Nu bliver det rigtig farligt

Af Uffe Ellemann 129

Spændingerne mellem USA og dets nærmeste allierede er nu blevet så store, at der er grund til alvorlig bekymring. Det demonstreres til fulde ved denne weekends G7-topmøde i Canada, hvor præsident Trump demonstrativt kom sent og tager afsted, før mødet er slut…

I sidste uge var jeg i Estland til det årlige sikkerhedspolitiske møde – Lennart Meri Memorial Conference – i Tallinn. Gennem årene har det været et forum, hvor den vestlige alliance var omdrejningspunktet for at drøfte og styrke stabiliteten i Østersøregionen. Vores nærområde. Og gennem årene har USA været repræsenteret på højt niveau, med stærke amerikanske bidrag til diskussionen om, hvordan vi bedst kan få Rusland til at opføre sig i overensstemmelse med de spilleregler, øst og vest i fællesskab vedtog ved den kolde krigs afslutning.

I år var det bemærkelsesværdigt, så skarp tonen er blevet mellem amerikanere og europæere. Især konfrontationerne mellem tyske og amerikanske synspunkter slog gnister – som f.eks. når amerikanske debatindlæg hævdede, at europæerne (læs: Tyskland) havde haft masser af tid til at få en bedre aftale med Iran, før Trump ensidigt skrottede atom-aftalen.

Det var tydeligvis vanskeligt for de amerikanske deltagere at forsvare Trumps udenrigspolitik. Men man følger vel Stephen Decaturs hæderkronede princip: “Right or Wrong, My Country!” Også selv om flere af dem havde skrevet under på erklæringer hjemme om, at Trump er uegnet til at være præsident.

Omvendt måtte et par særligt skarpe europæiske debattører (fra Tyskland ig Frankrig) nikke, da de blev spurgt, om deres skarpe udfald mod amerikansk udenrigspolitik mon kan være farvet af, at de finder personen Trump så frastødende…

Men det var ikke kun Trump, som skabte røre:

Det havde vakt opsigt på mødet, at EU-kommissionens formand Jean-Claude Juncker i torsdags var ude med en udtalelse om, at nu må vi holde op med al den “Russia Bashing” – for Rusland er så stort et land, at det ikke kan betale sig at blive ved med at blokere for fuldt samarbejde. Flere – også jeg – reagerede harmfuldt ved at sige, at “Russia-bashing”, hvis man vil kalde sanktionerne det, skal fortsætte indtil Rusland opfører sig ordentligt over for sine naboer, og først og fremmest stopper sin krigsførelse og ulovlige besættelser i Ukraine. Og hvis man beynder at lette presset på Rusland, før der er leveret – f.eks. Ved at opfylde Minsk-aftalerne – vil Putin blot endnu engang få bekræftet, at han kan gøre som han vil, for på et eller andet tidspunkt vil vi andre blive trætte af at råbe efter ham, og han vil ende med at få sin vilje.

Hvad gik der af Juncker? Vi ved, at det ikke altid er ædruelige udtalelser, han får sendt ud i æteren – men som formand for EU-kommissionen er han Traktatens fornemste vogter. Og dermed er han vogter af de værdier, EU bygger på: Retsstaten, friheds- og menneskerettigheder! Det skal han ikke slå af på i håbet om at få en fedtet gevinst ud af Putin.

Men ak – få dage efter hører vi så Trump udtale, på vej til G7-topmøde i Canada, at han gerne vil have Rusland med igen, så G7 kan blive til G8.

Skal vi lige genopfriske historien: G7 er gruppen af verdens store industrilande – USA, Canada, Japan, Tyskland, UK, Frankrig og Italien – plus EU, der deltager med to personer: Ministerrådsformand Tusk og (suk) Kommissionsformand Juncker. På et tidspunkt i begyndelsen af dette århundrede blev Rusland – med en økonomi på størrelse med Hollands – lukket ind i kredsen, selv om det i økonomisk sammenhæng var en spurv i tranedans. Det var for at være venlige mod Putin, for da troede vi endnu på, at han ville leve op til de fælles spilleregler for international opførsel. Efter annekteringen af Krim blev Rusland smidt ud. Og nu vil Trump så lukke Putin ind igen, uden at der er leveret noget som helst i spørgsmålet om Ukraine-krigen. (´Tis for ´Tat? Vi venter utålmodigt på resultatet Mueller´s undersøgelser).

Det store stridsemne i Canada bliver Trumps ensidige angreb på det frie internationale handelssystem, hvor han smider straftold i hovedet på sine nærmeste allierede, især Canada og Tyskland. Og efter at have lukket en masse dårlig luft ud på mødet med USA´s venner og allierede, damper han til topmøde med Kim Jong-un – hvor vi alle vil være nervøse for, hvad han i sin indbildskhed kan finde på at lave af aftaler, som får ham til at ligne den store aftalemager.

Det virkeligt bekymrende – og farlige – er, at det internationale sikkerhedssystem, som først og fremmest er skabt af amerikanerne efter anden verdenskrig, er ved at gå op i limningen – på grund af en amerikansk præsident, der ikke blot er isolationalist men også har det som sit erklærede mål at bryde internationale systemer ned, fordi han mener, de ikke i tilstrækkelig grad er i USA´s inteesse.

Jeg bliver ved med at sige til mig selv: Der ER et andet USA! Der er det USA, der gav os Roosevelt, Truman, Reagan og alle de andre store skikkelser i amerikansk historie, som gjorde verden til et bedre sted at leve. En skønne dag er Trump historie. Indtil da gælder det om at holde fast i, hvad der er skabt gennem mere end et halvt århundredes møjsommelig indsats.

