt trætte af at betale for, at alle ringer til Washington efter hjælp, når der er noget galt et sted i verden. De har også svært ved at se meningen i at få deres børn hjem i ligposer fra et land, som de tidligere ikke vidste eksisterede.”

  Præcis – og hvem kan sige ondt om det? Slet ikke europæerne, som i 70 år har lukreret på amerikansk offervilje. Intet under, at amerikanerne er trætte af den proces.

  Og at USA vil have mere balance i handelstallene, kan bestemt heller ikke undre, selvom det naturligvis vil gøre ondt på europæerne. Men så kunne europæerne måske lade være med at spilde penge på ulandsbistand og migranter/flygtninge i stedet? :-/ Det ville være en velsignelse!

  Og som Jakob Schmidt-Rasmussen er inde på, kommer truslen ikke fra Rusland, men fra Mellemøsten og Afrika. I form af had, i form af terror og i form af masseinvasion af ubrugelige og ugidelige mennesker.

  Humanismen er vor tids svøbe over Europa.

  UFFE ELLEMANN – 9. JUNI 2018 14:18

  De nyligt afholdte valg i det røde California støtter ikke dit ønske. Ligeledes er Trump stadig populær hos 87% af republikanerne i henhold til en nylig undersøgelse. Den 2. mest populære præsident i det segment siden WW II. Vågn op til virkeligheden – havde Hillary vundet, ville det have været en katastrofe! Det er Trump trods alt ikke endnu. Reagan blev også miskendt, men endte som en stor præsident, som fik russerne til at bide i græsset.

  Og dér sluttede Den kolde Krig. Kunne det mon sive ind hos Ellemann og konsorter?

 43. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Der er så en anden begivenhed, som er blevet nævnt; men overset:

  Danmark, Holland og Belgien danner en specialstyrke-kommando.
  Det vil betyde, at man til næste år har en kampgruppe af bataljonsstørrelse – på lidt længere sigt en kampgruppe af brigadestørrelse. Alt sammen på helikopter.

  Specielt de hollandske Chinooks er bemærkelsesværdige, fordi de betyder, at man kan have artilleri med.
  Konsekvensen er, at Rusland ikke kan oplægge materiel ved grænsen, som de gør ved Ukraine. Når kommunistsvinene er næsvise et andet sted, så vader man bare lige ind og bortsprænger materiel og ammunition til et par brigader.
  Der bliver ikke slået ret mange russere ihjel, fordi dem skal man bruge til at lave massakrer i de russiske byer; men man tilføjer russerne materielle tab, som de aldrig kan erstatte.
  Når man er færdig med det, så flyver man væk igen.

 44. Af Flemming Lau

  -

  Der er intet ubesindigt i at være en koldkriger, og slet ikke nu hvor Rusland ter sig som det gør. Man skal ikke sende lejemordere ind over andres suveræne grænser, for at myrde folk som nu engang er udvekslet, uden at det får konsekvenser. Marie Krarup er efter min mening gået alt for langt!

  Tyskland har også været nødt til at sætte grænser for Erdogans valgkamp i Tyskland.

  Og i Danmark skal vi heller ikke bryde grundloven, for et par Pandaers skyld.

 45. Af Maria Due

  -

  STEEN PIPER – 9. JUNI 2018 16:24

  “vi andre (nogle af os) ved til gengæld også, at Ellemann Jensen synes at varetage interesser, som i dag truer Europas frihed og fremtid.”

  Nuvel .Nogen ved, at en anden synes. Er det for meget at opfordre til klar tale, ellers bliver det så underligt sladderagtigt?

  Jeg har netop set sidste tv-afsnit af dokumentaren om Marie Krarups og Anna Libaks fælles rejse i Rusland og sidder med samme fornemmelse som Anna Libak endte med at have. Åndenød over at overvære, hvordan hun partout skulle gøres til prygelknabe, konstant blev verfet til side, talt ned til og ikke accepteret som den ene halvdel af en samtale. Hun, der er en så interessant, vidende og velargumenterende person. Det var direkte ubehageligt at overvære.

 46. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Endnu en ting, som INGEN har lagt mærke til er Qatar.

  Qatar har enorme mængder af Typhoon og Rafale i ordre,

  Qatar, Kuweit og Forenede Arabiske Emirater er blevet afpresset af USA til (tilsammen) at købe 20 Globemaster III. De Globemaster har Qatar ikke den fjerneste brug for – som i: Overhovedet ikke!

  Nu forsøgte Trumps svigersøn så at afpresse Qatar endnu en gang for at få finansieret sit mareridt i fast ejendom: 666 5th Avenue.
  Det har man så gjort – hvis jeg ikke tager fejl: Nemlig at man laver et mageskifte med Tyskland/Frankrig og får jagerfly i bytte for de Globemaster.
  Derefter vil Qatar naturligvis hjemkalde lånet til Jared Kushner – og han kan ikke refinansiere ruinen i New York – hvorfor han er ruineret – sådan for alvor.