129 kommentarer RSS

 1. Af Fru Lisbeth Sørensen

  -

  “Idag står 2 lande (USA og Kina) for mere end halvdelen af hele verdens økonomiske vækst – regnet over perioden 2017-2020. ” ?

  For det første siger BNP vækst lidt om et lands økonomi. DK har fx massive overskud her, og lige fundet 22 milliarder mere, som børsen ønsker skal gå til de rigggeste i skattelettelser. Samme mener regeringen. ?

  For det andet er en analyse af kina og USA vækst lavet dagen før i 2017 at den kinesiske økonomi gik i stå, useriøstpludder. Og kan slet ikke bruges som set til 2020.
  Sidste især pga af Trumps katastrofale behandling af den gode økonomi Obama efterlod ham.

  Altid en demokrat der må redde økonomien efter de borrrrrgerlige i US og DK har ødelagt den.

 2. Af Bjørn Sørensen

  -

  @ Jan Petersen

  “Det kan man da kalde “demokratisk folkerepræsentation” – så det vil noget !”

  USA er en forbundsstat, så hver stat vælger 2 senatorer, nogle stater har kun ca. 1/2 mill. indbyggere og andre har over 30 mill. Til representanternes hus af spejler det mere befolkingens størrelse. Men da amerikanerne er meget mobile kan der hurtigt ske store forskydninger.
  Så at lave om på fordelingen er en politisk proces som tager tid.

  Det kender vi også her. Politikerene har i 40 år diskuteret skattelettelser, uden der ar kommet lettelser, kun omfordelinger, samtidigt med at skatterne har været konstant stigende.
  Så hvad formår vores politikere andet end snik snak.

 3. Af Jan Petersen

  -

  “Det kan man da kalde “demokratisk folkerepræsentation” – så det vil noget !”

  Læs i øvrigt hvad jeg skriver. Nævnte kommentar var rettet mod det britiske valgsystem som pendant til at kalde det amerikanske – for udemokratisk!

 4. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt lidt vanlig Trump bashing fra DR.dk – en overskrift: “Trump smutter før tid: Han vil hellere Nordkoreas diktator end vestlige venner”!

  Om Trump hellere vil Nordkoreas diktator, er vel ret tvivlsomt. Men de der “vestlige venner” (papirtigre) er vel ret ligegyldige spillere for USA anno 2018 (med ref til økonomiske vækstrater jeg henviser til ovenfor). Det er ikke just i Vesten, der skabes økonomisk vækst anno 2018 og fremover. Det er i Asien – Kina 35.2%, Indien 8.6%, Indonesien 2.5%, Sydkorea 2.0% – frem mod 2020. INGEN Vestlige økonomier kommer bare i nærheden af de vækstrater! Hele EU samlet (incl Tyskland, Frankrig og Italien) kan præstere sølle 7.9%.

  Vel ikke så forfærdelig meget tvivl om, hvor dagens og fremtidens økonomiske vækstlokomotiver (og magt) befinder sig? Ikke just i Vesten !

 5. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  “Der ER et andet USA! ”

  Ja, mon ikke.

  Der findes også dét USA, der brugte Osma Bin Laden som mellemled til et samarbejde med Pakistans daværende, islamistiske diktator, Zia Ula.Haq, om, at smide Rusland ud af Afghanistan.

  Dét USA, som også sørgede for, at Osama Bin Ladens familiemedlemmer fik lov til at forlade USA den 12/9 2001, uden at de blev afhørt, om deres eventuelle viden, om Osama Bin ladens medvirken til terror mod USA.

  Det havde muligvis noget at gøre med, at én af Osama Bin ladens brødre havde investeret i George W. Bushs oliefirma, Arbusto Oil.

  Det var en del af USA’s strategi, at styrke islamisterne, så de kunne hjælpe med, at underminere Sovjetimperiet; men dén strategi hævnede sig som bekendt, for islamisterne rettede i deres overmod skytset mod det i deres øjne vantro USA, da sovjetimperiet var nedkæmpet.

  Der findes en lydoptagelse, hvor nøglespilleren, Zbigniew Brzezinski, siger til nogle “afghanske frihedskæmpere”, dvs. talebanere, at Afghanistan er deres land, men det hævnede sig, for talebanerne gav angiveligt Osama Bin Laden lov til at opbygge sin terrororganisation i Afghanistan, da de havde smidt russerne ud af landet.

 6. Af j.. haN.

  -

  For undertegnede virker debatten ret afsporet.
  De fleste kan blive enige om, at Trump er en psykopat, slyngel. kvindemisbruger, krigsforbryder og løgnhals.
  Og det er han uden tvivl.
  Og det er hele den flok forbrydere som har været præsidenter i USA.
  Bortset fra nogle få undtagelser.
  Roosevelt er vel en af dem.
  Hvordan Ellemann kan få sig selv til at sammenligne Roosevelt med de to forbrydere og slyngler Truman og Reagan. Det fortæller ikke så lidt om Ellemann.
  Under Anden Verdenskrig underlagde Danmark sig underdanigt nazityskland, højrefløjen naturligvis.
  Ikke så snart havde højrefløjen sundet sig over nazisternes nederlag, før de underlagde sig nazisternes efterfølgere. USA.
  Trump gør Europa en stor tjeneste
  Mange indser nu, at en underkastelse af USA er det totale vanvid.

 7. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Rettelse:

  “Der findes også dét USA, der brugte Osma Bin Laden som mellemled til et samarbejde med Pakistans daværende, islamistiske diktator, Zia Ul-Haq, om, at smide Rusland ud af Afghanistan.”

  Pakistan støttede i øvrigt Taleban, fordi Pakistan anså talebanerne for at være potentielle alliede i an religiøst begrundet atomkrig mellem atommagterne, Pakistan og Indien.

  Når Saudi Arabien om få år har anskaffet sig atomvåben, så vil vi drømme os tilbage til de fredelige år, da den eneste, yderst teoretiske atomtrussel kom fra atomdværgen i Nordkorea, samt fra Trumps nære ven, Putin…

 8. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Hvorfor er det nu, at de iranske islamister er vrede på USA?

  Det er de, fordi det var USA og Storbritannien, der væltede Irans demokratisk valgte, og demokratisk orienterede præsident, og indførte et royalt diktatur.

  USA og Storbritannien satte en stopper for dette, ret velfungerende, muslimske demokrati, fordi den iranske regering ville nationalisere den iranske olie, og bruge indtægterne på iranerne.

  USA forberedte kuppet mod Irans demokratiske regering, ved bla. bevidst at vende de iranske islamister mod den demokratisk valgte regering, så de ikke forhindrede det CIA-støttede, antidemokratiske kup.

  Men USA’s strategi med, at støtte de iranske islamister mod Irans demokratisk valgte regering gav som bekendt bagslag mange år senere, da de også smed amerikanerne ud af Iran, og udnævnte amerikanerne til Den Store Satan.

 9. Af Jan Petersen

  -

  Bortset fra det, så er Verden anno 2018 styret af navnlig tre økonomiske lokomotiver – nemlig Kina, USA og Indien – total vækstrate 61.7% (2017-2020 iflg Verdensbanken). Hele EU (incl Tyskland, Frankrig, Italien) kan til sammenligning præstere sølle 7.9%. Det er i øvrigt beviselige – FAKTA !

 10. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Et andet stiltræk, som man skal forstå med Trump: Han ønsker at føre tosidede forhandlinger og alle andre tilstædeværende er hans undersåtter. Reportagerne fra hans regeringsmøder er tåkrummende plagiater fra et barnagtigt reality show,

  Uheldigvis for Trump så virker den forhandlingsform, hvor der er tale om diktatorer som Putin og Xi.

  Det er den måde han kører sin regering på: Er der en minister, han ikke kan lide, så er vedkommende fyret.

  Se det er ikke den måde som hverken Nato eller EU kører på:
  1) De færreste regeringschefer i Europa har et fast flertal bag sig. En minister kan ikke bare fyres – der er koalitionspartnere, der skal være indforståede.
  2) Selvom man taler et utal af forskellige sprog i Europa, så taler man faktisk mere sammen og skaber lokumsaftaler mellem hinanden.
  En socialdemokrat og en konservativ statsminister fra hvert sit land kan snildt snakke bedre sammen end f.eks. to socialdemokratiske. Snakke sammen – forstået som, at man kan finde en løsning og en fælles holdning.
  3) Det hører til sjældenhederne, at en minister eller regeringschef ikke taler tre sprog i Europa.
  4) Hverken Trump eller Putin er særlig godt begavede. Putin er specielt ikke så godt begavet, som han tror: Putin har langt ringere overblik end f.eks. en norsk statsminister,
  Vi kan nævne de øjeblikkelige europæiske statledere i flæng: Merkel, Macrón, May – og vores egen Løkke. Ikke fordi det siger så meget; men de har klart flere hjernevindinger end Trump.
  Det kan godt være, at Stormy Daniels er en smagløs lille luder – meget muligt – men det betyder IKKE, at hun er dum.

 11. Af Per Torbensen

  -

  I grundsubstansen har den globale verden,ikke ændret sig.

  https://www.pinterest.dk/pin/246853623295359087/?lp=true

 12. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Endelig er der en faktor, som man ikke skal overse: Nemlig at generalsekretærer og kommissærer ikke nødvendigvis er idioter.
  Det er nok ikke tilfældigt, at Jens Stoltenberg og Frederica Mogherini taler så godt sammen: De er begge rimelig kvikke og så har de charme – og de er ikke bange for at blive personligt til grin.
  De tager nok opgaven meget seriøst; men ikke sig selv.

  De er det stik modsatte af Trump og Putin: De to tager sig selv MEGET højtideligt; men opgaven er de inderligt ligeglade med.

 13. Af Jan Petersen

  -

  Men OK, den ene form for fake forstår vel den anden form for fake. Selv i en “gøgerede” er der vel en eller anden form for “logik”. Jesus Christ . . . . !

 14. Af Jorn D.

  -

  Hvorfor er det rigtigt farligt, når en politiker gennemfører det han blev valgt på ?

  ironi.mus

 15. Af J Frederiksen

  -

  At velfærdsstaten nedbrydes i hastigt tempo, véd enhver. Men er også retsstaten under afskaffelse? Forsvinder den vil det jo åbne for en ladeport af uhyggelige og vanvittige tilstande. Som da “Sundhedsstyrelsen” ti år i træk ignorerede klager, advarsler, nødråb og fortvivlede breve ang. to bevisligt komplet uduelige/mentalt syge psykiatere. Det kostede adskellige patienter store lidelser og invaliditet pga. fejlmedicinering. Eller de døde. Nu har vi så fået “Styrelsen for patientsikkerhed” (på samme adresse!!), men den samme slendrian ser ud til at fortsætte. Alvorlige klager der blev indsendt for over et år siden, ligger stadig i syltekrukker. Man er end ikke begyndt at behandle klagerne efter over 12 måneders forløb, selvom klagerne handler om liv eller død. Er det ligegyldigt om patienter og pårørende behandles ordentligt?? Flere har søgt at råbe “Patientsikkerhed” op, men det er vist ikke muligt.