  I korthed betyder det, at Frankrig og Tyskland hver får en eskadrille Globemaster (á 6 fly) Canada får “fyldt op” i deres eskadrille. Problemet er, at så er der en eskadrille til overs, som Danmark passende kunne stå for.
  Storbritannien kan så samle resten op, så de får to hele eskadriller.

  Fidusen ved en eskadrille Globemaster er, at det giver luftmobilitet til en kampgruppe på “Øgler” af bataljonsstørrelse – og den kan lande på selv mindre provinslufthavne. Dvs. det belaster ikke den øvrige infrastruktur. Den kampgruppe skal så holdes forsynet; men den klarer vi på en anden måde.

 47. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt apropos – “Skal vi lige genopfriske historien: G7 er gruppen af verdens store industrilande – USA, Canada, Japan, Tyskland, UK, Frankrig og Italien” – JA men kære Uffe du mangler lige at fortælle, at det går tilbage til 1975. Verden ser unægtelig meget anderledes ud her anno 2018.

  Idag står 2 lande (USA og Kina) for mere end halvdelen af hele verdens økonomiske vækst – regnet over perioden 2017-2020. Den økonomiske vækst beregnet af Verdensbanken – Kina 35.2%, USA 17.9%, Indien 8.6%, hele EU 7.9%, Indonesien 2.5%, Sydkorea 2.0%, Australien 1.8%, Canada 1.7%, Storbritannien 1.6%, Japan 1.5%, Brasilien 1.2%, Mexico 1.2%, Rusland 1.0%, Iran 1.0%. Alle øvrige verdens lande er under 1.0%.

  Med ovennævnte tal som reference – hvor repræsentativ er G7 – USA, Canada, Japan, Tyskland, UK, Frankrig og Italien – egentlig i dag (undtaget USA)? Hvorfor er lande som Kina og Indien ikke medlem af G7 ?

 48. Af J Frederiksen

  -

  Vi lever både i farlige og meget besynderlige tider. Hvor det ser ud som om en kæmpestor åndelig formørkelse er ved at sænke sig ned over Europa og Skandinavien. Det er som om selv de mest sindssyge og umenneskelige former for politik stadig har masser af tilhængere. Som når røde og radikale partier i Sverige er i gang med et folkemord som førende ministre betegner som “humanismens triumf”, som en herlig form for “berigelse”, som en pragtfuld kultur-udveksling. Som naturligvis kun racister og fascister kan være modstandere af. Men det røde flertal er så stort at det i 30 år fået sin vilje, så at modstanden mod “berigelsen” indtil nu har været uden praktisk betydning. Det er vel ret fantastisk, at en politik som er fuldstændig gak-gak og en stor kniv i ryggen på svenskerne, har kunnet fortsætte årti efter årti, uden nævneværdige protester. Og det er jo også ufatteligt, at en totalitær ideologi som har været en total fiasko i samtlige lande hvor den fik magten, stadig tiltrækker og fascinerer mange. Læs kommunismens sorte bog om de utallige forbrydelser og blodbade i humanismens navn.

 49. Af poul Gottleib Jacobsen

  -

  UEJ, ja igen kan De kun gaa efter manden, som I alle i Europa jo hader, ligesom de national socialister Demokraterne herovre, ogsaa goer. Ja Trump er IKKE en venlig person, IKKE en person man kan lide personlig, og dog i politik, skal man ikke altid gaa efter personen, men hvad der sker med den lovgivning som de skriver under paa.
  Oekonomisk gaar det meget bedre i USA idag, efter 16 1/2 maaned med klovnen Trump, end det gik under de foregaaende 96 maaneder med Hussein Obama, (tmips), hvor han proevede at socialisere saa meget han kunne, og oedelage det selv dengang, foer (timps) daarlige sygevaesen, med hoejere forsikrings premier, end foer set.
  Hvis kun I i EU ville leve op til jeres forpligtelser i NATO, og betale de 2% af BNP til jeres/vores faelles forsvar, uden at regne milioeskibe med i regnskabeet. PLS. Saa var der noget at komme efter i diskusionen med USA. Indtil da, maa EU/NATO landene heller traekke pipen ind.
  Nu har Trump, en trist herre, saa foreslaaet at alle lande stopper alle toldsatser, restriktioner og goer graenserne aabene for rigtig FRI HANDEL. Se lige paa jeres egne restriktioner, skatte maessigt og toldmaessigt, foer I igen klager over USA.
  Oekonomien gaar rigtig godt herovre, og vi laver rigtig gode penge i aktie market. SMIL og vaer glad for det gaar godt nogen steder.

 50. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt apropos denne Uffe Ellemann kommentar – “Nu blev Trump jo valgt, selv om et flertal af vælgerne stemte imod ham. Men sådan er det amerikanske valgsystem.”

  Hvorfor ikke også nævne det britiske valgsystem (der er langt mere grotesk) – vinderen i en valgkreds “the winner takes it all”, resten er spildte stemmer. F.eks valget i 2015 hvor De Konservative fik 36,8 pct. af samtlige stemmer, men fik hele 50,9 pct. af mandaterne i parlamentet og dermed flertal.

  Det kan man da kalde “demokratisk folkerepræsentation” – så det vil noget !

Kommentarer er lukket.