 16. Af Jorn D.

  -

  Hvad er bedst for børn, at få alt forærende eller lære, at tage ansvar selv
  ja
  det er nemt at svare på når det drejer sig om børn skal over forkæles eller ej
  men
  når det drejer sig om højtbetalte politikere og embedsmænd
  ja
  så opfører de sig som over forkælede børn
  for
  har USA ikke over over forkælet Europa i mange år
  og
  betalt gildet overalt og fundet sig i ufordelagtige internationale aftaler
  men
  Trump prøver nu, at opdrage Europa’s over forkælede lande
  og
  få dem til at handle forsvarligt og selvstændigt til gavn for deres eget land og Europa
  ja
  ved at træde ud af klimaaftalen stepper alle nu lande op
  og
  ved at kræve 2 % til Nato udgifter stepper alle medlemmer lidt op
  og
  ang. handelsaftaler er omtalen igen anti Trump og fake news
  og
  ingen viser oversigt over de faktuelle forskelle
  for
  hvis de viste sandhedens faktuelle tal ville de vise, at Trump har ret
  og
  det er ligeledes ynkeligt, at se DR2 udsendelsen ang. trump
  med
  Mr. Magoo og Ingrid og Lillebror, der prøver at sværte Trump til
  ja
  det viser blot, at vi mangler mere neutrale medier, der holder sig til fakta
  og
  ikke bliver ved med, at vise deres åbenlyse bitterhed over Trump’s sejr

  ironi.mus

 17. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt apropos – “Hvorfor er det rigtigt farligt, når en politiker gennemfører det han blev valgt på ?” – hvis det er møntet på Trump.

  Trump var og er IKKE politiker. Han var og ER forretningsmand. Formentlig derfor hele det politiske establishment (incl MSM fake news) hader ham som pesten! Han er – som de siger – “utilregnelig” for “deep state” – og ønsker blot en bedre verden – som “deep state” absolut ikke ønsker! Hvis folk blot har frihed – hvordan skal “deep state” da kontrollere hele almuen . . . . ? !

 18. Af Jorn D.

  -

  Tak til Bjørn Sørensen – 9. JUNI 2018 22:59
  for
  den korte analyse med fakta modsat al den BS vi ellers læser fra mange andre !
  og
  det er her ikke ironisk ment – Tak !

  ironi.mus

 19. Af Jan Petersen

  -

  Bortset fra det, så er G7-landene (med undtagelse af USA) total irrelevant for verdens økonomi anno 2018 og fremover. Alt, hvad f.eks EU “producerer” er – import af ubrugelig ikke-vestlig indvandring. Det tæller ikke ligefrem som et plus på økonomisk vækst! Så et godt råd til yngre generationer – gå efter Kina, USA og Indien – det er der “fremtidens sne” (økonomisk vækst) falder !

 20. Af Jan Petersen

  -

  Her i øvrigt lidt dokumentation for de væksttal jeg tidligere har omtalt:

  “To lande står for mere end halvdelen af verdens økonomiske vækst
  Kina og USA bidrager sammenlagt med mere end halvdelen af al økonomisk vækst i verden frem til 2020. Heraf tegner Kina sig for langt den største andel af væksten.”
  https://finans.dk/debat/ECE9993589/to-lande-staar-for-mere-end-halvdelen-af-verdens-oekonomiske-vaekst/?ctxref=ext

 21. Af Jan Petersen

  -

  “Kaere lille Fru Soerensen,” er en trans med fake navn – pls wake up – “over there” . . . .!

 22. Af gerald wiltek

  -

  Verden er i oploesning, omformning og fornyelse. !
  Europaerene har bedt om det, idet EU er blevet misbrugt som et instrument til kontrol og korruption. USA har laenge vaeret paa vej endnu videre fremme med verdensdominans som maal.
  Vaagn op Uffe, dit kaere EU er faerdigt. Det er blevet en sump af amoral, menneskeligt affald og pladder love ledet af politikere af ingen substans. G7 har vist med al tydelighed at det er koert af sporet. Der vil blive ryddet op, og det bliver ikke paent, men det er tydeligt for enhver at er bydende noedvendigt.
  Rusland og Kina har ledere af format. Det er der fremtiden bliver skabt, ikke af en fordrukken klovn i Bruxelles!
  Uffe, vaagn op. USA, Kina og Rusland har ledere, vi andre sidder med politikere, og de inspirerer ingen.

 23. Af niels Peter Lemche

  -

  Niels Larsen:

  Det er da klare ord for pemgeme:

  “Humanismen er vor tids svøbe over Europa.”

  Klartsprog, fordi humanismen er selve rygraden i europæisk kultur gennem de sidste 500 år. Og klartsprog, fordi det fortæller, hvad du og dine står for.

  Så tak for præciseringen, som også forklarer, hvorfor kun omkring en femtedel af befolkningen vil have noget med jer at gøre.

 24. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Det er altid farligt, når USA blander sig. Det ser vi hele tiden og især lige nu i Europa, Asien og i Mellemøsten, hvor USA er i gang med at optrappe konflikter til et niveau, der gør valget mellem krig og total underkastelse til eneste alternativer for Rusland, Nordkorea og Iran.

  USA’s førerposition er truet og amerikanerne anser truslen om at bruge atomsprænghovederne som midlet til at fremkalde fortsat underkastelse under imperiet, når det bliver gjort klart, at alternativet er udslettelse. Det har amerikanerne sikkert ret i, men er det hvad vi ønsker af USA? Er vi ikke nået længere?

  Det er mig en gåde, at det demokratiske EU kan fortsætte samarbejdet med det udemokratiske og militaristiske USA. Det bør bringes til ophør, hvis vi ønsker en fredelig verden i dialog – men gør vi det? Ønsker vi dybest set en påtvunget fred siddende på USA-atomsprænghoveder? Det er den, vi har – skal det fortsætte?

 25. Af Niels Juul Hansen

  -

  Trump ejer hverken politisk eller diplomatisk tæft. Alle hans besynderlige udmeldinger i forbindelse med USA’s udenrigspolitik skal ses som en indenrigspolitisk dialog med hans kernevælgere, som elsker hans retorik. Kernevælgerne som føler, at de i alt for lang tid har været ignoreret.

  Problemet er, at han med sine irrationelle og oftest løgnagtige kommentarer har afsporet en normal, politisk dialog. Hans kernevælgere interesserer sig ikke for, om hans kommentarer er varm luft og løgne, for han taler direkte til deres mavefornemmelser – og de folkevalgte republikaner ved godt, at han er frastødende, men så så længe han giver dem deres topskattelettelser, er han deres nyttige idiot.

 26. Af J Frederiksen

  -

  JVM, du tager igen fejl. EU er ikke demokratisk, og USA ønsker ikke krig med Rusland, da det ville blive en uoprettelig katastrofe for hele verden.

 27. Af J Frederiksen

  -

  Juul kloger sig om trump, mens hans skriverier er ikke andet end et ekko af hvad DR og røde tv-stationer fortæller ham.

 28. Af svend jensen

  -

  “hvordan vi bedst kan få Rusland til at opføre sig i overensstemmelse med de spilleregler, øst og vest i fællesskab vedtog ved den kolde krigs afslutning.”

  Mere interessant er, hvordan vi får vest til at ophøre med at lade som om den kolde krig stadig er i fuld gang. Er Nato’s eksistensberettigelse afhængig af en selvudnævnt ‘ærkefjende’ ?

 29. Af Niels Juul Hansen

  -

  @J. Frederiksen
  “Juul kloger sig om trump, mens hans skriverier er ikke andet end et ekko af hvad DR og røde tv-stationer fortæller ham.”

  Nej, du tager fejl – igen igen. Jeg følger nøje med i amerikanske medier (inklusive Fox!).

  Bekymrer det dig overhovedet ikke, at Trump er en patologisk løgner – og en mange gange falleret ejendomsspekulant og konkursrytter?

  Personligt kan jeg godt forstå, at Melania ikke vil røre ham med en plastikfiskestang!

 30. Af niels Peter Lemche

  -

  Niels Larsen, du aner ikke, hvad humanism er.

  Prøv at definer det.

 31. Af Henrik Nielsen

  -

  Det er ikke en sær, utilregnelig person der buldrer rundt. Det er IKKE Trump der skal kritiseres, men USA som land, som (måske snart forhenværende leder)
  Vi samarbejder og handler ikke med Trump men med USA, der som stat er ansvarlig for deres leders handlinger. Mange af dem er selvfølgelig absurde og nye, men en del falder i forlængelse af USAs tidligere positioner på handel og sikkerhed.
  Altså: det er ikke Trumps positioner, det er USA’s og det er USA der skal stå til ansvar
  Vi skal nok forberede os på en ny verdensorden, hvor USA opfører sig mere ‘egoistisk’ og uforudsigeligt -hvor skal vi finde allierede?
  EU er en superøkonomi, men er ved at bryde sammen internt pga en administration i Bruxelles som er blevet institutionaliseret og selvbekræftende og dermed kommer mere og mere ud af trit med medlemsstaterne

 32. Af Bjørn Sørensen

  -

  Hvornår begynder globalisterne at lytte og forstå hvad Trump siger. For det han sagde under valgkampen fortsætter han med at få gennemført.
  Så vidt jeg ved er tolden på amerikanske produkter dobbelt af hvad tolden er på importen til USA, som adskillige tidligere præsidenter har ignoreret. USA betaler 70% af NATO udgifterne, og til det har Trump sagt at det kan ikke forsætte.
  Amerikanernes samhandelspartnere har fået at vide at de kan ikke fortsætte med den ulige konkurrence. De har nu haft 16 mdr, til at komme med forslag, men intet er sket.
  Så Trump har intet andet valg end at skrue bissen på
  De neoliberale globalisters ideer og Keynesianisme har ødelagt USA`s økonomi og 90 mill arbejdere er uden et ordentlig job og mange lever af småjobs og foodstamps, så udkants Amerika er i dyb krise. Den opgave er Trump ene gået i gang med

  Den professionelle elite elsker deres Audier, BMWer og Mercedeser.
  Direktøren for Audi har allerede sagt at Brexit forhandlingerne og Trump er en trussel mod deres markedsandel hvis tolden øges. Så det kan nok være at lobbyisterne har travlt med at pleje deres interesser.

  Så hvor længe vil europæerne finde i at deres økonomier er stagneret.
  Populismen er tiltagende og land efter land følger Brexit og Trump.

  Når tyskerne ser lyset falder de alle sammen til patten.
  Måske næste valg?

 33. Af Jens Jensen

  -

  Det er lidt sjovt at overvære dialogen imellem “fru” Søren sen og hr. Gottleib, som tidligerere hed Gottlieb. De forskellige udfald minder mig lidt om dialogen mellem Trump og Kim Jong Un. Ingen af dem virker danske. Begge skriver nedladende om Danmark. Gottleib/lieb skriver usandsynlig forskelligt, nogle gange med danske bogstaver og nogle gange ikke.

  Trump trives ved konflikter og er et meget konfliktsøgende menneske. Nu er han i konflikt med 6 af G7 landene og alle andre vestlige lande, FBI, klimaaftaler, Iran, Nordkorea, footballligaen i USA og mange mange andre. Den amerikanske statsgæld er ekstrem Gottleib/Gottlieb, det kan du ganske enkelt ikke argumentere imod. Amerikanske firmaer har flyttet deres lavlønsjobs ud af landet og arbejdsløshedenen er stor. Uddannelsesniveauet er faldende, hvilket ikke er godt. Det går lidt bedre i USA, men opgangstiderne startede under Obama og konjungturene var blevet meget bedre inden Trump kom til. Han var heldig at arve et land på vej op efter finanskrisen skabt under republikaneren Bush og ikke ned. Middelklassen i USA blev smadret under Bush. Pyramidelån og svindel mod middelklassen har sat USA i knæ, samt udflytning af landets arbejdspladser. Det kan de takke de rige amerikanske firmaer for. Det er dem Trump repræsenterer. USA kom bagud med bilindustrien, som gjorde USA fattig i hele stater og vi kan blive ved. Det USA har er, IT industrien så som Google, Facebook, Microsoft, Apple, forretningen Amazon, medicinalfirmaer, våbenindustri og mange flere. De er dog skrøbelige, hvis andre vestlige lande beslutter sig for ikke, at bruge disse industrier derfor bør Trump måske ikke være så kæphøj. Hans adfærd kan blive dyr for USA.

 34. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Bjørn Sørensen

  Du har tilsyneladende vendt på en tallerken.

  Tidligere skrev du altid om, hvordan den menige, uuddannede og arbejdsløse hellere skulle tage sig sammen og få fingeren ud……, og at det var den økonomiske overklasse, der viste vejen.

  Jeg er glad for at se, at du nu er blevet mere solidarisk med ‘underklassen’, der oftest er helt uden skyld i, at virksomheder enten udliciterer til billig produktion i udlandet (som Trump og hans datter gør i Kina) eller gennem automatisering (robotter) er med til at overflødiggøre tidligere ufaglærte, manuelle mandefag.

  Både venstre- og højrefløjen har fuldstændig ignoreret disse problemer, men at tro at Trump er den person, der skulle løse problemerne for den hvide, sorte og latino underklasse er topmålet af naivitet.

  Nu har amerikanerne oplevet, hvad der er sket under Trump, så det bliver spændende at se, om Trump og republikanerne får ‘thumps up’ eller en ‘fuckfinger’ ved midtvejsvalget til efteråret (hvis Trump stadig er præsident på det tidspunkt).

 35. Af Hans Christian Andersen

  -

  Skal love for at Hr. Uffe Ellemann har fået folk til at komme til tasterne.

  Er “fakta” ikke andet end tal eller er det kun tal der er fakta. Jeg spørger ?
  Kan fakta ikke være hvordan man bedømmer eller oplever noget der sker eller er sket.

  Ser man “Jersild om Trump” – er det fakta eller spin de sidder og mæsker sig i.

  De kunne helt sikkert få ansættelse på Washington Post eller NY Times når DR må reducere staben. Eller også starter de “Jersild om Putin”.

  I denne debat figurer en del “voldsmænd af ord” og det ødelægger debatten.

 36. Af Flemming Lau

  -

  Niels Juul Hansen.
  Du sparer ikke dig selv i din aversion mod Trump, kan man konstatere. Du bør altså være opmærksom på, hvis det begynder at få indflydelse på nattesøvnen. I så fald bør du tage en slapper, og skyde det lidt fra dig. Det skulle nødigt gå ud over dit helbred.

  Da Obama kom til, fik den Globale verden indsat en af deres i Amerika. Ok det var så amerikanernes eget ansvar, eget valg og han er nu absolut fortid. Om ca 6.5 år er Trump også fortid og det er jo ikke en evighed, vel…!

 37. Af hr..j h..

  -

  Trumpisterne, eller hvad den slags kaldes, glemmer nogle ting.
  USA`s problemer med eksport er selvskabte.
  Kvaliteten af yankey produkterne er simpelhen for ringe. I sammenligning med prisen.
  Ikke engang amerikanerne gider at købe amerikanske biler.
  IBM computere blev først af en rimelig kvalitet, da firmaet blev købt af et kinesisk firma og nu fremstilles under navnet Lenovo.
  I USA er man ikke istand til at bygge et skib i en rimelig kvalitet, substandard faktisk. Dette gælder både krigsskibe og handelsskibe.
  Den amerikanske handelsflåde er en af verdends ringeste. Både hvad angår standarden af skibene og besætningernes niveau.
  Maersk har haft nogle skibe med amerikansk besætning. Af politiske årsager.
  De bruger typisk et par år til at få skibene op på en normal standard, når skibene omflades til et land med en normal standard.
  USA`s velstand er bygget op på, at USA`s tiltvinger sig gratis eller billige naturresourcer i hele verden. Igennem landets krige og overfald på andre lande. Samarbejde med slyngelstater som israel og Saudi Arabien. Eller ved at indsætte despoter og militær despoter i vasalstater.
  Forbryderorganisationen NATO er her et af redskaberne.
  Trumps straftold og lignende retter ikke op på USA`s problemer. Det vil bare gøre situationen værre.

 38. Af Bjørn Sørensen

  -

  @ Jens Jensen “Trump trives ved konflikter og er et meget konfliktsøgende menneske.”

  Det er ikke Trump som har skabt Amerikas problemer, men derimod årtiers forfejlet politik.
  Hvem har ansvaret for de 90 mill, som lever en kummerlig tilværelse som følge af kortsynet politik. Hvad med alle dem som flygter fra ansvaret og dynger Trump til med mudder.
  Alle dem som sviner ham til, det blandt dem du finder de ansvarlige.

  Alt det Trump angriber er hvor Amerika bliver snydt, så det driver. Meget af det selvforskyldt, men Amerika er i forfald og det vil Trump vende. Er det så svært at forstå-så get used to it.

  For hvis USA ikke får løst sine problemer i en overskuelig fremtid så bliver vi alle tabere.

 39. Af Jens Jensen

  -

  Bjørn Sørensen
  Kig du op økonomerne, 1. Den engelske økonom, John Meynard Kaynes (1883-1946),
  2. Den østriskfødte økonom Friedrich Hayek (1899-1992) og 3. Amerikaneren Milton Friedmann (1912-2006) og kig så på USA’s tidligere nationalbankdirektør Allan Greenspan (1926-). Kig så på det man kalder “Laissez-faire” politik omkring Friedmann og flere, så som Greenspan. Her er der skabt uhæmmet kapitalisme uden tilsyn og neoliberalisme. Allan Greenspan blev efter at have været natinalbankdirektør i USA i 2004 chef for den amerikanske centralbank under Bush jr. I denne periode gallopperede hele den amerikanske økonomi mod afgrunden, uden ordentligt tilsyn med fusk og løsagtig økonomi og endte med finanskrisen. Kaynesianisme er et tidligere økonomisk princip, brugt i USA langt før Friedmann og Greenspans principper. Du vrøvler. Sæt dig bedre ind i sagerne , inden du postulerer. Du afslører ganske enkelt din uvidenhed om økonomi og historie.

 40. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Flemming Lau

  “Du bør altså være opmærksom på, hvis det begynder at få indflydelse på nattesøvnen.”

  Tak for din omsorg – men jeg har altid haft et godt ’sovehjerte’.

  Som du vil have set fra mine indlæg om Trump, så har jeg ret stor sympati for Trumps kernevælgere (bortset fra neonazisterne og de andre yderliggående højreradikale ekstremister).

  De er blevet totalt ignoreret af alle politikere fra begge fløje. De store økonomiske fremskridt, der er opnået gennem globaliseringen og automatisering er gået hen over hovedet på disse mennesker, der i dag ikke har de nødvendige kvalifikationer til at bestride de jobs, der nu tilbydes. Hvide ufaglærte, manuelle arbejdere kunne tidligere tjene en god løn ved fysisk arbejde og dermed få en pæn del af lagkagen. Det gav dem en stolthed og identitet. I dag er der ingen, der vil ‘købe’ deres ‘fysiske’ kompetencer. Det er meget billigere med robotter. Det vil kræve en stor omskoling, hvor de fremover skal konkurrere med både hvide, sorte og latino kvinder. Det vil naturligvis påvirke deres egen selvforståelse og selvrespekt.

  Det er ikke underligt, at de lytter til en mand som Trump, der taler direkte ind til deres frustrationer , men derfra og til at bilde sig ind, at Trump er i stand til at løse disse kæmpestore problemer med ’snuptagsløsninger’ er der godt nok langt.

  For Trump handler alt om mig, mig og mig. Og at hans egen selvforståelse er baseret på let gennemskuelige løgne gør, at hans opførsel er sørgelig tragikomisk.

 41. Af Glenn Madsen

  -

  “Humanismen er vor tids svøbe over Europa.”

  Jeg tror ikke, man her skal tænke på videnskaben humanismen tilbage til renæssancen med Erasmus af Rotterdam og alle de andre åndsfyrster op gennem tiden, men den humanisme der udfoldes i forbindelse med invandringen, multikultur osv., altså populært sagt pladderhumanismeneller tossegod-humanismen.

 42. Af Jens Jensen.

  -

  B Søren sen
  Jeg skrev et indlæg til dig lige før. Det kom ikke igennem. Håber at det kommer på.
  Du skriver om kaynesianisme, som orsag til USA økonomiske ulykke. USA’s økonomi har slet ikke været styret efter kaynesianisme i årtier, men stærkt liberalistiske metoder, som Milton Friedmanns mm. og Allan Greenspans repræsenterede i deres “Laissez-faire”politik. Her afslører du din uviden. Allan Greenspan og Milton Friedmanns økonomiske skole med deres “Laissez-fare”politik, repræsenterer den uhæmmed kapitalisme og mangel på kontrol, som var årsagen til finasskrisen i USA. Allan Greenspan var USA’s nationalbankdirektør og blev i 2004 chef for den amerikanske centralbank. Bush junior satte ham i embedet.
  John Maynard Kaynes var oppe 1883-1946. Kig op økonomerne John Meynard Kaynes, Friedrich Hayek (østrisk født 1899-1992) og Milton Friedmann ( amerikansk født 1912-2006).

 43. Af Flemming Lau

  -

  J. Hansen.
  Det er muligt at US handelsflåde, ikke er noget at råbe hurra for, men gælder det også den amerikanske flåde, der skal beskytte dens handelsflåde…? Næppe!
  Og F 35 har vist heller ikke sin lige.
  Jeg vil gå så langt, og foretrække at flyve med en C 47 fra anden verdenskrig, snarere end at flyve med en af Aeroflots maskiner. Better safe than sorry.

  Og så de kære biler…!
  Jeepen der bare skulle kunne køre en dag under krigen, kører såmænd endnu. Og generelt er amerikanske biler så store, at man kan stige ind, i stedet for ned. Automat gearet er heller ikke at foragte, i et Danmark hvor bilkøer er norm.

 44. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Alle vidste længe før Marx, at kapitalisme kollapser på et eller andet tidspunkt af nødvendighed – måske nu. Det er en indbygget mekanisme, som vi bør være glade for. Det har taget længere tid, end Marx forestillede sig, men til gengæld bliver kollapsen så meget værre.

  Ingen forestiller sig, at en revolution eller et indgreb overfor kapitalismen i den nuværende fase er en mulighed. Kun kapitalismen vil og kan destruere kapitalismen. Vi kan kun vente i gru og bæven og se på ødelæggelserne.

  Lad os allerede nu ruste os selv og den kommende generation til at overleve og modstå katastrofen og forberede den på grundlæggende ændringer i det kommende samfund, der på enhver måde vil være anderledes end den nuværende elendighed.

  Det var en fuser.

 45. Af J Frederiksen

  -

  JVM har stadig ikke forstået at kapitalismen ikke er en ideologi, men noget med marked, produktion, penge, handel, køb og salg. Får man “røverkapitalisme” er det pga. mangel på demokrati og ytringsfrihed, eller det er pga. fascistiske partier som forsømmer at beskytte befolkningen mod banditter. Hvis en regering tillader alle mulige udskejelser og overgreb, kan det godt se ud som om det er kapitalisme der er synderen, men i realiteten er det mangel på moral, sandhed, folkestyre, lov og orden. AT JVM foretrækker kommunisme fremfor at frie borgere har ret til at drive egen handel, have egne virksomheder, viser en stor mangel på historisk indsigt. Eller der er tale om begrebsforvirring.

 46. Af Bjørn Sørensen

  -

  @Af Niels Juul Hansen

  “Du har tilsyneladende vendt på en tallerken.”
  Det tror jeg ikke for jeg har længe skrevet hvad man har tænkt sig at gøre for de 46 % af befolkningen som enten er svage læsere eller analfabeter, som er blevet svigtet af vores uddannelsessystem.
  Jeg har der imod spurgt hvad man ville gøre ved problemet. Ved sidste valg stod Morten Østergaard på torvet i Hillrød, og alt hvad jeg fik ud af ham var en gang sludder og undvigelse af problematikken.
  I øvrigt har jeg haft mange indlæg om problematikken uden at der kom en debat ud af det.
  Ingen have nogen ide om problemtikken.

  Nu har Trump angrebet problematikken med øgede toldsatser, hvilket er et klassisk middel.

  Vi lever i en tid hvor det boglige er vigtigt for mange professioner. De praktiske grise har stadigvæk en chance, men det er for de få og vedholdende.
  Dyne Larser er der ikke mange af.

  Som situationen er her i landet er vi langsomt ved at afvikle velfærdssamfundet, som vil være kraftigt neddroslet om 10 år.
  Og ghettoerne vil vi heller ikke have råd til at forsørge, så problemerne der vil være voksende.

  Problemerne er voksende og reelt intet gøres der for at løse den voksende ledighed.
  Kbh. er en svinesti, rabatterne gror til, men man formår ikke at få udført arbejdet trods enorm ledighed.

  Så vi spilder vores ressourcer på lediggang.

 47. Af Flemming Lau

  -

  Marxismens totalitære fald døjer de med endnu i Rusland, her 30 år efter. Og befolknings antallet er stadig ikke nået op på niveauet før revolutionen.

  Kapitalismens grådighed blev udstillet for 10 år siden, men nu er væksten i US 17.4%.
  Befolknings antallet i US gået fra 100 mio til 330 mio siden 1917.

  Hvor der er vilje, er der vej!

 48. Af J Frederiksen

  -

  Ja, bjørn S har ret, ligesom erik skifter mfl. Hele middelklassen, alle de “almindelige” lønmodtagere, mange af de velbjergede og alle danske familier har grund til at frygte fremtiden. For den kan nemt blive så fuld af tvang, fattigdom, tragedier og rædsler, at Europa og Danmark kommer til at ligne noget fra middelalderen eller en gyserfilm. Med det valgsystem og de uduelige partier vi har pt., er fremtidsudsigterne for vi danskere dystre. Se 9.18 og 10.33 ovenfor.

 49. Af Glenn Madsen

  -

  MARIA DUE – 10. JUNI 2018 13:45
  Jo, jo eller forkert! Udmærket korrektion, så klarede de frisag i denne omgang.

 50. Af keld oslen

  -

  Hvornår stopper dit Trump had Hr. Ellemann? Trump er igang med fredsforhandlinger med Kim Jong-un. Det er da smukt og beundringsværdigt at netop Trump kan gøre det, som ingen anden har turdet. Trump er et mandflok! Ikke så meget spin og pladder og papir. The real thing.

Kommentarer er lukket.